Brusturele este cunoscut pentru calitatile sale astringente si dezinfectate, fiind folosit mai ales in tratarea bolilor de piele. De asemenea este un bun diaforetic si diuretic. Radacinile de brusture sunt utilizate si in gastronomie, fiind aromate.
Sub forma de ceai.
Mod de preparare brusture: decoct de brusture, ceai de brusture
Decoct: 2 linguri de rădăcină de brusture mărunțită la 500 ml de apă clocotită; se continuă fierberea încă 2 minute la foc scăzut, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă 15 minute. Ceaiul de busuioc rezultat se bea călduț în 3-4 reprize în decursul unei seri
Decoct: 4 linguri de rădăcină de brusture mărunțită în 500 lm de apă clocotită; se prepară în același mod. Se folosește în aplicarea locală sub formă de comprese
- o linguriţă de brusture mărunţit se va pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa acoperit pentru 10 minute apoi se va consuma după mese. Se pot consuma 3 ceaiuri de brusture pe zi. În colitele de fermentaţie se consumă ne îndulcit sau îndulcit cu zaharină.
Tinctură de brusture: aceasta tinctura se va face din radacina proaspata de brusture in felul urmator: in 250 de ml de alcool alimentar de 70 de grade se vor pune 50 de grame de radacina maruntita de brusture – se lasa acoperit timp de 15 zile la temperatura camerei si se agita des. La final se strecoara si se pune la rece in recipiente mai mici si se inchide ermetic. In fiecare zi se va lua o lingurita diluata in 100 de ml de apa de 2-3 ori pe zi. Se fac cure lungi.
Unguent de brusture: in baie de apa se va fierbe 50de g de planta maruntita in 250 de ml deilei timpde3 ore. Seadministreaza intern cate o lingurita pe zi sau extern se unge cu el local.
Pai da depinde cum vrei sa le foloseti daca vrei sa faci bai la picore asa se folosesc:
--> intr-o uala/ceaun mare tori circa 3kg de apa o lesi sa se infierbinte bine apoi pui ca jmatte de pumn de seminte si cu o lingura le indesi spre fundul vaslului, si o lasi la foc mic pana se ridica la suprafata semintele apoi tori printr-o sita apa si poti face o baie la picioare foarte buna... daca vrei sub forma de ceai:
--> daca vrei sub forma de ciai poti punde intr-un vas jumate de litru de apa apoi cand fierbe pui putine seminte si apoi le lei pana se vor ridica sus le strecori si restul stii si singura...