anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bolțarii de Fundație, acei din beton se folosesc ce utilizări au? Din câte am înțeles se folosesc pentru case cu demisol/subsol mai mult, e adevarat?

5 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Dimpotrivă. Bolțarii nu sunt indicați la fundațiile care necesita o rezistenta mare, cum sunt cele cu subsol/demisol. Ei pot fi utilizați fara griji la fundații de gard, la construcții ușoare (gen garaj, terasa), dar nu sunt recomandati la o casa de locuit.
Chiar daca sunt inca multe clădiri pe fundații de cărămidă, nu vad nici un motiv pentru care sa reduci rezistenta elevatiei casei, utilizand bolțari în locul clasicului cofraj.

| anonim_4396 explică (pentru regis):

Pai in primul rând pentru ca e mai ieftin, in al doilea rând pentru ca nu îți bati capul cu cofraje însă cine face asta e posibil sa aibă consecinte

| regis a răspuns (pentru anonim_4396):

Mai ieftin nu are cum sa fie, cofrajul de lemn se refolosește la centuri, iar ulterior scândurile se pot bate la acoperiș. Dar chiar si fara a le reutiliza, ieși mai ieftin cu scandura, am calculat si eu varianta.
In privința bătăii de cap cu cofrajul, intr-adevar o amâni puțin, nu bati cuie si nu legi sarme, in schimb ai de cladit si de si de turnat in etape, ceea ce poate fi la fel de dificil. Dar ia in calcul si faptul ca ajungi la turnat centurile, moment in care va trebui oricum sa îți bati capul, pe cand in cazul cofrajului de scandura, deja ai panourile gata făcute.

Bula
| Bula a răspuns:

Fundatia are rolul de a dispersa uniform greutatea constructiei pe- si in sol.
Pentru constructii usoare (un nivel, din lemn sau caramida, etc.), fundatia se poate realiza din pietre, boltari sau blocuri /pahare) de beton, daca solul este suficient de stabil.

Calculul si executarea fundatiei sunt cele mai importante si complexe din constructie, de la ele depinzand stabilitatea si viabilitatea intregii constructii.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Boltarii din beton sunt facuti pentru realizarea constructiilor civile, pereti sau doar anumite elemente de fundatii. Realizarea unei fundatii din boltari de acest tip nu este recomanadata decat la constructiile de lemn, usoare. Citeste si aici: http://bit.ly/2Ivepnh