Evident cea mai buna alegere o centrala mixta, pe lemne si peleti. O folosesti pe peleti cand vrei confort, dar prin gospodarie mai ai cate o creanga, un palet rupt, niste resturi de cherestea... Plus ca au fost ani in care nu s-au mai gasit peleți.
Ieftin iesi cu una simpla, pe lemne, doar ca exista o vorba: domnia se plătește. Nu e acelasi lucru sa o alimentezi la cateva zile si sa ai aceeasi temperatura zi si noapte sau sa te ocupi de taiat, de crapat, de stivuit, de facut si intretinut focul...
Alegerea celei mai bune centrale pentru casa ta depinde de mai mulți factori, cum ar fi suprafața locuinței, disponibilitatea combustibilului, costurile de operare și confortul utilizării. Iată o comparație între tipurile de centrale:
? Centrala pe lemne
✅ Avantaje:
Cost redus al combustibilului (dacă ai acces la lemne ieftine).
Randament bun la modelele moderne cu gazeificare.
Funcționează și fără electricitate (unele modele).
❌ Dezavantaje:
Necesită alimentare manuală frecventă.
Depozitarea lemnelor ocupă mult spațiu.
Muncă suplimentară pentru tăiere/uscare.
? Centrala pe brichete
✅ Avantaje:
Randament mai mare decât lemnele, datorită densității mai mari.
Ardere mai curată și mai puține reziduuri.
Mai ușor de depozitat decât lemnele.
❌ Dezavantaje:
Cost mai mare decât lemnele tradiționale.
Necesită un spațiu uscat pentru depozitare.
? Centrala pe peleți
✅ Avantaje:
Funcționare automată (alimentare, aprindere, reglaj temperatură).
Randament ridicat (90%+ la modelele premium).
Ardere curată, mai puține reziduuri.
❌ Dezavantaje:
Necesită electricitate pentru funcționare.
Cost mai mare decât lemnele și brichetele.
Necesită un loc uscat pentru depozitarea peleților.
? Centrala mixtă (lemne + peleți + brichete)
✅ Avantaje:
Flexibilitate mare în alegerea combustibilului.
Poți folosi ce e mai ieftin sau mai ușor disponibil.
Modelele premium pot avea și arzător automat pentru peleți.
❌ Dezavantaje:
Preț de achiziție mai mare.
Necesită mai multă întreținere.
Unele modele pot avea randament mai mic față de cele dedicate unui singur combustibil.
? Recomandare în funcție de nevoi:
Dacă vrei cea mai ieftină variantă → Centrala pe lemne (dacă ai acces la lemn ieftin).
Dacă vrei eficiență și mai puțină muncă → Centrala pe peleți.
Dacă vrei flexibilitate → Centrala mixtă.
Dacă ai spațiu limitat și vrei ardere curată → Centrala pe brichete.
Centrala pe lemne este mai ieftina ca investitie initiala, mai ales daca alegi un simplu termosemineu, fara gazeificare/automatizari.
Insa in timp, centralele pe peleti sunt mai eficiente dpdv al costurilor si al confortului, fiind automatizate.
Doar le incarci cu peleti, si le aspiri de cenusa.
Centralele pe lemne au nevoie de lemne ok, uscate, care trebuie taiate si stocate bine pana la utilizare. Daca nu au gazeificare sau puffer, centralele pe lemne necesita aprinderi (manuale) dese, si alimentari. Alea pe peleti au aprinderea si alimentarea automata, umpli doar buncarul la cateva zile.
Brichetele se folosesc la fel ca si lemnele, in aceleasi centrale; nu cred ca exista automatizari pentru ele.
Deci daca vrei o investitie mica si un randament bun, instaleaza o centrala pe lemne, adica un termosemineu de 25-40kW daca ai buget limitat, sau o centrala cu gazeificare, in acelasi interval de putere.
Daca ai buget mai mare, mergi pe centralele mixte/pe peleti, eventual adauga si panouri solare cu tuburi, pentru apa calda pe timp de vara.
La termosemineu ar fi necesar un puffer macar de 500L, ca sa nu te trezesti in frig la 3-4 dimineata, dupa ce se stinge focul.
Diferenta este ca la Peleti bagi materialul intr-o cuva, centrala ea de acolo si arde.
Deci nu te duci tu sa bagi pe foc din cand in cand. cum faci la lemne.
Dar se poate defecta mai des, depinde si ce brand este.
La lemne te duci aprinzi, dupa mai mergi mai bagi cate un lemn din cand in cand.
Ia cum am spus, aparat de aer conditionat si dale la jalea de centrale pe lemne peleti, calorifere si etc.
Nici acum nu ai luat nimic? O sa mai treaca cred ceva ani pana te hotaresti, dar e bine, cine stie poate nici nu o sa mai ai nevoie, clima se schimba, o sa fie in RO clima de nu mai faci caldura
Nu am luat că nu am câștigat la loto și nici bărbat să mă ajute nu am? Da si aerul condiționat cred că mă rupe la bani face contoarul ninja. Plus cine stie cât costă. Am zis să pun centrală dar toti instalatorii zic diferit nu am nimerit 2 sa zică la fel. Unul a zis că ajunge 25 w centrala altul a zis 35 w si tot asa. Vreau ceva sigur si mai ieftin că am înghețat iarna asta in constanța pe bune. De aia intreb o centrală pe lemne ar fi mai ieftina si mai bună? Ca alea pe peleți sunt mai scumpe. Plus că instalatorii care i-am intrebat au zis că centrala din oțel nu merge montată? Si de câți w?
Nu intreba instalatorii ce cebtrala ai nevoie, ei habar nu au nici sa instaleze bine o centrala, dapai sa mai stie sa calculeze ceva.
Tu mergi la magazine care vind centrale, acolo te vor intreba cateva informatii, cum ai spus si tu suprafata casei, daca este izolata si ce mai te intreaba ei acolo, apoi iti vor spune de citi KW sa fier centrala.De asemenea poti sa iti spuna si ce calorifere sa pui si cate.
Dar trebuie sa le spui citi mp ai la fiecare camera.Asa ca masoara fiecare camera in parte, baie, bucatarie, holuri, fa asa o schita a casei pe hartie si treci la fiecare citi mp are fiecare.
Asa vei stii ce sa cumperi. De asemenea ei iti pot recomanda ceva branduri, iti vor da ceva preturi.
Ce este important daca vei cumpara centrala pe lemne, peleti, sa cumperi si filtru de magnetita, asta sa nu ai probleme cu robinetii de la calorifere dupa.
Pot sa iti spun citi kw, casa la fel are si mama in RO, a avut centrala pe lemne si ea, are manualul, dar nu stiu acum sa iti spun.
Ea asa a facut, a mers la magazine si cei de acolo iau spus de citi KW sa cumpere, firma a ales ea, de ce bani a avut.
Daca o sun pot sa o intreb, dar acum centrala pe gaz o are cam tot de 30 kw, deci cred ca 30 kw este suficient pentru casa ta.
Nu ai nici barbat si nici la loterie nu ai cistigat asta inseamna ca nu prea ai noroc.
Aerul conditionat nu te face la bani, asa si cenrala pe lemne te face la lemne care tot bani sunt, banui ca lemnele alea le cumperi, nu ti le da moca careva corect?
La lemne trebuie sa dai tot banii odata, la Aer conditionat dai luna de luna cand vine factura.
Aerul conditionat este mai scump, pentru ca ai si aer rece vara.la centrala pe lemne sau peleti, ai doar caldura.
HritcanDaniel întreabă: