Instalatorul nu ar trebui sa isi bage nasul la centrale, sfera lui de competenta se opreste la lipit tevi si fitinguri, inainte de robinetul centralei.
Chiar daca randamentul de peste 100% este calculat dupa o formula ce contine o mica pacaleala matematica, indiscutbail o centrala in condensare este mai eficienta decat una clasica.
Intre Buderus si Bosch, cred ca e evident ce iti va recomanda oricine.
Daca pretul este prioritatea numarul 1 si te-ai multumi cu o centrala clasica, atunci uita de Arca si alege un Motan. Este mult mai ieftina (o gasesti la 1800 de lei) si e complet din cupru.
Despre Bosch am auzit ca sunt bune. Restul, nu le cunosc. Eu am Immergas si imi merge foarte bine de multi ani, fara interventii.
Of... sunt multe de spus aici.
O sa scurtez postarea:
1) Cumpara o centrala murala care lucreaza in condensatie.
2) Monteaza-i neaparat o sonda de temperatura exterioara, de care sa tina cont.
3) Recomand o centrala murala in condensatie marca Ariston. (eu folosesc si este OK)
4) Daca ai fi postat si volumul care trebuie incalzit, ar fi fost si mai bine, ti-as fi spus si puterea centralei pe care va trebui sa o achizitionezi.
In primul rand murale sunt toate centralele care se fixeaza pe perete, deci murale sunt si cele in condensatie si cele clasice. Diferenta este la modul de functionare, cele in condensatie sunt mult mai economice. Ele consuma mai putin gaz pentru ca refolosesc si caldura din gazele de ardere pe care centralele clasice o arunca la cos. Se ajunge la economii de aproximativ 30%. Trebuie doar sa o exploatezi corect, adica sa-ti pui calorifere ceva mai mari si sa temperatuta pe tur de pana in 50 de grade. Eu am o centrala Viessmann de care sunt foarte multumit de consum. Pentru un apartament mic de bloc aveti nevoie de o putere mica, in jur de 24kw care asigura fara probleme si apa calda