Bonsaiul nu este o planta simpla, care poate rezista in cea mai buna forma doar daca o uzi din cand in cand. Bonsaiul este o planta foarte pretentioasa si numai un specialist sau un pasionat adevarat va reusi sa o tina in viata.
Ingrijirea optima a copacelului formeaza un set de reguli pe care nu trebuie sa le incalci. Iata-le pe cele mai importante.
1. Pozitionarea bonsaiului
Bonsaiul are nevoie de lumina naturala si de razele directe ale soarelui.
Asadar, aseaza bonsaiul intr-o camera luminoasa, eventual langa fereastra, astfel incat sa aiba parte de soarele de dimineata. In acest fel, bonsaiul va creste puternic si sanatos.
Bonsaiul poate fi pozitionat chiar si afara in zilele de vara, insa trebuie ferit de razele puternice din zilele caniculare.
Fie ca il tii la ferestra sau in aer liber, roteste bonsaiul la 180 de grade, o data pe saptamana, astfel incat toate frunzele sale sa fie rasfatate de soare.
Atunci cand nu sta la lumina, bonsaiul devine sensibil la boli si daunatori si poate ajunge chiar si la pierderea frunzelor.
2. Udarea bonsaiului
Udarea este un aspect destul de inselator in ceea ce proveste bonsaiul. Prea multa apa poate ineca bonsaiul, in timp ce o cantitatea prea mica nu va face decat sa usuce copacelul.
In principiu, pamantul bonsaiului trebuie sa fie semiud, insa udarea difera foarte mult in functie de susbtratul folosit, de dimensiunea ghiveciului, de temperatura camerei in care se afla ghiveciul etc.
Remedii naturale cu efecte rapide
Un procedeu de udare potrivit pentru toate tipurile de bonsai este scufundarea ghiveciului intr-un recipient cu apa. Dupa ce scufunzi ghiveciul in apa (maxim doua minute), lasa pamantul sa scape de excesul de apa, pozitionand ghiveciul la o gaura de scurgere din baie, timp de 30 - 40 de minute.
Acest procedeu poate fi repetat o data pe luna, de preferat doar vara. In rest, bonsaiul se uda normal, doar atunci cand pamantul este uscat in totalitate (acest lucru poate fi verificat prin introducerea unui deget in sol.
3. Tunderea bonsaiului
Tunderea este un procedeu important, fara de care vigurozitatea si sanatate bonsaiului ar putea fi compromisa. Tunderea ramurilor bonsaiului stimuleaza ingrosarea ramurilor, inmugurirea acestora si dezvoltarea optima a copacelului.
Tunderea bonsaiului se face in functie de specia bonsaiului. La cele mai multe specii taierea ramurilor se face primavara, iar la altele se face vara sau chiar toamna.
Ca si reguli de tundere a bonsaiului trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri: se vor tunde ramurile care se intersecteaza intre ele sau cu trunchiul, ramurile drepte care ies din coronament si ramurile care se indreapta catre sol.
4. Protectia impotriva daunatorilor
Bonsaiul este adesea supus riscului de imbolnavire din cauza daunatorilor. Adesea, bonsaii sunt atacati de paduchele lanos (mic si alb), de musculitele negre (stau de obicei pe partea dorsala a frunzelor) sau de afide (insecte verzi, care stau pe tulpina plantei sau pe coditele frunzelor).
Poti preveni aparitia daunatorilor daca aerisesti adesea camera in care se afla bonsaiul, daca ii oferi cantitatea necesara de apa si daca il tii suficient la lumina naturala.