Azbestul (grec. ἄσβεστος, asbestos, =„durabil") este un termen pentru minerale fibroase din grupa răspândită a silicaţilor. Este denumit azbest forma fibroasă a Riebeckitului din grupa amfibolilor, a blendei (numit „azbest albastru", a „Chrysotilului" din grupa serpentinelor, (azbest verede) sau „Gruneritul" (azbest brun).
Mineralul este foarte rezistent la temperaturi înalte, la acţiunea acizilor, fiind un izolator excelent, fiind în trecut folosit pe scară largă în industria de construcţii, în producerea izolatoarelor electrice şi termice în industria navală, industria cauciucului.
Datorită descoperirii ulterioare a pericolului pe care-l prezintă pentru sănătatea omului, şi anume a efectului cancerigen a fibrelor de azbest, folosirea lui a fost interzisă în unele ţări, şi în întreaga UE, această măsură cauzând probleme financiare la îndepărtarea lui completă.
Azbestul nu este daunator decat daca placile se crapa, macina sau atunci cand le schimba pentru ca ele in sine nu sunt cancerigene dar praful pe care il fac si pe care il poti inhala ramane in plamani si iti poate face rau in timp. Trebuie totusi sa fie mai mult praf ca sa patesti ceva. De aceea cei care muncesc in fabrici care produc asa ceva risca sa se imbolnaveasca. Stiam ca este una la Turda dar parca vroiau sa o inchida.