Daca sa pui un cactus afara ar fi mai bine sa-l cu radacina in pietris (pietre micute de 1-2 mm) si sa nu-l uzi decat atunci cand este udat de ploaie.
Udarea cactusilor se face diferentiat in functie de sezon, astfel :
Primavara si toamna se uda o data pe saptamana, dimineata.
Vara se uda de doua ori pe saptamana - seara.
Iarna, incepand cu luna noiembrie, cactusul nu se uda si se tine in loc luminos cu temperaturi de 2-10 grade Celsius, acesta fiind secretul infloriri cactusului primavara.
Daca iarna se zbarcesc, se uda saptamanal cu o lingura de apa.
Dupa fiecare udare, se elimina apa ramasa in tavita ghiveciului.
Pamantul recomandat pentru folosire este un amestec din pamand de florarie si nisip.
Pentru un drenaj bun al apei prin ghiveci, la baza acestuia vom pune pietris.
In momentul in care apar florile, se va evita udarea plantei.
Cactusii nu trebuie tinuti in ghivece mari.
Puii de cactusi nu se replanteaza decat atunci cand au cativa cm.
Lunar, se aplica o fertilizare a solului cu un ingrasamant bogat in fosfor, care ii va ajuta in timpul iernii sa-si formeze mugurii florali. si mai am ceva: Cactusii au crestere lenta. Perioada de inflorire este primavara si vara pentru majoritatea speciilor. Inflorirea este strans legata de ingrijirea acordata fiecarui tip de cactus.
Lumina intensa este absolut necesara pentru aceste plante. Ele trebuie plasate pe cat posibil la fereastra. Daca fereastra are expozitia sudica este cu atat mai bine. Aceleasi locuri insorite, dar racoroase si uscate, trebuie asigurate iarna. In acest sezon sunt suficiente temperaturi de 8-10°C ziua si 4-6°C noaptea.
Caldura putina corelata cu umiditatea redusa face ca planta sa treaca printr-o perioada de repaus care poate dura 4-5 luni. Nerespectarea repausului constituie cauza neinfloririi si dobandirii unui aspect necaracteristic, nefiresc.
Excesul de umezeala este foarte daunator, in special iarna, daca se asociaza cu temperatura scazuta. In lunile noiembrie-decembrie sunt suficiente 2-3 udari, in luna ianuarie nu se uda, udarea reluandu-se in februarie.
Cantitatea de apa si frecventa se cresc treptat, pe masura ce apar cresteri vegetative noi.
Vara, cactusii se trateaza ca orice planta. Incepand cu partea a doua a toamnei, pamantul se tine mai mult uscat decat umed, se da numai atata apa cat sa se previna zbarcirea.
Aerisirea camerei in care sunt asezati cactusii este obligatorie. Aerul statut este daunator plantelor.
Pamantul in care se cultiva cactusii trebuie sa lase apa sa se scurga bine si sa nu fie prea bogat in componente organice.
De exemplu, un amestec alcatuit din pamant de telina sau de gradina, pamant de frunze, turba fibroasa si nisip, la care se adauga spartura de ghivece, poate fi foarte bun.
Cactusii se inmultesc in mod obisnuit prin seminte si butasi. Semanatul se poate face oricand, dar cel mai bine este primavara.
In acest scop se folosesc ladite sau ghivece nu prea inalte si bine dezinfectate.
De asemenea, dezinfectia pamantului si chiar a semintelor cu hipermanganat de potasiu nu trebuie omisa. La udare este bine sa se foloseasca apa de ploaie. Repicarea rasadurilor se face numai daca sunt prea dese.
Momentul optim este la aparitia primelor rozete de spini. Abia dupa circa 6-8 luni, plantele sunt trecute in ghivece foarte mici, de 4-6 cm in diametru.
Butasirea este mai simpla si rapida. Ea se executa primavara si vara (mai-iulie). Se fac butasi de varfuri sau fragmente de tulpina sau pur si simplu se desprind lastarii de la baza plantei sau de pe ramificatiile mai mari. Dupa taiere, butasii nu se planteaza imediat. Ei se tin cateva zile sau saptamani intr-un loc calduros, aerisit si umbrit, pentru ca ranile facute sa se cicatrizeze (sa formeze crusta).
Dupa aceea se planteaza la circa 2 cm adancime pe substratul de nisip ceva mai grosier sau in perlit. La aparitia primelor radacini se face trecerea in ghivece cu pamant.
O alta metoda de inmultire a cactusilor este altoirea folosita insa numai la speciile care au un sistem radicular foarte slab si o crestere extrem de lenta.
De asemenea, la cactusi se fac o serie de altoiri decorative, in care caz este vorba de combinatii executate strict in scop ornamental (de exemplu: Peireskia cu Zigocactus, Cereus cu Echinocactus etc).
Cactusi traiesc mai bine in casa dar ii poti pune afara cum a spus si ferayyy78 in pietris sa ii uzi ( dar nu foarte des deoarece cactusi au nevoie de cantitati mici de apa).
Nu cred ca ar fi bine sa-i pui direct in pamant; nu le prieste pamantul plin de apa(in gradina e posibil sa aiba parte si de-asa ceva dupa ploi abundente) si nici gerul-toamna ar trebui scosi din paman si pusi in ghiveci.Solutia cea mai buna e ghiveciul.
anonim_4396 întreabă:
bradysandro întreabă: