La case, chiar cu mai multe nivele, e suficient B250.
Blocurile cu 10 etaje, au de obicei B400 in fundatii si primul nivel, si B350 pe nivelele urmatoare, iar pe ultimele 3 nivele, mai ales daca zona nu are un istoric seismic pronuntat, e suficient B250.
Problema de atunci: nimeni nu respecta reteta, pentru ca se fura sau se facea economie, sa aiba cu ce se lauda pantofarului suprem.
Iar astazi, exista fie beneficiari inconstienti, fie constructori cu capul in mana.
Am avut caz, in care cineva construia un bloc cu 4 etaje.
Firma unde lucram, in speta - seful meu, i-a calculat fier de 22x 8 bare pe stalp...(avea chiar si 2 stalpi unde era necesar 8x25, dar in fine)
Beneficiarul s-a inteles cu contructorul si a cumparat fier de diametru mai mic. 4x 18, si 4x 20.
Ghici cine nu a mai terminat blocul pana nu a facut dupa proiect...
Ce se folosea la blocurile comuniste si ce se foloseste astazi?
In primul rind cimentul folosit pe timpul comunistilor, astazi tu nu il mai gasesti la magazine.
Deci o persoana fizica, cumpatra de la magazin ciment de cea mai proasta calitate.
Legat de blocuri, ar trebui sa se foloseasca betoane la fel, dar depinde si de cit de puternic vrei sa fie, cit sa reziste, la ce cutremure, nu exista ceva batut in cuie.
Legat de ce spune cineva pe aici, ca astazi se face si pe vremuri se fura, nu stie despre ce vorbeste, adica vorbeste prostii.
La un bloc nu se toarna beton asa pur si simplu cu crede chiar cel care spune ca el ar lucra in constructii.
Ce stuie el, este doar ce vede, dar sunt si chestii ce el nu le vede si nu le stie.
Betonul care se toarna la un bloc, este ala care spune proiectul, plus ca se iau probe, un muncitor nu nstie el, nu vede ce fac inginerii.
Deci la orice bloc din fiecare cifa de beton se ia cateva galeti sau cit or lua, se toarna in niste forme cub, se lasa sa se intarasca.
Chiar daca betonul se toarna, acele monstre s e iau si se supun unor teste, care sa arate ca acel beton turnat este intr-adevar ce sa cerut.
Eu am vazut chestia asta, apoi am si vazut ce au facut cu ele dupa testare, lea aruncat pe un teren viran sa nu le mai duca ei la gunoi puteai sa le iei si sa stiu si eu pavezi ceva acasa, erau f multe.
Asa se faceau blocurile pe timpul comunistilor, asa trebuie sa se faca si astazi.
Gindeste ca pe timpul ala de furai ce spune care spune, iar blocul ala se surpa, care era raspunzator puscaria il minca, nu era chiar cum spun unia, se faceau la norma.
Daca se faceau la norma, aia este alta poveste, dar se respectau proiectele, nu cerea proiectul betoul X si aduceau aia beton Y astea is in mintea unora.
Deci acekel cuburi dupa o uscare stiu si eu de o luna sau cit considera ei, le puneau la presa si le farimau.Nu toate dar cate considerau ei din acele probe.
Exemplu in RO betoanele se noteaza cu B care inseamna beton si cifra de dupa se refera la presiunea la care rezista.
Exemplu -B250
Asta este un beton care rezista la presiuni, sau compresiuni de 250 N/mm2 sau 25 Megapascali.
Un beton bun este B400 asta daca faci un bloc, dar si la casa, pentru ca nu faci fundatii in fiecare zi, ori dupa nu se mai poate modifica, repara.
Cimentul trebuie sa fie cel din reteta, nu pui asa orice ciment.Cum am spus ce se gaseste la vinzare acum in magazine ca si ciment, este pistol cu apa ca si calitate, ca si pastrare, cand a fost fabricat si restul.
Gindeste ca bebtonul ala pentru blcuri nul faci tu cu lopata, ala vine deja pregatit, trebuie sa aiba foaie de drum, cand a fost facut, la ce ora, nu se accepta la turnare betoane care au ore de cand a fost facut.
Dupa cei care tiau furnizat betonul iti da factura, tu dupa 28-30 de zile supui la test acele probe ce le retii din fiecare cifa si vezi daca betonul a fost cel care trebuia.
Nu cred ca se joaca cei care fac betone, in special cand vine vorba de blocuri.
Hai poate cand ceri pentru un trotuar, pentru o casa, poate sa faca ceva, dar nu stiu daca risca aia sa faca magarii, sa fure muncitorii, mai ales ca fura ce anume?
Hai sa luam un planta de asta care fac betone, acolo is masinarii, alea sunt automat cintarite si amestecate, un muncitor ce sa fure de acolo?
Fura ciment si unde il duce? Aia is inchisi, iesi pe poarta cu ce cu sa cu de ciment in spate unde pui ca la aia cimentu vine vrac nu vine la saci.
Betoane proaste fac muncitorii, sau asazisisi meseriasi care construieasc cate o casa, baga la lopata, baga balastru si nu componente separate, masiurate, cintarite, baga asa cu roaba, dai ca merge, baga ciment, lasa ma mai putin ca e mai bun asa, nu mai da banii cai scump
Asta se face acum in zilele noastre, cei care faceau pe timpuri chestia asta ce zic acum, constata ca betonul mai e ala ce era cindva, asta pentru ca cimentu care il cumperi de la magazin nu mai este ala de altadata.
Trebuie sa stii ce ciemnt sa cumperi, Magazinele aduc in general cel ami ieftin si prost ciment, ala il gasesti la magazin, asa ca oamenii zic pai nu-i ciment, asta e ca nu-i tot cimentu la fel'
Asa ca de ai o reteta de beton, acolo scrie tipul de ciment, nisip de ce diametru, poiatra la fel, cita apa etc.
Blocurile nu se fac asa dupa ureche cum cred multi.
Daca tot suntem la capitolul asta betoane, uite o alta informatie ce am aflato asa fara sa vreau.
Betoanele cele mai bune sunt cele care folosesc piatra nu de rau, is cele care folosesc piatra sparta, sau cum se numeste in RO criblura parca, sau in sf.
Deci alea is betoane tapene facute cu piatra sparta nu cu de aia de rau.
Piaytra de rau e cea mai ieftina prin RO si cea mai la indemina.In alte tari piatra sparta este mai la indemina, pentru ca nu au cariere sau locuri de astea mari cu piatra de rau.
Piatra sparta este bazalt, fiind sparta are suprafata rugoaosa, cimentu, nisipu, apa adera mai bine, la o piatra sparta comparativ cu una de riu neteda.
Ok cred ca am spus destule, doar informatii.Nu am raspuns la intrebare pentru ca nu poti raspunde, decat dupa ce se fac anumite studii legate de teren, de activitatea seismica, de mai stiu eu ce alte conditii din acea zona.
Dar daca vrei ceva fara proiect, atunci bagi B400 si esti sigur pe ce faci, ce torni.Firul trebuie sa fie nu mai mult, trebuie sa fie cit mai gros.
Nu bagi fier subtire si mai mult, mai bine bagi mai gros si mai putin, asta daca nu bagi cit ar trebui.
Cind ceri beton, spui alora de unde vine betonu ca tu il testezi, ceva ca o avertizare, sa nu iti aduca altceva, asta daca stai cu gandul ca te fura careva.
Chiar poti opri o galelata de beton de la fiecare cifa, pregatesti cateva tipare, asa cubulete de lemn facute, pui acolo beton simplu si lasi sa se usuce.
Dupa 28 de zile le supui la compresie, vezi la citi Newton/mm2 se sparg. Daca se sparg dupa 400 sau de cit este acel beton, inseamna ca tia adus ce trebuie.
Dar ai nevoie de o presa sa faci chehstia asta, cei care construiesc blocuri au scule, nu-i problema.
Eu nu te sfatui sa pui B250 asa cum spune cineva pe aici, pune macar b300 daca nu pui 350 sau 400 chiar daca este casa.
Eu am pus B250 la o casa fara etaj, dar mi se pare cam slabut, desi arata destul de bine, na crapat deloc, casa e facuta deja de mai bine de 15 ani.
Oamenii pun mai slab pentru ca se gindesc la bani, dar betonul in general nu este asa de scump.
Mai ascump este sa faci cofraj decat betonul in sine.
O alta informatie, pentru ca vad la romani torna betoane si nu fac drept nu niveleaza, nu aduc pe aia cu elicopterul sa taseze si sa niveleze frumos.
Chestia asta sa torni beton asa cu deniveleari nu-i buna, dupa se apuca sa toarne sape alta munca, alti bani.
Deci aduci pe ala cu elicia aia, face ala neted ca pe masa, cand pui ce vrei tu sa pui, parchet, sau orice, nu mai stai sa torni sape.
O alta idee ce imi veni acu in minte, adica anul asta nu acu acum, este sa nu mai faca oamenii acoperisuri clasice, de alea cu pante cu tigla cu povesti.
Multi oameni torna placa deasupra, apoi peste fac acel acoperis.Ei eu m-am gandit si chiar am vazut pe aici pe la mine, desi nu vazusem, dupa ce m-am gandit am vazut, ca mai fac unia si ce eu gindeam.Adica fac tavanul ala care este si acoperis, deci drept ca la bloc.
In cazul asta torni placa deasupra mai groasa si beton mai tapan gen B400 bagi bare de fier groase si ala e si tavan si acoperis, nu mai stai, alti bani alta distractie, alti meseriasi.
In interior pui izolatie si la revedere.Apa nu trece prin beton, in plus de asta nu ai apa tot timpul acolo.
Dar ma gindii la inca o chestie daca chiar te bazaie la cap, daca o intra apa prin acel beton, desi nu intra, slefuiesti betonul ala, il faci cum e granitu sau cum e ceramica, sunt masini care slefuiesc beton, atunci garantat nu se poate infiltra apa.
Dar nici asa nu se infiltreaza, chiar daca il lasi neslefuit.Dar sa il bati cu elicea aia.
Pe aici am vazut asa la dealeri de masini, asa au cladiri, acoperisul drept, acolo parcheaza masinile noi, sau masini, sub este service unde lucreaza mecanicii.
Unia doar il vopsesc nu-i pun nici asfalt nimic si nu se infiltreaza zare de apa.
Dar banui ca este beton tare, batut cu acea elice, eliciopter ce mai este, nu mai stai sa faci pod sau acoperis, ca nu sta nimeni in pod.
Citi oameni care au casa folosesc acel pod? Nici macar 10 la suta garantat, poate nici 1%. Atunci prt ce sa faci acoperis? Cu ce te ajuta? Bani irositi, munca meseriasi.
Asa torni placa, ala e si tavan si acoperis, ai impuscat doi iepuri deodata
Alexa172 întreabă: