1. Sterilizarea alimentelor este o metoda/ procedura de conservare a acestora la temperaturi MAI MARI de 100 grade Celsius. Ca metoda, sterilizarea NU este identica cu pasteurizarea, asa cum ti-a dat de inteles userul Mihailescu_Valeriu_1953. Pasteurizarea se face la temperaturi MAI MICI de 100 grade Celsius!
2. Sămânța nu va germina caci, prin expunerea la temperaturi mai mari de 100 grade Celsius, embrionul acesteia se distruge.
Nu stiam ca apa poate avea o temperatura mai mare de 100 de grade dar cine stie, poate ai descoperit tu acum america si noi nu stim Unde pui ca ti s-a dat si castigator raspunsu, las cai bun si asa esti veriga cea mai tare, apa peste 100 de grade, uite ca am mai invatat si noi ceva.
Iara daca vii sa spui ca alimentele nu se sterilizeaza numa in apa, inseamna ca le dai foc aia da temperatura faci ardei copti aia da se fac la temp mai mari de 100 ai dreptate, dar nu prea vad cum sunt sterilizati cum spui
Lumineaza-ne si pe noi cum este cu alimentele astea sterilizate la peste 100 de grade.
Dupa cat de mult mutilezi limba romana, consider ca este inutil sa fac efortul de a-ti explica.N-ai intelege!--- nu-ti permite nivelul educational la care te afli. Totusi, ti-as sugera sa citesti mai mult caci lectura te va ajuta sa-ti imbunatatesti scrierea--- macar atata!
Incepe lectura chiar cu subiectul discutiei : http://www.agir.ro/buletine/32.pdf
In continutul link-ului vei gasi o clasificare succinta a procedeelor/metodelor de conservare a alimentelor.
Sterilizarea, pasteurizarea si fierberea sunt 3 lucruri diferite, chiar daca toate trei sunt tratamente termice. Chiar sterilizati la temperatura foarte mare, ardeii fiind in borcane cu apa nu vor trece de punctul de fierbere. Dar intr-adevar, semințele lor nu vor putea germina.
Nu sunt impresionata de invectivele tale care-mi confirma banuiala ca agramatismul tau se asociaza lipsei unor cunostinte elementare de fizica.
Daca doresti cu-adevarat sa te 'luminezi" afla ca:
*temperatura de fierbere a apei sau "punctul de fierbere" este acel punct in care presiunea vaporilor egaleaza presiunea atmosferica.
*in cazul in care creste presiunea atmosferica, temperatura de fierbere a apei creste. Invers, in cazul in care presiunea atmosferica scade, temperatura de fierbere a apei va scadea---din acest motiv, la altitudini mari(presiune atmosferica scazuta) apa fierbe la temperatura mai mica de 100 grade Celsius!
*in situatia in care apa fierbe intr-un vas/recipient care NU este etans/inchis cu capac, presiunea de vapori fiind egala cu presiunea externa(atmosferica) aceasta presiune nu-i modifica temperatura de fierbere---apa va fierbe la temperatura de 100 grade Celsius!
* in situatia in care apa fierbe intr-un vas/recipient etans, presiunea vaporilor creste. Cresterea presiunii in interiorul vasului are drept consecinta o crestere a temperaturii de fierbere a apei cu cateva grade peste valoarea de 100 de grade( 120-140 grade Celsius)--- este exact explicatia metodei de sterilizare la temperaturi mai mari de 100 grade Celsius! Pentru sterilizarea industriala a consevelor se folosesc utilaje speciale denumite AUTOCLAVE.
nu mai incerca sa o dai la intors, ai calcat pe bec cel putin recunoaste, nu fi taran clocit sau probabil crezi ca oamenii fac fabrici in varful muntelui, ori inre nori sau cum? esti praf, mergi si canta la alta masa.Aici se discuta de sterilizare, ce face omu sa sterilizeze mancarea, iar mancarea nu o sterilizezi pe Luna nici in avioane sau rachete spatiale deci mana ursu. Iauzi borcanele alea stau in apa corect? Atunci unde sunt alea 120-140 de grade de care tu povestesti? du-te dati ceva palme ca esti praf.
(Sterilizarea, adica...) Pasteurizarea e procesul prin care produsul se aduce la o temperatura apropiata de punctul de fierbere (90 grade) apoi e racit brusc pana foarte aproape de 0 grade.
Unele produse sunt incalzite pana in acel punct in care orice agent patogen care l-ar putea contamina- e distrus.
(de exemplu prin incalzirea laptelui la ~75 de grade timp de ~15-20 secunde, apoi racirea lui, bacilul tuberculozei e distrus)
Daca respectivele seminte au fost aduse aproape de punctul de fierbere, nu vor mai germina, dar altfel, cum nu cunosti temeratura de pasteurizare, poti incerca.
Sterilizare=pasteurizare=fierbere. semintele nu mai pot germina