ciresul taiat in ianuarie februarie este cel mai indicat ca si alte specii de arbori deoarece nu au inca viata
deoarece tu ai bustenii, sa izolezi capetzii cu var stins sau cu lut ca sa nu crape
daca vrei sa prelucrezi scandura mai repede sa duci scandura la un uscator
daca vrei sa se usuce ciresul natural atunci taie-l in palanca de 10-12 cm si il depoziteaza cu rigle intre palanci ca sa circule aerul printre ele
si sa ai rabdare 10 ani cand poti prelucra scandura de cires
altfel ai surpriza ca se torsioneaza scandura
asa am procedat dupa ce am consultat carti de specialitate si am lambriat mansarda cu lambriuri din cires
iar baia la mansarda cu lambriuri din salcam
arata super dupa lacuire
Se poate taia oricand, ideal este pe perioada iernii. Indiferent insa cand ii tai, scandura trebuie sa fie foarte bine uscata, lucru care se obtine in ani, daca nu ai posibilitatea sa o duci la o uscatorie speciala.
Mobilierul ar iesi intr-adevar foarte frumos, dar pentru asta cei care se ocupa de prelucrare trebuie sa fie cu adevarat profesionisti. Si prelucrarea incepe cu taiatul bustenilor si se termina cu lacuirea mobilei.
Bustenii de cires se vand foarte scump, existand multe ateliere care ii cumpara pentru furnir, atat in tara cat si in strainatate. Parerea mea este ca ai iesi mai bine sa ii vinzi, de preferat "pe picior", acceptand taierea numai dupa ce ai banul in mana. Cu banii iti cumperi cumperi mobila gata facuta, evitand timpul lung de asteptare si orice alt risc. Apropo, esti sigur ca iti va ajunge scandura?