| IonelaaYoni a întrebat:

Bună, hidroforul meu funcționează încontinuu (zâzâie) și curge puțină apă de deasupra buteliei, apa la chiuvete nu curge deloc. Ce ar putea avea?

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca motorul functioneaza incontinuu, inseamna ca nivelul apei nu ajunge la contactul de "plin" din rezervor.
Motivele pot fi:
- inghetarea apei in teava dintre fantana si pompa sau intre pompa si rezervor
- inghetarea apei in rezervor si blocarea plutei care urmareste nivelul apei
- defectarea /blocarea /inghetarea plutei si/sau a contactului de "plin"
- infundarea /inghetarea conductei (tevii) dintre rezervor si robinet.

Cele mai plauzibile sunt primele doua variante.
Daca se desface capacul rezervorului, atunci se poate vedea imediat ce se intampla si se poate si remedia.
In caz de inghetare, deseori dezghetarea se poate face turnand apa calda pe portiunea inghetata.

| mihai69 a răspuns:

Presostatul defect.

| NLS a răspuns:

Întăresc ca e ce a descris Bula, și tot cu accent pe primele doua...

am avut și noi hidrofor în trecut, și nu era prea plăcut sa îl dezghețam.
(Când îngheață, merge pompa încontinuu in gol. Trebuie oprita, căci se poate arde.)
Daca e înghețată țeava între fântână și hidrofor, nu aveți ce face, decat sa așteptați sa se dezghețe de la sine. (dacă e prin pamant).

Răspuns utilizator avertizat
| Panamax a răspuns:

A inghetat apa pe undeva.

| CasaSiDesign a răspuns:

În cazul în care pompa de hidrofor a pornit dar acesta nu bagă apă avem de-a face cu o serie de posibile defecțiuni:
Una din cauze poate fi aceea că hidroforul este neamorsat. De asemenea trebuie să verificăm dacă nu cumva pompa de hidrofor trage aer. O altă problemă, care din fericire are o rezolvare simplă este aceea a scăderii nivelului de apă din puțul din care se face extracția. Deasemenea vom verifica dacă pompa primește tensiune, dacă țevile sunt înghețate sau dacă nu sunt probleme cu clapeta de sens, conducta de aspirație sau sorbul.
Hidroforul nu este amorsat
Pentru o funcționare optimă trebuie să vă asigurați că ați amorsat pompa înintea punerii în funcțiune. Există și posibilitatea ca pompa sa se dezamorseze cand nu a fost folosita pentru o perioada mai lunga de timp. Este recomandat ca amorsarea să se facă după manualul de utilizare al produsului deoarece acesta explică pe larg modul de functionare.
Pompa de hidrofor trage aer
Ce facem în cazul în care hidroforul trage aer? Primul lucru de făcut este constituit de verificarea țevii de aspiratie. Aceasta poate avea gauri, perforatii sau imbinari care lasă de dorit. După ce ne-am sigurat că țeava de aspiratie si accesoriile ei sunt complet etanșe putem fi siguri că am rezolvat situația.
Nivelul apei in put este prea scazut
Se prea poate să fi utilizat fără probleme hidroforul pentru o perioadă lungă de timp și acesta să fi funcționat perfect. Acum, chiar dacă am verificat toate componentele, acesta tot nu pompează apa. În această situație trebuie să verificăm dacă nu cumva nivelul apei a scăzut și acum este prea jos. Trebuie știut că unele hidrofoare nu pot aspira apa de la adâncimi mai mari de 7-8 metri.
Clapeta de sens s-a montat invers sau este blocata
Deoarece clapeta de sens nu este montată în direcția de curgere a apei, corespunzator săgeților indicatoare de pe ea, hidroforul nu-și poate efectua sarcinile, așa că nu ne vom bucura de curgerea apei. Același lucru se întâmplă și dacă aceasta este blocată. Recomandăm să verificați dacă clapeta se deschide și se închide în mod corect.
Pompa nu primeste tensiune suficienta
O altă problemă care ar împiedica hidroforul să pompeze apă ar fi aceea că pompa nu primește tensiune. Trebuie verificat cu atenție dacă cablurile sunt legate bine și dacă avem tensiune la priza la care este conectat hidroforul.
Conducta de aspiratie este infundata sau prea subtire
Dacă întâlnim o conducta de aspiratie infundata sau prea subtire vom avea probleme in functionare. Acest lucru se poate întâmpla și din cauza unei conducte prea lungi, prevăzută cu prea multe ramificații. De reținut, niciodată să nu montăm o conductă mai subțire decat racordul pompei, iar lungimea acesteia să fie cât se poate de mică.
Sorbul nu este bagat in apa
Hidroforul nu pompează apă dacă sorbul acestuia nu este introdus în apă. În cazul unei probleme trebuie verificat și dacă sorbul este situat sub nivelul apei, dar și dacă acesta nu este prea aproape de fundul apei, ca să nu traga mizerie, nămol sau nisip care ar putea înfunda conducta.
Tevile sunt inghetate
Pe timpul sezonului rece ne vom asigura că țevile nu sunt înghețate. Acestea nu trebuie expuse la frig, fiind de preferat să fie îngropate sub cota de îngheț.