Nu cred ca a fost bobina secundara, sectiunea de 1.5mm patrat rezultata este prea mica pentru asa ceva.
Sunt convins ca, aceea bobina a fost ceea primara, iar ceea secundara este din conductor mult mai gros.
Daca totusi a fost bobina secundara, atunci aparatul este extrem de subdimensionat, merita bani doar ca fier vechi.
Va salut si va multumesc pentru recomandari! Am observat ca bobina defecta este cea primara, iar cea secundara este in stare perfecta. Nu sunt specialist in confectionarea bobinelor pentru aparat de sudura. Am realizat doar bobine mici pentru difuzoare de 100 VA. Am obtinut rezultate multumitoare. As dori sa rebobinez aceasta bobina primara cu aceeasi sarma pe care am desfasurat-o, dar s-o impregnez in lac pentru a-i reface izolatia. Este posibil?
Daca nu, pot folosi conductor de cupru cu grosimea de 2 mm care se utilizeaza la instalatiile electrice cu aceeasi lungime pe care o are sarma veche?
V-as ruga sa-mi descrieti pasii de realizare si sculele necesare! Va multumesc anticipat!
Conductoarele nu se masoara in diametru, ci in sectiune (mm patrati)!
Daca iti incape, poti bobina cu sarma dublu lacuita si izolata cu matase, cu izolatie foarte buna si intre straturi.
Foloseste conductor cu sectiune de 2.5mm patrati.
Daca nu-ti incape, va trebui sa folosesti un alt miez, mai incapator, preferabil si cu sectiune mai mare decat cel actual.
Daca va folosi conductor de 2, 5 moare el, si dupa el, moare si transformatorul. Sau cel putin bobina primara.
Dar poate fi o problema. Ca sudor de meserie, in scoala am invatat totce se putea despre transformatoare (pe atunci inca erau la putere), si din cate imi aduc aminte, conteaza si sectiunea conductorului folosit la bobine daca vrei sa tii cont de parametrii eficienti ai arcului electric. Eu am un aparat amarit de la Einhell acasa, l-am luat cu 350 de lei de la Dedeman , dar arcul ce il scoate e extraordinar, tot ce sudez tine mult si bine, si am facut multe chestii unde e nevoie de rezistenta extraordinara, si inca nu au cedat. Dar, na, mai e si meseria aici.
De aceea, eu as recomanda sa mearga pe ceea ce a avut, ideea lui de a lacui pentru a izola cred ca e buna. Caci, daca schimba conductoarele, ar trebui sa fie din exact acelasi aliaj de cupru, pentru ca si aliajul din care e facuta bobina conteaza.
"Aliajul de cupru"?
Cuprul nu este aliaj, ci metalul pur, eventual cu impuritati.
Sectiunea conteaza, cele 3 fire au sectiunea impreuna ca si un fir de 2.5 mm patrati, dar nu au izolatie buna.
La incalzire se pot atinge usor intre ele (cu 3 fire nu prea se pot face bobinaje paralele perfecte ca si cu unul singur).
(El nu va muri din cauza sectiunii firului, eventual din cauza subdimensionarii transformatorului, daca "pusca" ).
Crezi ca metalul din conductori e cupru pur? E un aliaj ce contine cupru in cea mai mare masura, iar pe linga se adauga zinc sau nichel. Tipul de aliaj duce la o anumita rezistenta a bobinei, ceea ce da anumiti parametri la bornele exterioare, si de aceea ziceam ca si asta poate conta destul de mult.
De aceea, chiar daca e foarte simplu un transformator de sudura in constructia sa, nu e simplu sa faci unul care sa si sudeze bine.
Daca as fi in locul tau eu l-as rebobina cu alta sarma de 0, 8 sau chiar mai mare.Nu cred ca o sa mai faca probleme daca ii inlocuiesti sarma cu una mai groasa.
Salut! Nu te-aș sfătui să faci treaba asta, dacă aparatul crezi că merită salvat, rebobineazăl. Baftă!