| Mishu29 a întrebat:

Am un proiect in cap cu o camera ce masoara 3lx3, 4Lx2.30H, care necesita reparatii majore, una dintre ele ar fi acoperisul care trebuie refacut de la 0 si intrebarea mea este, la ce distanta ar trebui sa montez grinzile de sustinere intre ele, ce grosime este recomandata sa aiba ei si din ce fel de lemn trebuie confectionata constructia de sustinere a acoperisului (grosimea grinzilor, sipcile etc)?

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca acoperisul este din tigla normala, atunci trebuie sa folosesti sipci de 5x3cm, la distante de 25-27 cm intre ele (uniform distribuite.
Structura de grinzi poate fi construita inclinata din grinzi cu profil de 10x15cm, puse in cant, iar sustinerile orizontale si verticale folosesti profile de 15x20cm sau chiar mai groase. Lemnul va fi de brad.
Vei mai avea nevoie de scanduri pentru placarea podelei podului, respectiv pentru tavanul camerei.
Distanta dintre grinzile inclinate (acoperisul) va fi de 80cm, la inclinatie minima de 40grade.
Este indicat sa chemi un dulgher sa faca constructia de tavan, podea si sustinere.

| NLS a răspuns:

Cu exceptia faptului ca am lucrat in domeniu pe perioada facultatii si am avut multi beneficiari ce doreau 32-35 grade la sarpanta, (minimul admis de fostul meu sef) nu 40, cum impune colegul, celelalte valori mi se par in mare parte corecte.

Oricum, un unghi mai mare ajuta la scurgerea apei, un unghi mai mic e benefic daca pui forta vantului in prim plan.

Doar ca la asa deschidere, as folosi capriori de sectiune mai mica.
Sau incurca el capriorii cu penele...

Penele (pana de coama si cele 2 pene intermediare) vor fi de sectiune 12x15,
capriorii (grinzile inclinate cum ii numeste el) pot fi 7, 5x10 sau 8x12 la deschideri mai mari. Distanta intre ei poate fi intre 70 si 90cm, in functie de greutatea tiglei.

Iar popii (elementele verticale...) vor avea minim 12x12, precum penele pe care le sustin.
Distanţa dintre popi pe direcţia scurtă a sarpantei poate fi intre 2, 2 si 4m iar pe direcţia inversa 3, 00...5, 0 m

Popii ar trebui inchegati prin niste contravantuiri orizontale numite clesti, de sectiune 15x15 sau 15x12.

Intre pene si popi e nevoie de contravantuiri la 45 grade (contrafise) ce pot fi 12x12 la pana de sus, si 10x10 jos. Sau a doua varianta peste tot, in cazul sarpantelor mici.

Si am uitat de grinzile de jos, inclusiv cosoroabele, ce pot fi 15x20 (pe inaltime), daca vrei ceva stabil.
Distanta intre acestea e bine sa fie mai mica, max 55-60cm.

regis
| regis a răspuns:

Când spui grinzi te referi probabil la căpriori. Dimensiunea cea mai uzuala este de 10/14 cm, la distanță de 80.
Eu insa as pune dulapi de 5/15 sau chiar 5/20, in cant, la distanta de 60.
Șipcile cele mai uzuale sunt de 2, 5/4, dar mai bune sunt de 3/5. Distanță dintre ele e data de modelul de țiglă utilizat si de lungimea totala a căpriorului.
Daca podul este mansardabil (indicat, chiar daca in viitor), peste căpriori se pune o astereala de scândură sau OSB, iar șipcile se dublează.