Buna! Nu nu o am dar are o prietena si ea se pricepe sa o ingrijeasca. Eu am intrebat o despre ea si am cautat pe Domnul Google si am aflat cateva informati :
Planta nu este pretentioasa, in special dracena marginata, dracena draco si dracaena godseffiana. Majoritatea plantelor dracaena se dezvolta mai bine in penumbra si nu iubesc soarele direct. Iarna, temperatura preferata este de 15-20 de grade, dar cele cateva specii de dracaena de mai sus suporta si temperaturi mai scazute.
Toate dracenele trebuie sa fie udate corect. Pamantul din ghiveci nu trebuie lasat sa se usuce, dar nici sa nu ineci planta. Dracaena prefera climatul umed, de aceea trebuie sa pulverizezi apa pe ea in mod regulat, si poti pune ghiveciul pe turba umeda sau pe pietris ud. Doar dracena godseffiana si marginata suporta bine aerul uscat.
Verifica atent frunzele dracaenei, daca varfurile lor se ingalbenesc asta inseamna ca umiditatea mediului nu este suficienta. Ar trebui sa stropesti planta cu apa pentru a impiedica intarirea pamantului. O alta cauza a acestui fenomen este aerul prea rece si curentii de aer. Daca baza frunzelor se ingalbeneste lent, acesta este un proces natural de ofilire si nu ai de ce sa iti faci griji.
O data la doua saptamani, in timpul verii, si o data pe luna, iarna, este bine sa folosesti ingrasaminte. Dracena trebuie mutata in alt ghiveci o data la doi ani, primavara. Plantele mature trebuie mutate doar atunci cand ghiveciul devine prea mic. In cazul acestor plante, schimba doar stratul superficial de pamant. Pamantul pentru flori poate fi cumparat din magazin sau il poti prepara chiar tu din doua parti turba, o parte pamant de frunze o parte mranita si o parte nisip.
Dracena se inmulteste in mai multe feluri. Pe de o parte, poti taia pur si simplu partea de sus a tulpinii, cu un manunchi de frunze in varf, si apoi o pui in apa, cu putin nisip pe fund. Aseaz-o intr-un loc cald. Sau poti trata acest varf cu fitohormoni si il poti pune in nisip umed, incalzind baza. Poti chiar ingropa crengi taiate de pe tulpina. Lungimea crengilor trebuie sa fie de 5-7 cm. Poti de asemenea, folosi partea de sus a dracaenei, fara sa tai din tulpina (in aer). In acest caz fa o taietura pe trunchi, de sub frunze pana la jumatatea tulpinii, apoi pune un bat de chibrit intr-o parte a taieturii, astfel incat aceasta sa se desfaca. Dupa aceea, alege un ghiveci mic. Poti face un orificiu in peretele ghiveciului sau poti taia un ghiveci in lung, fixeaza-l pe trunchiul dracaenei, in dreptul taieturii, si umple apoi ghiveciul cu pamant friabil, pe care trebuie sa-l uzi des.
In loc de ghiveci mai poti folosi si muschi umed. Cam intr-o luna, planta face radacini si o poti separa de trunchiul-mama. Daca vei continua sa uzi planta pe locul in care ai facut taietura, vor aparea crengi noi. Astfel ca planta va continua sa creasca sau poti distruge trunchiul ramas dupa separare.
caena se imbolnaveste foarte rar, daca intretinerea ei este adecvata. Frunzele se usca daca planta nu are destula apa. Daca razele directe ale soarelui ard frunzele, atunci pe acestea apar pete deschise la culoare, uscate. In acest caz trebuie sa uzi si sa pulverizezi apa deasupra frunzelor in mod regulat, sau sa gasesti un loc potrivit pentru planta.
In ceea ce priveste daunatorii acestei plante, dracaena este atacata de cele mai multe ori de Aspidiotus (paduchele alb al leandrului), Diaspis echinocacti (paduchele testos), paianjenul rosu comun (tetranychus urticae).
Poti scapa de Aspidiotus daca folosesti apa cu sapun si dupa aceea tratezi planta cu un insecticid. Daca parazitii au afectat foarte tare planta, atunci tratamentul trebuie facut de doua ori pe saptamana. Si pentru eliminarea paianjenului testos si a celui rosu poti folosi tot insecticid.
Ata am gasit pe un site dar mai am cateva linkuri :
http://www.horticultorul.ro/flori/dracaena/
Sper ca ti am fost de ajutor!
Multa bafata
chiftelutacrocanta întreabă: