| Jamiraese a întrebat:

Buna! Întreb din nou, știe cineva unde pot arunca pilote /perne, nu este nici un centru de colectare pentru asta la mine in oraș, cel puțin nu am găsit.

20 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca ai Zara Home in oraș la tine ei colectează perne, prosoape și alte asemenea uzate

| dullcat a răspuns (pentru suntserios):

Mai bine sa nu sustii acele campanii mincinoase care sunt doar greenwashing. E mai ok sa sustii ong-uri din Romania care le colecteaza. Apoi, exista o groaza de documentare care arata ca nimic nu e reciclat de Zara, H&m etc, doar le colecteaza si le trimit in gropile de gunoi ale tarilor in curs de dezvoltare. De ce ajung acolo? Aceste magazine le vand sub form de baloti persoanelor care la randul lor vand haine in regim second hand, ca in bazar, insa trimit doar ce este mai rau, rupt, mizerabil etc, fiindca hainele trec prin mai multe procese de sortare. Cele inca ok sunt vandute in regim second hand in tarile dezvoltate, pe cand 80% din continutul acelor baloti, afla oamenii cand ii desfac, e gunoi care nu poate fi refolosit si ajunge la gropile de gunoi unde i se da foc.

Enjoy

https://www.youtube.com/watch?v=Ichj0ac3V_Y

https://www.youtube.com/watch?v=bB3kuuBPVys

https://youtu.be/00NIQgQE_d4?t=440

| BeingSelfless a răspuns (pentru dullcat):

Nu neapărat că nimic nu este reciclat, ci reciclează doar în măsura de a face profit (adică, cantitățile maxime pe care companiile le pot recicla pe lună sau pe an) și a obiectivelor lor de reciclare și a tipului de ambalaje, ca produse de materie primă (dizolvarea acestora pe componente) sau semi-fabricate [păstrând componentele fizice (ambalajul) și reutilizarea ambalajului în altă formă] sau marfare (produse în tranzit dintr-o companie în alta sau direct consumatorului, în scop de comercializare). Deci, în principal datorită tipului de produs și tipului de activitate a firmelor (și numărul acestora), reciclarea este exagerat de selecționată încât, pe de-o parte, nu se poate recicla în totalitate, a unor categorii de produse; iar pe de altă parte, nu se acceptă majoritatea tipurilor de produse care ar trebui să fie menite reciclări, conform unor coduri specifice.

| dullcat a răspuns (pentru BeingSelfless):

Nu e nimic profit intr-un procent de reciclare 1%.
https://youtu.be/00NIQgQE_d4?t=440
Profitul pentru ei inseamna sa militeze masiv pentru fast fashion, haine din materiale ieftine, lansate in colectii noi saptamanale, sa bage pe gat oamenilor ideea ca au nevoie sa cumpere mereu, sa fie in trend, ca doar e ieftin oricum, ce conteaza? Iar fiindca au ajuns in pozitia de giganti asupra industriei, e usor de inteles ca le-a iesit foarte bine aceasta strategie mizerabila.

Reciclarea in sine nu aduce deloc profit cand vine vorba de materiale extrase din carburanti (petrol sau gaz), din care se produce plasticul (pentru ambalaje de bauturi si alimente, de exemplu, plus fibrele sintetice care domina agasant in orice magazin de imbracaminte: poliester, acril, polietilena, etc). Faptul ca ei au aceste campanii inseamna doar greenwashing, o modalitate de a se spala pe maini, ca sa dea bine in ochii consumatorilor si sa cumpere in continuare.Nu inseamna ca rezolva ceva si ajuta la stoparea probelmei pe care ei au creat-o de la bun inceput. Daca ar rula documentarele de mai sus plus multe altele pe panourile gigantice de reclame, vanzarile sigur le-a scadea cu trei sferturi.

Iar despre ambalajele de plastic nu ma fa sa incep laughing, e aceeasi discutie care nu duce nicaieri deoarece solutia nu e reciclarea, pentru ca astfel pe ei ii costa mai mult sa recicleze si tot nu protejam natura.Plasticul nu se recicleaza la infinit, apare procesul de downcycling, ceea ce inseamna ca dupa 2-3 reciclari, isi tot pierde din prorpietati, devine tot mai ieftin, nimeni nu-l mai cumpara si ajunge tot la gunoi. Nu exista sticla din plastic 100% reciclat, deoarece ai nevoie de plastic nou virgin in combinatie cu cel reciclat, astfel incat acea sticla sa indeplineasca conditiile necesare pastrarii apei, sa nu se deformeze etc.Cauta despre economia circulara si degrowth.

| BeingSelfless a răspuns (pentru dullcat):

Și acestea sunt puncte de vedere bune de luat în considerare, mulțumesc de completare.

| sierra1 a răspuns:

N-o arunca, dă-o la un sărman

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu le pun într-un sac de plastic lângă gunoi. Cineva are nevoie de ele și le recuperează.

| dullcat a răspuns:

Buna.Si eu ma interesez de obicei unde pot arunca tot felul de obiecte care nu tin de colectarea fractiilor obisnuite. Despre ce oras e vorba? Sunt inscrisa pe unele grupuri specifice si pot intreba.

Daca nu gasesti nimic concret iti sugerez sa cauti un adapost pentru animale sau cabinet veterinar care primeste.Eu stiu ca acestea au mereu nevoie de cearsafuri, perne etc.

| Jamiraese explică (pentru dullcat):

Timisoara

| anonim3247 a răspuns (pentru Jamiraese):

Le pui în sac de plastic și le duci la ghenă și femeia de serviciu le ia și le duce acasă dacă sunt curate și fără pete.

| BeingSelfless a răspuns (pentru anonim3247):

Și legal, cum se scapă de ele? Din câte știu, firmele de gunoi/reciclare nu i-au așa ceva...

| anonim3247 a răspuns (pentru BeingSelfless):

Legal e așa în București ce e mobilă mare sau saltele mari
https://www.facebook.com/......619940953/
- lumea le pune undeva lângă bloc unde nu are treabă femeia de serviciu
- vine mașină de la primărie și le ia ca în videoclipul ăla

| anonim3247 a răspuns (pentru anonim3247):

Robert Negoiță e ăsta care spune cum se ia gunoiul mai înainte
https://www.google.ro/......ps?/search

| dullcat a răspuns (pentru BeingSelfless):

Pai asa este, trebuie chemate firme specializate, nu se arunca perne si textile la gunoi alaturi de fractia umeda menajera.Dar dupa cum poti observa, comentariile arata indivizii care contribuie la colectare si reciclare ca niste adevarati cetateni.

| BeingSelfless a răspuns (pentru dullcat):

Foarte adevărați, ne fac reprezentanță la Comisia Europeană și ONU...

| dullcat a răspuns:

Sa-i trimita cineva astea domnului Bubico, despre importanta colectarii si reciclarii textilelor si produselor de uz casnic aferente, fiindca e un catel rau care ii blocheaza pe altii cand il contrazic :

https://www.europarl.europa.eu/......infografic

https://www.textileblog.com/......hnologies/

https://www.triplepundit.com/......ills/69886
,,Decomposing clothing releases methane, a harmful greenhouse gas and a significant contributor to global warming. There are dyes and chemicals in fabric and other components of clothing and shoes that can leach into the soil, contaminating both surface and groundwater.
This is not to mention the amount of space. Eleven million tons of textiles clogs up approximately 126 million cubic yards of landfill space – and that’s just one year’s worth of discards. Most of this material is completely reusable or recyclable, but only if it is proactively collected. There is a massive demand for secondhand clothing in developing countries and other materials can be recycled into furniture padding, insulation, wiping rags and recycled fabrics.''

| relian a răspuns:

Le arunci la gunoi, dar le pui intr-un sac de plastic inchis la culoare, o sa il ia ca fiind gunoi.
Cei atita filosofie laughing daca incape in sac, poti sa pui sacul si in tomberonul de plastic, aia il ia il varsa si la revedere.
Asta daca vrei sa le arunci.Perna la fel, pui in punga si bagi in tomberon, ai rezolvat lucrarea. Oare nu va cade ceva din cer laughing

Răspuns utilizator avertizat
| anonim3247 a răspuns:

În București așa este
- scoți scaun de birou lângă ghenă - dispare în 1 oră
- scoți saltea din burete fără pete - dispare în 1 oră
- scoți masă sau mobilă din pal - dispare în 1 oră
- scoți plapumă de lână din aia groasă - dispare până urci în apartament