Bineinteles ca o centrala cu gazeificare este mult mai economica decat doua sobe.
Insa centrala pe gazeificare nu o poti monta in casa, ci intr-o anexa, pentru ca scoate mult fum cand umbli la ea, si poate scapa gaze periculoase (monoxid de carbon).
Varianta de mijloc este centrala "in soba", adica iti construiesti un registru sau un cazan cu tevi prin el (fumuri), pe care sa il incorporezi apoi intr-o soba.
Varianta registru e foarte laudata de multi, cica ar da randament apropiat de centrala pe gazeificare.
Insa trebuie sa iei in calcul si inertia caldurii;
-sobele radiaza ~12 ore dupa ce se stinge focul si le inchizi
-centrala cu gazeificare controleaza bine focul si arde cate 8-12 ore dupa ce o umpli (si ai caldura + apa calda tot timpul asta)
-soba cu registru iti da doar incalzire centrala (apa pentru calorifere), iar in momentul in care focul inceteaza, caloriferele se racesc. Daca ai pierderi maricele, o sa te trezesti in frig, din pacate.
Alternativa moderna a centralelor pe gazeificare sunt cele pe peleti, functioneaza similar. Daca nu ma insel, unele centrale pot fi adaptate pentru lemne sau peleti.
Puterea centralei, impreuna cu numarul si dimensiunea caloriferelor, le va stabili instalatorul care se va ocupa de lucrarea respectiva.
Evident centrala este mai eficienta si mai comoda decât o soba. Sunt calculatoare online pentru necesarul termic, sunt mai multe date de luat in calcul, dar iti garantez ca si cea mai mica centrala pe care o găsești in magazin va face fata.
Daca izolația la tavan e corespunde toate si sticla dimensionata la termopane, probabil necesarul tau termic e pana in 10 kw, iar centralele duc de la 28 in sus.
O centrala mica o vei alimenta mai des cu lemne.
Cu una de 50kw mergi la sigur.
Si accepta si lemne mai mari.
50 kW la 110 mp, cu izolatie termica?!? Cum ai ajuns la valoarea asta? Sunt de acord si eu cu o ușoară supradimensionare, dar cu 50 kW incalzesti o scara de bloc.