| Rax a întrebat:

Buna seara,abia ce am pus polistiren si tencuiala decorativa pe peretii exteriori,insa vad ca alpinistul nu a dat cu tencuiala in spatele aerului conditionat.Voi aveti in spatele aerului conditionat tencuit? Arata ca restul peretelui exterior,ingrijit si in spatele aparatului? Astept cu interes sa aflu cum au tencuit alti muncitori, funda!

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Daca au putut sa puna polistiren acolo in spatele condenserului, nu vad cum nu a tencuit, si sa dea cu vopsea ca in rest.
Tia facut lucrarea mexicaneasca, asa lucrea si mexicanii, in spatele dulapurilor si prin casa, a frigiderului si ce mai este nu vopsesc laughing asa ca asta ce ti-a facut tie lucrarea ar p[utea fi frate cu mexicanii laughing

Asa ca sunl sa vina inapoi sa iti tencuiasca si sa dea cu vopsea, odata ce unia au putut pune polistiren, el nu e capabil sa puna acolo ceva mortar, e putoare si nu-i bun meserias, asta e clara.

Una este cand nu ai spatiu, sunt si asa condensere instalate ca debia ai loc sa bagi mina, dar la tine daca spui ca este loc, ca cei care au pus polistiren au pus si acolo, atunci si asta cu mortat ar fi putut.

Dar esti sigur ca au pus polistiren? Verifica si tu, poate nici polistiren n-au pus pentru ca no fi loc si te iei de om aiurea laughing

Si daca tot a fost acolo facaind pe alpinistu, de ce na curata, spalat si condenserul, sigur are patura de praf pe el.
De ce nu l-ai instalat in balcon, acolo il puteai spala cand era nenvoie, nu mai statea spizurat pe ziduri, arata si naspa, iar cei care au izllat puteau sa izoleze bine peste tot.

Eu asa as fi facut, as fi pus in balcon unitatea de afara, ai acces la ea speli, repari, asa daca se intampla ceva, cum repara cineva unitatea aia spinzurata acolo?

| Rax explică (pentru relian):

M ai facut sa rad,da,au pus polistiren pentru ca este vizibil, polistirenul neacoperit de mortar si decorativa, in partile laterale ale polistirenului se vede.A venit azi fara franghii, s-a aplecat putin peste geam si a spoit de ochii lumii cu decorativa, pentru ca initial nu daduse nici cu ea in spatele unitatii.Dar a ramas vizibil polistiren nesigilat de mortar, pe motiv ca L-urile pe care sta unitatea AC nu se pot acoperi cu mortar si decorativa.Mi e teama sa nu patrunda intemperiile sub polistiren, nefiind sigilat cu mortar..nici dibluri nu au pus pe polistiren la balcon, cica fiind subtire zidul balconului.Placile de polistiren doar lipite cu adeziv...or tine in timp?!

AC ul este instalat de vechii proprietari pe fatada balconului...

Am spus ca pare neingrijit fiind spoit in spatele unitatii f urat cu mortar, si in unele locuri fara mortar, plus nedat cu tencuiala decorativa.In sensul asta neingrijit, nicidecum ca nu era sters de praf unitatea. laughing)

| relian a răspuns (pentru Rax):

O sa vezi tu daca o tine.Era bun sa izolezi in interior era mai eficient, dar iti lua nitel din spatiu.
Aerul il puteai muta si tu, sa faci o treaba buna, sa arate frumos daca nu iti place cum arata acolo.
Daca patrunde pe acolo ceva? Ar putea sa patrunda apa, asta daca ploua in zona ta destul de des. Daca nu prea ploua, atunci nu-i problema.
Au dreptate, nu puteau acoperi suportul pe care sta unitatea, trebuia sal fi dat jos de tot, apoi sa il puna la loc, dar nu-i treaba lor asta, era treaba ta.
Tu daca voiai sa iasa frumos, asa trebuia sa faci inainte, sa chemi pe cei ce se ocupa cu aer conditionat, sau daca te pricepi tu, sa il scoti de acolo, astia cu izolarea isi faceau treaba, apoi puneai aerul la loc, sau cum am spus in balcon.

Dar daca ai fi izolat la interior iesea o traba mult mai buna, spun in sensul sa nu consumi multa energie cu caldura cu aerul rece vara, cel putin 30% faceai economie comparariv cu ce ai acum.

Bine multi romani nu cred, unia se dau mari constructolri, sunt si pe aici citiva laughing dar asta e, fiecare cu cel doare.
Vrei sa nu platesti mult cu caldura si rece vara, izolezi la interior, simplu. Iti ia din spatiu cate 5-10 cm de fiecare perete dar cel putin uiti de probleme, gen igrasie, mucegai si alte povesti.Mai ales daca ai beton, ala este deja drept, merge sa izolezi la interior.

Acolo ai dreptate, daca cumva intra apa intre acel polistiren si perete sau ce au pus ei mortar, in timp se va deteriora.
Sunt subtiri zidurile balcolunui asa si? pui dibluri mici, nu trebuie sa pui pari, insa astia sunt meseriasii, fac treaba acolo sa fie, de asta e bun sa faci singur, care se pricepe, ori sa gasesti ceva meserioasi care se pricep si fac meseia aia din placere, nu doar pentru bani.

Eu am spus, poate ca nu au pus polistiren, nu te cunosc, nu stiu ce se vede, multi oameni nu stiu, se incred doar in ce le spun meseriasii.
Ai spus ca in spatele unitatii este urat, asta e, atit au putut probabil sa faca, nu poti baga acolo scule mari, iar sa faca asa incet si frumos probabil le lua timp mai lung si astia asa fac, la norma, la timp, gata gata hai la alta lucrare laughing
Am spus unitatea ca o fi murdara, sigur este, cine sa o spele de atitia ani si spinzurata acolo.
Era bun daca o spala cineva. Daca ai avea idee ce se aseaza pe acel radiator nu ai mai dormi noaptea bine laughing Pot sa iti arat poze, sa ai idee despre ce vorbesc.
Nu ca unitatea nu ar functiona, dasr functioneaza greu, si la un moment dat va crapa, adica se va defecta. Daca radiatorul se umple de praf, nu se mai raceste bine, presiunile cresc, compresorul munceste mai din greu, eficienta scade si consumul de energie creste.
Tot comntinuind asa, peste ceva ani va curge si uite asa gata alt AC laughing Dar lasa asa ca poate de so strica, atunci vei pune altul mai bun si vei pune in balcon, si se va vedea si mai urat cand vei da pe asta jos laughing dar va putea repara frumos si acolo.

Alta observatie, in cazul in care ai fi izolat la interior, cum am spus mai sus, ai fi putut sa te incalzesti direct cu AC. Scuze ca am spus mai mult decat la subiect, dar poate mai iti vine ceva idee citind ce spune unu altul.

Buna,in interior am polistiren din 2008, iar acum 2 zile am pus si pe exterior polistiren. Alpinistul m-a intrebat daca scoate unitatea externa, i-am spus sa nu o scoata pentru ca nu aveam incredere ca va sti sa o instaleze inapoi...dar loc avea sa dea cu decorativa, cum a reusit sa dea cu mortar putea da si cu decorativ.ce sa mai zic ca nici nu mi-a sigilat la bratele consolei, L-urilor, pe care sta unitatea.Pe acolo se vede polistirenul, care nu este sigilat de mortar.Balconul il am inchis, nu puteam pune unitatea in balcon, dar ea este in exteriorul balconului.Am polistiren si la interior din 2008, dar tot frig mi se pare, si costurile la centrala nu sunt scazute.De 2 zile de cand am facut si exteriorul, sigur nu se va cunoaste caldura.Pt mine imi pare un mit treaba cu caldura cand ai polistiren interior sau exterior, acum.le am pe amandoua placate.laughing)) peretii sunt reci daca nu dau tare centrala.Iar pe polistirenul interior tot am 2 zone unde imi apare mucegai, si trebuie sa dau cu solutie pe baza de clor..imi pare bine ca mi ai scris, am citit tot cu placere?

| relian a răspuns (pentru Rax):

Stai un pic ca treaba nu-i buna. Spui ca ai polistiren la interior si peretii tot reci sunt? Ceva nu este in regula si cred ca stiu de ce.
Romanii nu stiu sa izoleze cum am spus interior, stiu de la mama si de la sora mea, a vrut si mama sa izoleze si meseriasu nu intelegea ce eu ii spusesem lui mama, asa ca na mai facut.

Cum izoleaza romanii la interior? Ei lipesc polistirenul de pereti, chestia asta este in regula, dar apoi ce fac? Incarca acel polistiren cu mortar, aici gresiti voi.
Nu se izoleaza asa.Eu iti explic, daca vrei sa citesti si sa intelegi. Ce fac romani este intr-adevar mai usor si mai simplu si mai ieftin dar nu-i mai bun.
Cum izolez eu, si cum am izlolat deja un tavan la mama in RO si nu mai este rece, nu mai condenseaza nimic?
Am pus profile de lemn prinse de tavan, la pereti pui un profil sus pe tavan prins si unul jos, apoi verticale. Intre aceste profile lipesti polistiren, tragi cabluri, prize, tevi de apa de calorifere ce ai tu acolo, apoi pui rigips si dai gled.

Daca tu ai pus polistiren, apoi ai incarcat cu mortar de aia face condens, acel mortar este rece.
Trebuie sa retii un lucru, totdeauna betonul, mortarul cu ciment este rece, gipsul sau cartonul, hartia este calda.Ai vazut cand dai cu ghips ca iese caldura, degaja caldura, pentru ca gipsu este cald, rigipsu este cald.
Daca tu ai avea la interior polistiren peste rigips, nu are cum sa mai faca condens.
De asemenea cand lipesti acel polistiren, se are grija sa se lipeasca peste tot, fara a lasa goluri, spatii in care sa se vada betonu.
De ce? Acel gol, unde se vede betonul gandeste ca in casa faci cald, acolo betonul rece, face ca aerul de acolo sa transfere caldura intre zidu de beton, sau portiunea aia si interior, rapid si condenseaza.

Eu asa am facut in RO un tavan la casa, care ploua laughing initial am crezut ca ploua, desi mama are placa de beton, zic poate ploua in pod o fi betonul ala fisurat, sau are ceva gauri.Ma urcai in pod sucat peste tot.

Am dat toata caricatura ce facuse aia, asa izoleaza romanii, pun acele profile metalice, atirnate cu cleme de tavan, apoi se chinuie, sa puna acel polistiren.
Individu asta ce facuse acolo, nici nu lipise polistirenul de placa il aruncase acolo.
In casa era cald, placa era rece, si plingea, asa cum apare pe geamurile alea vechi daca stii, asa era placa sub acel rigips, ce pusese ala.
Am dat jos tot, am mers am luat leaturi de lemn de 5x5 cm am dat gauri in beton, am prins acele leaturi de lemn, am lipit polistiren de 5 cm intre acele profile de lemn ce am facut, am dat si cu spuma, am luat un spary de ala spuma si intre lemn si polistiren sau pe unde nu era taiat drept am dar cu spuma, apoi am pus rigips.

Moarte n-are, 200 de ani tine garantat laughing nu mai condenseaza nimic, neam, mama spune asa da, desi si ea la inceput se cam uita lung la ce fac eu si tot spunea ca nu asa se face, ca toti fac altfel laughing

Acum daca tu in casa ai rece, peretii aia nu au cum sa fie calzi, chiar daca sunt din rigips, or sa aiba temperatura aerului sau nitel mai mica.
Trebuie sa ai in casa cel putin 18 grade.Mama si cu ziduri direct cu mortar si tot nu mai are condens, doar la tavan facea pentru ca era aiurea facut.
Daca i-as izola si zidurile la fel cum am facut cu tavanul o sa faca economie la gaz vizibil.
La ea merge ca are camerele mari, chair daca ia din fiecare perete si 10 cm nu-i problema.
Eu nu fac, ca dupa ramane cu peretii asa, eu nu stiu si nici nu-mi place sa dau cu gled, trebuie sa aduca pe altii si nu prea are pe cine aduce.
Dar poate o sa-i fac la vara chestia asta, desi tot ma gandeam sai daram toata casa si sa fac alta laughing ca este facuta prost la podea, intra furnicile, ia turnat cineva beton si il razui cu mina laughing
Plus ca are casa pusa la sud nu la nord, adica casele se pun la nord, curtea sa ramana la sud, strada este Nord -Sud, ea a dat lu o sora jumate de teren sia ramas casa pusa linga casa lui sora, care sia asezato corespunzator.

O casa in RO daca o fac eu singur, nu ma duce deloc mult, poate 20-30 de mii euro materialele.
Daca o fac eu de la A la Z, plus nu-i mai fac pod, doar placa de beton de aia mai tare si compacatata, nu mai intra apa nicaeri, in pod nu s-a urcat niciodata si nici nu vad cine foloseste podul la case, de regula mai nimeni, asa ca eu nu mai vad rostul la acest pod la acele materiale pentru acoperis inutile si bani irositi aiurea.

Mai ales la cei care au placa de beton. La ce mai fac ei acoperis, placa aia de beton nu-i acoperis si tavan in acelasi timp?
Ai nevoie sa fie utila, poti sa o faci si sa aiba asa forma chiar fara acoperis, gen bloc, iese ca un cub sau dreptunghi, am vazut case cu acoperisul drept arata foarte bine.Plus la acoperis trebuie meserias, nu merge asa lasa ca faci tu, trebuie cineva sa se priceapa sa faca acoperisuri.
Dupa, tabala sau tigala, bani aruncati, cand tu deja ai placa, o lasi asa, poate dai nitel mai mult pe ea ca o compactezi cu elicopterul ala, dar dupa aa e tot.

Daca ai doar zone unde spui ca apare mucegai, acolo este posibil sa nu ai izolatie pusa, iar aerul din interior se raceste de la zidurile de beton, transfera caldura care ziduri si asa se face mucegai.
Mucegaiul apare la umezeala, nu mare, asa potrivita
.Da, ai dreptate nu puteai pune unitatea in balcon, daca este inchis, dar nu am stiut, de aia am spus sa pui in balcon.

Daca cei care tiau izolat au spus ca iti pot da jos unitatea de afara, trebuia sa-i lasi, nu are ce stricaciuni sa faca. Unitatea de afara are valve, inchideau acele valve, apoi is doar 2 piulite, desfacea tevile care vin din interior, asa unitatea venea jos, dadeau si acele L ce ai zis tu, suportii aia, faceau frumos, puneau la loc, lega iar unitatea, ai nevoie doar de 2 chei franceze cum le zic romanii, aia era tot.

Intre unitatea din interior si cea din exterior de regula nu ai distanta lunga, asa ca gazul care s-ar fi pierdut ar fi fost nesimnificativ, nu mai trebuia freon, poate ceva vacum sa traga din unitatea interioara.Dar banui ca aveau ei de toate.

Puteai sa-i intrebi sa iti explice ce se face si cum am spus, 2 piulite la tevile de freon, aia e tot si condenserul era jos.Nu avea cum sa dea cu mortar, sau ce spui tu ca acele L sunt puse pe zid, prinse deci trebuiau date si alea jos, pusa izolatie, dat mortar sau ce se da, vopsit, puse acele L la loc cu ceva distantiere, cand stringeau sa nu intre in polistiren, ceva ca o teava de grosimea polistirenului prin care sa intre surubul si capul lui sa se opreasca in acel L si teava, sau saibe ce puneai ei acolo.

Scuze ca am scris asa mult, dar daca esti curios, mai afli cate o informatie, pe viitor sa nu mai fii asa temator ca ar fi nu stiu ce chestii complicate.

11 răspunsuri:
| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Alo! Cum sa tencuiasca in spatele aparatului conditionat?
Tu ai putea? La sol, ai putea tencui in spatele unui aparat?
Dar in spatele caloriferelor poti da cu var macar?

| Rax explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Spatiul este mare, intre perete si aparat.A pus polistiren si a dat cu mortar in spatele aparatului, dar nu a dat cu tencuiala decorativa.Arata f urat. INTREBAREA MEA ESTE CUM AVETI VOI, La calorifer nu este spatiu, dar la aer conditionat este spatiu.

Este vorba de aerul conditionat de afara, nu cel din casa.Cel de afara are spatiu intre el si perete.MA INTERESEAZA CUM AVETI VOI, daca aveti polistiren exterior, tot peretele este ingrijit inclusiv in spatele aerului?

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Rax):

E ingrijit pentru ca unitatea AC a fost montata dupa ce a fost facuta fatada.

Mersi mult pentru raspuns!