Ceva nu e in regula ca nu ti-a zis un pret, macar informativ. Orice meserias adevarat da dovada de transparență, iti spune din start ce, cum, si cit costa, tocmai pentru a nu aparea probleme mai tîrziu. Posibil sa fie un amator in domeniu, si de aceea nu stie. Orice meserias e la curent cu preturile.
Si, ca sudor de meserie iti spun, preturile nu au crescut la fier atit cit sa modifice pretul unui gard.
Eu as lua, pentru poarta, pana in stadiul final, deci inclusiv vopsire, 500 de lei. Dar, pentru ca esti pe TPU, as merge si pe 400. Iar daca e sa faci si gardul, in forma cea mai simpla, undeva la 2000 de lei, si aici intra si sapatul gropilor pentru stîlpi, turnat beton pentru sustinere sau soclu, si montajul gardului.
Acum, pretul poate diferi, functie de complexitatea gardului, il poti face in o mie de forme, si cu cit e mai mult de lucru la el, cu atit mai mult costa.
A, inca ceva. Eu m-am referit doar la manopera. Pentru material, mai poti adauga 1000 de lei, ca sa ai o poarta decentă. Poate fi si mult mai mult, de vrei ceva fistichiu.
Pai sa iti zica macar pretu la manopera, aia ar fi putut sa zica. Poarta ori iei cumparata dea gata, ori tio face meseriasu la fata locului, deci tot acolo la tine trebuie sa intrebi.
Pretu difera si fctie de zona, de oras si asa mai departe, zic si eu.De gard la fel intreaba pe aia care fac garduri, apoo depinde din ce materiale vrei sa faci.
Cine stie pe aici ce gard vrei tu sa faci, cat de inalt, din ce materiale etc.
Intrebi de parca ar exista un singur tip de gard
Ce stiam eu asa din auzite era 3000 de lei o poarta banala
Una mai frumoasa nu stiu cat sa zic dar poate 1000 de e
Mai bine iesi cu poarta cumparata din ce stiu
Sudori sunt foarte scumpi
De unde sa cumpăr poarta?
Pe net.
Dedeman mathaus leroymerlin etc
https://mathaus.ro/......0011166170
Si portita, de unde o ia?
Am fost la o femeie care a cumpărat poarta si portiță de la Dedeman in toamna 2020 si a costat-o 3500 lei. Dar mie nu îmi place, e țigăneasca. Si ca model si vopsita. Si este prea înaltă. Si eu o vreau de 4 metri fara portiță. A dânsei nu are atât. Persoana cu care am vorbit este serioasa, insa voia sa cumpere material pentru un alt client si văzând cat costa materialul o sa îmi spună si mie prețul porții. La Dedeman nu merg decât daca nu îmi convine pretul.
Mai bine o faci cum vrei, sa iti placa, decat sa cumperi, chiar daca poate iti vine ceva mai scump. Eu ce ti-am spus a fost ca sa înțelegi cam care ar fi preturile. Si e bine ca ai întrebat, ca sunt unii meseriasi care lucreaza foarte scump, si poate ai fi regretat mai tîrziu aflînd ca prea sa te coste mult mai ieftin. Sper ca acea persoana sa iti spuna un pret decent, ca sa poti sa faci gardul.
Tot de acolo frate eu am dat un exemplu
Gasesti la ei si balamale stalpi tot
Doar nu ii spun eu ce sa cumpere ii dau exemplu ca au si se uita ea
Pai asa pare ieftin la 800 de lei. Cadrul ala eu il fac in cateva ore. Dar poarta, daca mai e si portita, inseamna mult mai mult. Săpat gropi pentru stîlpii de sustinere, fixat stîlpii, si aia trebuie facuta cu mare grija, consolidarea lor cu beton in gropi, si abia apoi prinsa poarta. De la 800, cit e poarta sugerată, ajungi la mult mai mult ca pret final
E usor sa te axezi doar pe ce e important intr-o constructie, uitind micile chitubusuri ce iti pot sa bugetul peste cap. Eu mi-am facut o cabanuta din lemn, am calculat lemnul, elementele metalice pentru îmbinări, tabla pentru acoperis, si am zis ca șuruburile si holtzsuruburile (nu am vrut sa folosesc cuie) nu imi vor lua mult ca pret, insa pana la final am observat ca m-am înșelat, s-au dus pe ele pe putin 500 de lei ☺
Sudorul iti ia 3000 de lei pe o poarta simpla
Sudorul nu sapa gropi sa stii
Tot constructorul iti sapa groapa toarna beton etc
Indiferent de unde iei poarta
Pai, ce facem? Angajăm o intreaga echipa pentru o poarta? ☺ Un constructor pentru trei gropi mici?
Si, hai sa fim seriosi, 3000 de lei manopera la sudor? Eu sunt sudor de meserie, si nu as lua mai mult de 800. La urma urmei, e doar o poarta, cu maxim doua zile de lucru. Si eu as face totul, de la gropi (ele, cu turnarea betonului, nu durează mai mult de o ora sa le faci) la montarea sistemului de inchidere.
Persoana cu care am vorbit știe de toate. Construiește case de la temelie si pana la acoperiș. Sudează porți si garduri si le instaleaza. Doi vecini ai mei au făcut anul trecut si porți si garduri dar nu i-am întrebat cu cat. Unul are 5000 de oi+ pământ + tractoare si alte utilaje agricole. Celălalt are tractor si lucrează pământul lui + luat in arenda + face munci agricole si la alti țărani.
3000 de lei materiale plus manopera
La domiciliu doar sudeaza balamalele eventual merge cand se toarna betonul ca sa fie stalpi pusi la fix
Sudorul nu vine cu duba cu lopeti cizme betoniera nisip etc
Nu confunda merele cu nucile
Cine e sudor bun stie meserie in fier nu beton gropi etc
Asa punctez si eu doua bucati de fier si ma dau sudor dar fa hale sau scari si sa vad daca mai ai chef de betoane sapat etc
Eu lucrez cu oameni buni
Instalatorul face tevi electricianul fire meseriasul de finisaje face finisaje
Recunosc sudorul e si electrician dar de lopata nu se atinge
Cel care pune rigips gresie etc nu se atinge de fire si sudura
Unde am mers la case facute cu universali din astia polivalenti am taiat din start instalatia sanitara facuta prost cu pexal sau am refuzat lucrarea ca nu era nimic la masuratoare ori foarte prost executat
Daca tie iti place sa faci tot singur si pe bani putini fa la doamna poarta
La primavara ne suna pe noi sa taiem lucrarea ieftina si pune de la 0
Acolo ajung toti
Si cel despre care vorbesc mai lucrează cu unu si când e vorba de munca necalificata el își plătește oameni in general adolescenți sa sape gropi si sa care betoane. Dar el primește banii de la clienți.
1) Le cam încurci. Zici 3000 la inceput, fara sa specifici materialele, apoi zici ca cu materiale, dar zici ca sudorul nu vine cu nisip (necesar pentru beton). Pai nisipul nu face parte din materiale? Daca imi da 3000 cu tot cu materiale, mai trebuie sa aiba grija nisipului?
2) Un sudor bun nu trebuie sa stie sa faca beton, dar e legat de cel ce il face. La un gard, de ai soclu de beton si stîlpi de fier, facut de constructor, sa zicem tot la 2 m, o eroare de doar 1 cm mai mult la cei 2 m imi da mie mari dureri de cap daca vin cu gardul facut de acasa, cum zici tu. Trebuie sa tai acel cm din alt material, sa il sudez pe portiunea de gard facuta acasa, acolo unde gardul va fi prins de stîlp, (si daca ai mai mult de două puncte de prindere, de cit e de regula, esti fericit), si sa le sudezi si de stîlp. Stii ce e aia? Muncă de chinez batrin. De aceea la sudură se lucreaza in mm. De aceea in situatii de acest gen prefer sa fac gardul acolo. Si nu numai. De as face cum zici, ar insemna sa car materialele acasa, sa fac gardul, si sa il car mai apoi la locul lui. Munca, energie si costuri in plus. Un meseriaș cauta sa lucreze cit mai rapid, cu costuri cit mai mici. De aceea fac comanda materialelor la adresa unde se executa lucrarea, lucrez chiar acolo, si nu ma mai chinui cu transportul lor. Ca altii o fac, nu inseamna ca e cel mai bine.
Sudorii care doar iti sudeaza sunt fitosi. Cine e sudor bun, nu e doar sudor. In primul rînd e un bun lăcatus. Scula cea mai importanta a sudorului nu e cleștele de sudură, ci ciocanul. Oricine poate invata sa tragă un cordon de sudură in cateva zile, insa sa ai o baza pe care sa continui sa construiești, sa asamblezi mai multe piese la un loc, sa lasi loc si altora ce vin dupa tine sa isi faca treaba, nu sa te injure pentru ce ai facut, asta presupune si alte cunostinte, trebuie sa fii si un bun lăcătuș, si abia acolo incepe adevarata meserie de sudor. La o poarta, sau o scara, nu le pui in aer, ci construiești pe ceva existent deja, si daca cel de dinainte au facut prost, tu te chinui. Nu o data am patit-o, si de aceea prefer să lucrez singur. Asa am invatat sa fac multe, ca sa nu depind de altii.
In fabrica, prima săptămînă am lucrat la găurit piese. Era demoralizant, eram angajat ca sudor, si faceam treaba pe care le făceau cele cateva femei din echipa. Nu e usor cand in scoala profesionala ai fost printre primii, si inca de acolo ti s-a încredințat o lucrare de sudură in constructii de catre scoala. Dar a fost o lectie buna data de echipa, ca trebuie sa începi de jos, sa fi in stare de orice ca sa realizezi o lucrare. (Mai apoi, luat fiind sub oblăduirea unuia din cei mai buni sudori din fabrica, am ajuns sa fac suduri ca si el, aveam categoria a II-a, de baza, si faceam suduri pe care le le făceau sudorii de ultima categorie, a V-a, cum era pe atunci.) De aceea nu mi-e jena sa sap o groapa si sa torn beton.
3) Stiu ca lucrez mai ieftin. Nu imi place sa jecmanesc oamenii. Unii chiar o fac, si de sunt meseriasi adevarati, nu e de comentat, dar multi o fac ca sa faca treaba de mîntuială.
4) Daca lucrez ieftin, nu inseamna ca o fac prost. Nu o sa vii tu niciodata dupa mine. Ai grija ca încerci sa jignesti, si nu cred ca e cazul, atita timp cit nu stii cu cine vorbesti.
Nu stiu cu cine vorbesti da eu nu citesc atat
Seara faina mestere
Si daca tot ai timp mai zic odata fa poarta la doamna
Mda, acum nu mai stii cu cine vorbesti. Ai inițiat un dialog, si cand e vorba de argumente, te faci ca nu mai stii ce si cu cine vorbesti. Prostie si nesimțire pura, prostie, pentru ca nu mai stii ce ai facut ieri, nesimțire, pentru ca vii cu jigniri fara ca sa iti fi zis ceva rau.
Am mai vazut persoane ca tine. In 9 din 10 cazuri a trebuit sa merg eu dupa ei sa repar ce ei au facut prost. Pentru ca in orice meserie, lucrarea e facuta dupa caracter, nu dupa ce cunosti, poti stii bine cum sa faci, dar sa dai peste cap ca sa iti vina mai usor, sa termini repede, si sa iei o groaza de bani. Si tu aici nu dai dovada de caracter.