| Al3xinio a întrebat:

am si eu nevoie de niste raspunsuri in legatura cu constructia unei case. Cat e un m3 de beton turnat cu pompa(cu aproximatie) pentru o temelie, stalpi de rezistenta si placa pentru etaj, pentru o casa de 100m2 am calculat in temelie ar intra undeva in jur de 15m3, la stalpi undeva in jur de 6, iar la placa undeva in jur de 15m3, deci ar veni vreo 36m3... am calculat bine? ca mi se pare cam mult. temelia fiind de 90 adancime si 30 latime, iar placa de 15. Pentru placa de sus sa faca ei cofragu intra in pretul betonului sau e separat si daca e separat cat ar ajunge. santul pentru temelie si cofragul il fac eu. O cifa cati m3 de beton are? si ultima intrebare e daca scap cu 100mil pentru toata treaba asta. am gasit ceva vag pe net ca m3 turnat cu pompa ar ajunge undeva in jur de 2 mil. a si fierul beton pentru toata structura asta cam cat ar fi. Multumesc mult!

6 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Betonul pompat este scump, insa calitatea este mai buna decat a celui facut in betoniera. Nu sunt la curent cu pretul exact, pentru ca au trecut niste ani de cand am construit, atunci insa am calculat si eu unul am optat pentru betoniera. Mai ales ca am bagat si piatra, ceea ce a redus si mai mult din costuri.
Vreau insa sa iti spun altceva: o fundatie de 30 de cm este foarte ingusta, este mai indicat sa fie mai lata si mai putin adanca. Ti-as sugera ca in pamant sa o faci de cel putin 60 de cm latime si sa mai reduci din adancime (60 cm e suficient dupa mine). In dreptul stalpilor de rezistenta poti sapa niste "pahare" la o adancime mai mare, insa in rest nu sunt necesari 90 de cm. Deasupra solului, o latime a fundatiei mai mare decat latimea zidului de deasupra este absolut inutila, poti merge linistit cu 5 sau chiar 10 cm sub latimea zidului, oricum vine placa deasupra. Betonul economisit va compensa latimea suplimentara in pamant, care e mult mai importanta.
Placa peste fundatie nu necesita nici ea 15 cm, 10 cm este mai mult decat suficient, cu atat mai mult cu cat sub ea vine umplutura, deci nu necesita asa multa rezistenta ca o placa de planseu, unde se recomanda de obicei 12 cm.

| darrio2007 a răspuns:

In septembrie 2012 am terminat constructia unei case P+M de 60mp pe nivel, asa ca-ti pot spune din proprie experienta ca este mult mai avantajos sa faci betonul in curte decat sa-l cumperi, asta insemnand CIFA(masina de transport) cat si pompa de beton; la ambele se plateste transportul si "dizlocarea" adica stationarea(tarif pe ora). Pentru prepararea betonului am cumparat o betoniera de 180 litri de la Metro pe care am dat cca 1100 lei, si cu care practic am facut toata casa.Am folosit-o atat pentru turnarea fundatiei, a stilpilor, a radierului plafonului de peste parter(placa) si a centurilor.Cat si pentru a prepara mortarul pentru zidarie si tencuire. Am avut norocul sa gasesc o echipa condusa de un baiat destept si foarte priceput.Binenteles ca am muncit si eu.Lucrez in domeniu.Dar pe finisaje interioare.Am executat fundatia in mai 2012. Durata executiei 8 zile (asta insemnand: saparea santurilor (lat 550, adanc 1000 mm), turnarea betonului in cofraj, executia si montarea armaturilor fundatiei si a stalpilor, executia si montarea cofrajului pentru fundatia de peste nivelul solului - h550/350mm, turnarea betonului in cofraj). Dupa o luna am turnat radierul, facand apoi o pauza pana la 1 septembrie, cand am inceput ridicarea propriu-zisa a casei(zidarie parter, cofrare plus turnare stalpi, cofrare si turnare centuri si placa, zidarie mansarda, cofrare, armare si turnare stalpi si centuri, si montarea lemnariei(asteriala) gata sa fie montata invelitoarea(tabla Lindab) a durat 5 saptamani din care o saptamana pauza pentru intarirea centurilor si placii.
4. Sfatul meu este ca sa cauti pe plan local o echipa de mesteri si sa obtii cat mai multe recomandari de la alti beneficiari.
5. Sa stii ca prepararea betonului nu este cea mai grea si consumatoare de timp; cel mai mult timp si cea mai multa manopera se consuma la executia armaturilor(fierului) si a cofrajelor. Oricat de buni ar fi meseriasii este foarte bine sa-i supraveghezi: sa observi daca folosesc "furtunul de nivel" pentru stabilirea orizontalitatii tuturor elementelor casei, daca folosesc polobocul pentru asigurarea orizontalitatii buiandrugilor (de fapt a cofrajelor in care se toarna buiandrugii), etc.
Daca mai ai nevoie de alte informatii sunt pe site. Spor la treaba.

| 0rlando a răspuns:

Îți recomand să întrebi pe cineva care lucrează în domeniu, aici sunt copii de 10-14 ani. Nu cred că o să primești un răspuns corect/concret.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Lungimea fundatiei care este, nu ai planul casei intocmit de un arhitect si un structurist? Acestia trebuie sa-ti scrie detaliat ce si cum, imi pare bine ca respecti cota 0 a fundatie in adancime, la "pahare"trebuie sa sapi undeva la 120cm. faci o casa nu o magaziewinking. L-as intreba pe "generalul de caini fara stapan" cat l-a costat echipa respectiva, am lucrat si eu cu oameni platiti cu ziua si nu mi-a convenit, doua mese pe zi plus 50 de roni(pe putin) e multa cheltuiala

| Planta55 a răspuns:

Intreaba pe cineva care lucreaza in domeniu

| bumbutz a răspuns:

E ca si cum ai intreba cat costa un rulment. fara sa dai nici o cota nimic...tot atata costa si un metru cub de beton.adica mai intai trebuie sa stii ce vrei.In proiect ai o anumita clasa de beton. B150, B200, B250 etc. in functie de clasa de beton e si pretul /mc3 pentru ca cu cat este mai superioasa clasa intra mia mult ciment la un metru cub si logic ca e mai scump. diferenta dintre un metru cum la jgheab(cu malaxor, cifa) si o pompa de beton este de vreo 10 20 lei /mc3 deci chiar merita cu pompa avand in vedere ca intr o masina de beton inntra 9 sau 10 metri pierzi 100ronla o masina dar il pompezi unde vrei cu u nsingur om.bafta! si inainte sa te apuci de o casa alege un proiect apoi mergi la o statie de betonae pentru o oferta de pret pentru betonul trecut in proiect etc...