| Anamaria9916 a întrebat:

Bună! E cineva de aici care se pricepe la construcții? Vreau să fac etajul unei case, nu e nimic făcut. Ar trebui să fac podeaua. Vom pune vată sticlată și în teorie știu că ar trebui să podim cu scânduri din lemn, dar sunt exagerat de scumpe. Nu există o variantă mai ieftină? O să vorbeac cu un meseriaș, dar de moment aș vrea să știu ce variante am... Să știu câți bani să strâng. Măcar aproximativ

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Pui vata de sticla sau vata minerala, saltele de alea intre grinzi, dar nu ai spus ce distanta sunt intre grinzile alea.

Normal la asa ceva nu se pune scindura, nu stiu de unde si pana unde au romanii ideea asta dea pune pe acoperis, dea pune cum e cazul la tine scindura, pai de ce sa pui scindura?

Normal ca e scumpa de te rupe.Sint materiale ce se pun special pe acoperis OSB ala pentru asa ceva este facut, sal pui pe acoperis si pe pereti si podea.

Deci podeaua la tine o acoperi cu OSB gros.Banui ca osb asta nu este mai scump ca lemnul, deci asta este varianta cea mai buna, deci atentie cea mai buna si mai ieftina.
OSB este de enspe mii de ori mai bun ca scindura, asa sa retii.De ce? Simplu pentru ca rezista f mult in timp, nu il maninca nici dracu, nimeni nu se atinge de OSB sal manince, ma refer la insecte, fug si termitele de el cand il miroase laughing plus se monteaza rapid si usor, mai usor ca scindura.

Deci mai buna varianta ca asta nu este.La acoperis tot la fel trebuie sa faci, ori de nu ai facut inca la fel, pui tot osb.
De exemplu faci acoperisu si te prinde o ploaie, cu scindura pusa deja, o ploaie asa sa tina ceva cateva ore.Ai incurcato o sa se faca scindurile alea barca laughing
Pune OSB si poate sa ploua si o saptamana,ala asa ramane. Deci OSb asta este facut pentru asa ceva,pereti,podele,acoperis.

Daca nu ma crezi uite ai internet,intra la Dedeman si alege OSB apoi vezi ce scrie la descriere si folosire, o sa vezi ca se foloseste exact la ce am zis eu.

Deci romanii au niste idei invechite de acu sute de ani si tot metodele alea le foloseste, de aia romanii cand se apuca de facut casa dureaza zeci de ani, termina si ei casa cand deja is batrani laughing

Deci boltarii tai bani irositi aiurea, zidarie, meseriasi care sa stie sa zideasca etc.Bagai osb puneai si tu singur,ala e drept si cu ochii inchisi si-l pui drept laughing
Topt osb se pune si la pereti la exterior,unia pun si la interior,asta daca ai mai multi bani,dar la exterior asa se pune osb,peste se pune o plasa de sirma de tabla si se da incarcatura forasa,nu foaie de tigara ce fac romanii.

Deci operatia aia se numeste stucco si cred,nu-s sigur dar tot din America este luata.Ei americanii faceau stucco de asta subtire acu f multi ani in urma,In ziua de azi nu mai exista asa ceva,au ramas sa faca romanii laughing deci american ii fac stucco de asta grosu,dai cu pumnu tiai rupt mina, asa se face aici, mai toate spitalele asa au stucco, nu stiu de ce.

Deci stucco asta este subtire, care nu se mai foloseste si gros.Romanii folosesc numa cei rau,ca asa e romanu vrea sa se chinuie.

O sa spui cum pui OSB la pereti? Simplu,dar nu stau sa scriu ca trebuie sa scriu mult.
Vezi video pe yotube cum se face o casa ffff buna si ieftina,nu buncare,cazemate cum fac romanii.

In RO materialele de constructii au si ele descriere,la magazine asa au,dar cine citeste? Nu citeste nimeni pe descrierea unui material,nu citeste nimeni ce scrie pe un sac de ciment,nu cioteste nimeni eticheta unui tricou etc.
Deci totu se face dupa ureche,ca de ar sta omu sa citeasca poate sar trezi din prostiile ce le face.

Revenind la intrebarea ta,asta se pune pe podea OSB. Iara la baie de exemplu sau la bucatarie,ori unde vrei sa pui ceramica,acolo peste OSB se pune placa de ciment,daca stii despre ce vorbesc,sunt placi asa de ciment cum este foaia aia subtitre de rigips,is de diferoite grosimi.

Deci pui peste osb placa de ciment prinsa in holsuruburi,apoi peste aia pui ceramica,ai terminat lucrarea,rapid,eficient si bun.

Nu pistol cu apa ce fac romanii.
Daca ai nelamuriri intreaba,iti arat,nu zic asta de la mine,iti arat cum se fac constructiile de firme,deci nu ce face omu acasa de capu lui,constructii inspectate pe bune,nu dai ca merge ca la romani laughing

Ai pus scindura deja pe tavan si ai si incarcat tencuit zici laughing ma tu esti cu capu?
De ce nu ai pus OSB ca ala este tavan,deci tot osb trebuie sa pui,apoi peste prindeai direct rigips, te-ai chinuit sa tencuiesti si cu ciment pfff naspa de tot

Deci tu trebuie sa cautiu sa elimini cit poti de mult cimentu la interior, sa-l elimini de tot de se poate.
Cimentu nu-i bun la interiorul unei case deloc, decat daca stai la ecuator.
Cauti sa elimini sa izolzi cimentu la interior, este rece, nu-i bun.

Deci cu tavanu deja ai cheltuit aiurea si prost.Macar fa podeaua la etaj cum zic.

| Anamaria9916 explică (pentru relian):

Nu am făcut nimci încă, am doar acoperișul, ăla e făcut de mult laughing. Am vrut să mă documentez înainte să fac ceva. Mulțumesc tare mult de sfaturi! Chiar o să țin cont.

| relian a răspuns (pentru Anamaria9916):

Daca ai doara acoperisu, fa tavanu si podeaua cu OSB.Se mai foloseste si placaj gros, dar ala este foarte scump, mai ales acum.Stii ce zic,placaj de ala din lemn din mai multe straturi de lemn lipite intre ele.
Dar ce am vazut acum sau scumpit toate,e jale,astia is cu capu.

Ca idee eu ma gindeam ca ar fi bine sa pui la interiorul unei case tot OSB,ma gindeam eu,zic de ce nu ar fi bun?
Apoi intr-o zi am mers la o cladire,se inundase,se sparsese ceva conducte de apa, au dat aia jos tot rigipsu, asa am vazut ca la parter pentru ca acolo se inundase erau pereti la interior cu OSB, deci ce ma gindisem eu era bine.

Ce zic? Americanii fac casele si aptm pana in 7 etaje cu leturi daca stii dfespre ce vorbesc.In leturi de 5x10 cm deci 5 cm grosime si 10 latime,cu de astea se fac aici casele.
Nu pun deloc beton,decat fundatia,deci nu pun stilpi la colturi sau din loc in loc.
Asta sa iasa casa mai ieftina.Dar la blocuri se face doara structura din beton,apoi compartimentarea din profile de lemn sau metal,de regula la bloc din metal,pe afara se zideste caramida, ori stucco, la interior direct rigips prins de profile, aia e tot.

Dar cum am zis am vazut la cladirea asta si la interior osb si este mai bun.Pt ca se reduce din zhomote,apoi cand bati un cui,ai unde sa-l bati laughing
Betonul, cimentu la interior nu-i bun nici in bocanci laughing cimentul este rece, rigipsul este cald, deci la interior pui rigips.Pe tavan daca nu ai pus,baga tot rigips,Intre etaje nu trebuie folie,cel putin eu nu am vazut.
Se pune folie daca nu ai etaj,dar se pune sub vata nu deasupra la vata.
Niciodata sa nu pui folie deasupra la vata,o sa se faca fleasca de apa de condens.
Deci daca sa zic ai scindura,sau osb.Pui peste scindura sau osb folie,ori poti sa o prinzi inainte direct pe grinzile alea,prinzi folia cu capse,apoi pui scindura sau osb. Dupa pe folier pui saltele de vata sau ce folosesti tu.
De ce? Pt ca daca pui folie peste vata,ceva ceva caldura tot se transfera prin scaindura,apoi trece prin vata si loveste folia tocmai sus,in pod,sau unde este,acolo aerul este rece,si face condens.
Deci folioe se pune sub vata astfel ca folia sa opreasca ca caldura sa treaca mai departe,deci ceva in plus ca izolare.

La interior se pune rigips direct pe profile indiferent cas de lem sau metal.
Unia au zis cum sa pui pe lemn,ala crapa rupe rigipsu. Fals,nu crapa,nu rupe nimic.
Personal eu as prefera profilele de lemn decat de metal,is mai tapene,tine mai bine.
Eu de as face o casa as pune osb si la peretii interiori,peste rigips,apoi gled si aia e tot.
La tavan la fel,astfel vei avea interiorul cald, nu rece asa cum se intampla de pui ciment. Faci economie la caldura facind asa cum zic eu.
Daca ai bani destui cel mai bun este sa pui spuma, aia izoleaza cel mai bine dintre toate materialele izolatoare termic.

Ce ma gindii acu mai recent? Am vazut la romani la americani, multi au pus pe jos parchet.Am observat ca unia peste parchet au pus covoare,asa din loc in loc laughing ma gindeam oare de ce? Pun covoare pentru ca daca lasi doara parchetu ala rasuna, face ecou, deci parchetul nu-i bun laughing e clara nu-i bun.
Mama la fel a pus parchet si suna si la ea laughing cand vorbersti sau e ceva zgiomot se aude, nu-i bun.La ce ma gindii?
Acolo unde zona este rece iarna pui lemn pe jos,deci ai betonu jos,peste lipesti lemn,ceva mai ieftin decat parchetu,poti pune dulapi grosi,asta daca ai bani,sau daca nu vrei sa cheltui prea mult pui ce? Pui tot OSB laughing serios,pui OSB de ala cel mai gros,asta pentru ca este facut tot din lemn,pentru ca nul maninca insectele,pentru ca nu putrezeste f usor ca lemnul.
Lipesti osb asta de ciment,din loc in loc il prinzi si cu ceva holsuruburi,apoi peste ce pui? Pui mocheta happy dar mocheta nu lipita,mocheta intinsa si prinsa la marigni pe linga pereti.
Aici unde is eu asa se pun mai peste tot,mocheta, si la casele de milioane de dolari tot la fel.
Chestia e ca aici acolo unde este beton jos ei pun direct mocheta peste, pun doara buretele ala sub m, ocheta si aia e tot.
La cladirile pana in 7 etaje,unde se face totul din leturi si osb, acolo deja ai tavanu si podeaua din osb, deci mochetaa se pune direct pe osb si este mai cald iarna decat la bloc unde mocheta s-a pus direct pe ciment.

Deci OSB este f bun.Ce sa mai zic, de rigips.Am vazut ca multi oameni pun pe tavan rigips dar din ala subtire,nu cel mai subtire dar urmatorul ca si grosime.
Este gresit,eu am fost la magazin si cum am spus m-am uitat la descriere la fiecare placa de rigips ca si grosime.
La descriere scrie unde se foloseste,deci ala ce oamenii folosesc la tavan,de fapt se foloseste la pereti,iar pentru tavan se foloseste grosimea urmatoare,deci mai gros.
Asa spune fabricantul de rigips si asa scrie si la magazin. Unia zic cum sa pui gros ca iti cade in cap laughing fals, ala subtitre are sanse mari sa cada, ala gros nu cade.
Nu stau sa iti explic, spiun doara ce se pune.
dar hai sa iti explic daca tot am scris deja mult.Iei un ac si o foaie de hirtie, iei si un ac si o bucata de carton, deci artonul fiind mai gros ca foaia de hirtie.
Bagi acum prin ambele, apoi intorci ambele cu fata in jos in aer si misti de ac.
Sa imi spui care din c ele doua or sa cada jos laughing te asigur ca foaia de hirtie va cadea fara sa misti acu macar.Deci cu cit erste mai subtire ai mai putin material pe care acul,surubul tau negru sa tina rigipsu,asa ca ala gros nu cade usor.

Ok gata ca ajunge,ti-am zis si asa prea multe laughing Ca idee sa retii la interior sa elimini cimentul,iar acolo unde trebuie pus cauta sa il izolezi cu ceva termic.
Casele care au incarcatura la interior dew ciment is reci,indiferent cit de cald faci tu in casa,e doara aerul cald,de pui mina pe pereti o sa simti cas reci ca in frigider.
Ca urmare tu incalzesti aerul,aerul face contact cu peretii reci,cu cimentu ala ce dati voi incarcatura de ciment,aerul se raceste in felul asta,tu tot bagi caldura laughing cimentu nu se va incalzi,de ce? Pt ca ai are legatura cu funatia,care este tot de ciment,deci caldura se duce pe fundatie,fundatie care sta unde? Sta pe pamint,care iarna este rece bocna,deci caldura tya se duce de fapt aiurea.
Daca tu ai ziduri de boltari,de ciment etc,daca pui linga profile si izolezi cu ceva,peste profile pui rigips,vei avea la interior numai materiale calde,ca uirmare cand incalzesti aerul iarna,aerul va incalzi rigipsul,ala nu-i rece,deci nu transfera caldura mai departe,va sta cald,asa vei economisi energie,bani cu incalzirea.
Am spu la peretii de boltari,ciment,. asta daca deja ai asa peretii. Daca nu ai pereti deloc,atunci faci sructura de lemn,la exterior pui osb peste se pune o pinza d e aia gen sac de rafie,peste palsa de sirma,ioncarci cu cioment gros la exterior.
L; a interior,faci instalatia de curent,apa tevi,ce mai ai tu,asta intre profile,peste profile peste instalatii pui vata,peste pui direct rigipsu,asta daca nu prea ai bani,daca ai ceva baji pui alt osb si la interior,apoi peste pui rigips,dai gled si aia e tot.
Cu tavanul faci la fel.
Sau pui duopa ce faci instaklatia de curent caldura,apa spuma,depinde ce bani ai.
La acoperis la fel,se pune OSB,grosimea pui duopa ce citesti care osb se pune pe acoperis,intrebi la bagazin,la dedeman,sau te uiti online ca vad ai net,scrie,am vazut eu.
Deci pui osb pe acoperis,peste pui direct tabla,carton sau ce materiale folosesti tu.
Deci nu mai pui rahaturi sipci si alte rahaturi ce am vazut ca pun unia care pun tabla laughing nu inteleg de ce pun aia sipcile alea.P[ui sipca daca pui tigla,aia da ca asa se poate pune tigala,dar sa pui tabla,aia se poate pune direct pe osb.
La interor in pod poti sa pui si acolo vata intre leturi,asta daca ai bani si vrei sa fie si in pod m,ai caldut iarna si mai racoare vara.
La acoperis se pun leturi mai late, le pui pe cant, nu trebuie sa pui ditai stilpii de telegraf asa cum fac romanii laughing aia e magarie curata.
Deci la acoperis poti folosi in fctie de cit de lat este acoperisul profile de lemn exact cum is alea de metal ca latime, cred ca stii ce zic.
Dar de pui asa atunci trebuie sa mai pui altele la jumate de sustinere.
Sau poti folosi leturi latae de stiu si eu 20-30 cm si groasa de 5 cm la distante de 50 cm unu de altul,peste pui osb,ai trminat liucrarea.

Poti sa faci o casa singur, de unu siongur de la a la z, fara sa te ajute absolut nimeni, fara sa fii meserias.Asta daca stii macar sa bati cuie, sa foloseti asa cateva scule.Toate,materialele astea is deja drepte,deci elimni zidiaria unde ai nevoie de meseriasi sa faca drept.

Gata mai zic inca un sfat si inchei. Daca folosesti profile de lemn,cas la acoperis au la interior,toate lemenele alea trebuie fetuite,sau cum le zic romanii,lemnul sa fie finisat nu lasat asa cum vind aia scindurile in magazine.
Nu stiu daca profilele de lemn acolo is fetuite, dar in America orice lemn, oriunde este vindut asa vine direct de la fabrica fetuit, absolut orice lemn de orice tip.
Doara scindurile de la gard sunt nefetuite pentru ca trebuie date cu una alta si trebuie sa intre in ele.
Restu la casa orice bucata de lemn este fetuita.De aia nici insectele nu pot intra in ele usor. Lenul folosit la casa nu se trateaza cu absolut nimic, este interzis sa se trateze lemnul folosit la constructia unei case, alea is chimicale si nu is bune pentru om.Deci lemnul tratat se foloseste doara la garduri si la balcoane, la chestiki de genul asta care is afara si sa le protejeze sa nu putreasca.In casa in pod se foloseste lemn simplumnetratat.
Zic asta pentru ca romanii cred ca lemnele astea ar fi tratate de aia nu le maninca insectele, dar nu este adevarat.Insectele nu le maninca pentru ca sunt fetuite iar insectele nu pot intra in ele. Apoi sunt la interior,rar ar putea insectele sa ajunga acolo,poate pron poduri,desi nici acolo nu am vazut asa ceva.
Am vazut termite, da alea ataca orice lemn, in afara de cele tratate si osb.
OSB se poate folosi la interior pentru ca este tot lemn, de fapt is aschii de lemn puse in strat si lipite cu adeziv care nu-i daunator pentru om.
Termitele si alte insecte nu maninca adeziv laughing am, vazut asta la o casa acum 1 an,intrase termitele in leturile astea in profilele de lemn,apoi cine facuse acolo in cateva locuri puse cateva bucati de osb,asta ca profilele alea sa nu balanseze sa nu joace,ei acolo nu sau atins termitele deloc laughing

Spun chestiile astea pentru ca am vazut,deci tot ce zioc este ce am vazut,eu intru in case zi de zi,in poduri pste tot,am vazut case, blocuri cum se construiesc de la fundatie pana sus, deci nu vorbesc din carti sau din auzite.
Ok bafta cu casuta ta, sper sa iasa bine.

10 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Scandura e scumpa, intr-adevar, dar nici nu e cea mai buna solutie. Daca vrei o treaba buna, pui dulapi de 5 cm, nu scanduri. Costa dublu, dar si rezista dublu. Ah, si nu o cumperi azi si o montezi maine, trebuie niste timpi de uscare.
Eu am folosit OSB de 22 mm, care iar e o solutie acceptabila, mai ales ca nu mai ai treaba cu uscarea.
Atentie mare la distanta dintre grinzi, ideal ar fi sa nu ai deschideri mai mari de 60 cm. Daca deschiderile depasesc 80 cm, ar fi indicat sa dublezi grinzile.
Pretul depinde de suprafata, poti lua in calcul cam 40 lei/mp la scandura, 70 lei/mp la OSB, 80 lei/mp la dulapi.
Pentru a reduce zgomotele, inlocuieste șuruburile sau cuiele cu un adeziv tip spuma poliuretanica.winking

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Etajul unei case. Ce suprafață are?

| Anamaria9916 explică (pentru sadrian46):

Puțin peste 100 mp

| sadrian46 a răspuns (pentru Anamaria9916):

Pune 500 Euro per mp ca să faci totul.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Din ce material e casa? Cat de adanca este fundatia?
Etajul e prevazut in proiect?

| Anamaria9916 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Din bolțari. E destul de adâncă, din câte știu, dar nu știu exact cât. E o casă cu acoperișul în 2 ape. Am scara și totul făcut, dar când s-a făcut proiectul nu am avut suficienți bani să termin etajul/ mansarda. E vorba doar de amenajări interioare. Pe jos am grinzi de lemn în care ar trebui să pun vată sticlată, cel mai probabil, dar nu știu exact cum ar trebui să procedez, dacă peste și sub vată ar mai trebui să pun ceva folie... Și. presupun că peste trebuie să podesc cu scândură...

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Anamaria9916):

Deci exista deja structura de lemn. Ar fi fost varianta planseului de beton, e mai bun dpdv al confortului, dar trebuie inclus in proiect de la bun inceput (fundatie mai serioasa, stalpi grosi).
Daca vrei lemn mai ieftin, incearca sa cumperi o constructie veche, din care sa extragi dulapi vechi.
Pe langa grinzile alea, pe dedesubt poti face cadru si inchizi cu rigips, iar pe sus podesti. In functie de distanta dintre grinzi, se alege si grosimea scandurilor/dulapilor folositi la podire.
Alta varianta nu stiu, eu as fi recomandat proiectul cu planseu de beton, dar acum e prea tarziu.
Eu am casa veche, toata din lemn, iar la etaj am grinzi de lemn, scandura dedesubt, tencuita pe dedesubt (tavanul de la parter). Am pus vata minerala de sticla intre grinzi si am podit pe sus, apoi am pus folie si parchet. Dezavantajul este ca la orice casa de lemn, ca nu poti umbla pe sus, daca jos se doarme. Se cam scutura toata casa cand se plimba cineva in mansarda. Eu aud si cand coboara pisica laughing

| relian a răspuns:

Vad unu povesteste cea facut el si ca de merge careva sus auzi miscare jos.Pai daca a facut prostii laughing sa pui dulapi ca podea, mai mare timpenie nici ca am auzit laughing
Imn primul rind grinzile alea trebuie sa fie f late, asta daca faci casa cu etaj si ai asa cum e la tine.Treb sa fi pus leturi sxau cum se numesc f late,deci intre etaj si parter trebuie sa ai un spatiu cirt de cit mare,nu citiva cm. Deci trebuie undeva la juma de metru intre podea si tavan pentru ca pe acolo sa poti trage cabluri,canalizari,eventual si conducte,tubulatura pentru aer conditionat sau mai stiu eu ce.

In felul asta avand distanta asta,daca la tavan ai osb,la podea ai iar osb,iar intre ai vata,atunci nu auzi tu zgomote ce zice cineva pe aici.
Poti auzi zgomote daca sare careva in sus,daca bati tare cu picioarele in podea, dar asa auzi si de ai beton.

In sf daca tu ai deja grinzile alea acolo pune OSB dar prindele cu surburi cu holsuruburi cum le mai zice, daci pui si cuie, dar pune si holsuruburi, sa nu pui doara cuie.
De ce? Pt ca in timp cuiele se slabesc si cand mergi o sa auzi scritiind scindura sau osb o sa joace acolo in cui, sus jos si scritiei.

Deci de pui holsuruburi alea acolo stau scindura sau osb nu poate balamnsa pe surub.Scuze eu asa le zic suruburi, aici americanii asa le zic la toate suruburi, sau cares cuie cuie.

Deci le pui de alea ce se pun si la rigips suruburi de alea negre dar lungi si sa fie pentru lemn nu pentru metal.Vezi ca holsuruburile pentru lemn is diferite fata de alea pentru metal ok?