| Alexswww a întrebat:

Bună seara am și eu o întrebare, pentru o cabana de 36 de mp ce sistem fotovoltaic îmi trebuie câte panouri câte bateri și și ce panouri solare am nevoie, în acea cabana as vrea sa pun 4 becuri economice un mic frigider un televizor led o pompa și camere supraveghere aștept un răspuns va multhmesc

5 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

E greu sa iti spuna cineva exact, dar pentru consumul tau eu unul as merge pe un sistem de 3 kW pe care sa il pot optimiza ulterior, in functie de rezultate.
Asta ar insemna vreo 6-8 panouri (depinde de puterea lor), un invertor off-grid de 3 kW si o baterie tot de 3 kW. Ulterior, dupa ce vad exact cum merge treaba, as optimiza sistemul adaugand panouri sau baterii, daca e nevoie. La baterii practic nu exista limite, iar la panouri limita e indicata de producător. La Huawei de exemplu se poate merge pana la 150%, adica pe un invertor de 3 kW se pot monta panouri de pana la 4.5 kW.
Mare grija la alegerea invertorului, unele accepta doar bateriile de aceeasi marca, altele sunt compatibile cu orice tip de baterie. Evident as alege varianta a doua.
Later edit: orientarea panourilor este foarte importanta. Daca unghiul de inclinare nu influențează foarte grav producția, orientarea spre sud este esențială, cateva grade in plus sau in minus o vor reduce drastic.

regis
| regis a răspuns:

Nu te speria de orice informație, verifica inainte. Un sistem off grid de 3 kW fara baterii e 1000 de euro. Bateriile de 3 kW nu stiu exact cat costa, dar clar nu treci de 1000, avand in vedere ca una de 5 kW e undeva la 1500.
Calculul cu 6 mp de panouri solare e simpatic, doar ca nu ai soarele fix deasupra lor 24 din 24 si evident nu s-a luat in calcul incarcarea bateriilor. Si as fi foarte curios in cate secunde s-ar praji invertorul ala de 500W, dupa ce ai legat la el panouri de 1000-1200 W. Daca pui 6 mp de panouri monocristaline, cam sari de 1500W, o sa te gasim dupa fum...

| mihai69 a răspuns:

Te descurci cu un invertor de 1, 5 kW, dar o să ai nevoie de baterii care să poată duce cam 12-16 ore consumatorii tăi. Așadar, la un set de baterii de 48 V o să ai nevoie de vreo 200 Ah. Minimum. Și musai să fie cu litiu, deși sunt ceva mai scumpe.
Panouri fotovoltaice - cam 8... 10 de 500 W.

| StimabiluI a răspuns:

Sistemul ar putea să coste mai mult decât prețul cabanei, plus că la temperaturi scăzute bateriile nu mai funcționează atât de bine.

| Bogatu_Valentin_1968 a răspuns:

4 becuri economice = 50 W
un mic frigider = 100 W
un TV = 70 W
o pompa = 200 W
camere de supraveghere = 100 W

In total 550 W.
Panourile fotovoltaice au cam 200 W / m^2 cand este soare puternic afara, deci o medie cam de 100 W / m^2. Deci iti trebuie cam 5 - 6 m^2 de panouri solare si un invertor de 500 W. La baterie nu ma pricep.