Pe mine m-a deranjat gatitul in living, chiar daca o vreme am locuit singur si nu prea se gatea. In final am facut o extindere si am separat bucataria. Ba mai mult, pe langa hota de 600 mc/h am si doua instalatii de ventilatie in tavan, probabil o razbunare pentru anii in care aveam acel open-space, lipit de dormitoare.
Pe fratele meu si pe cumnata mea in schimb nu i-a deranjat, desi la ei se gateste mai mult decat la mine. Prefera sa suporte mirosul mancarii, dar sa fie aproape atunci cand unul din ei e la bucătărie.
Dacă ai hota buna nu ai probleme prea mari. Bineînțeles că va mirosi in living la ce zici tu că gătești acolo.
La open kitchen asa se numeste nu open living,bucataria este parte din living,ori face corp comun.
Cind faci asa ceva,e nevoie de hota,dar una destul de mare care sa acopere tot aragazu, daca este si mai mare,mai bine.Dar hota respectiva trebuie sa fie precazuta cu ventilatoare.
Daca ar fi casa ta, asa ar trebui sa faci, sa pui hota cit mai mare sa scoti tot mirosu afara cine gatesti.
Am un prieten,ada are bucataria deschisa,are hota cit aragazu,cu vrntilatoare,mamasa gateste zilnic de toate,am vazut nu miroase la el a mincare.
Genul asta de bucatarie este cel mai bun,mai frumos,mai elegant zii cum doresti.
Putini oameni se simt deranjati de designul asta,in general romanii care nu stiu cei aia,care au fost invatati cu case stilul smuls? In afara sau sa zic prin America,toate asa is facute,cu bucatarie open unele au si dining room tot deschis ori asa separat de cate o arcada bla bla.
Romanii am obsv is contra la orice care nu-i ca la ei? cei aia bucatarie in living, cei ala aer conditionat si tot asa.
Asa e romanu, mereu trebuie el sa comenteze, ca nu-i bun asa, ca aerul conditionat e nesatos, ca bucataria in living nu-i buna probabil te imbolnaveste de cancer? si alte minunatii de astea made in Ro.
Mulțumesc pentru raspuns. Asa este, majoritatea nu vor sa se incurce cu asa ceva.
Detin o mansarda in care am lasat o prietena, eu fiind plecat din tara. Plita e pe gaz. Ventilatie exista, dar nu trage foarte bine.
Livingul+bucataria sunt open space.
Fata care sta acolo a lucrat in ultimii 4 ani ca ajutor de bucatar, si are copii mici, deci GATESTE.
Nu face toata ziua prajeli, aka chiftele,
dar fripturi, ciorbe, etc...la greu.
De cate ori am fost acolo, si gatea, mirosea putin, dar nu foarte intens, si de regula dupa ce termini, in 15-20 minute nu se mai simte nimic.
Probabil ca daca faci des peste prajit o sa miroasa ca naiba in toata casa, pentru ca va intra mirosul in asternutul de pat, perdele, etc
PS: daca apelezi la cuptor si o tava dreptunghiulara de sticla yena cu capac (tot de sticla), cred ca poti gati orice, inclusiv peste.
Mirosul de ulei prajit e problema.
Din ce am experimentat eu, pot spune cert ca nu mirosea cand gateam, dar am facut doar ciorbe, spanac, mazare, piure, fasole scazuta, ghiveci de legume, orez, spaghete, legume fierte.
Foarte rar spre deloc carne fripta.
Da, iti dai seama peşte o sa fie o data pe sapt nu vreau sa ma ia,, flama" dupa aia la lustruiala ca intra mirosul de peste si in covor?
Multumesc tare pentru raspuns! Toate bune!
Buna!
O hota puternica mai ajuta dar tot va mirosi in tot livingul a chifteluțe.
Sa nu lasi haine in zona ca vor prelua mirosul de mancare.
Daca ai putea inchide zona de gătit cu o usa glisanta sau draperie groasa te ar ajuta.
Uite chiar la ideea asta la inchis zona nu m-am gandit! Multumeesc tare, esti minunata!
Cu drag