| anonim1 a întrebat:

Buna seara.Azi m-am uitat la firida, am siguranta fuzibila(patron)am dat-o jos si am vazut ca firul ala din interiorul ei(care face legatura) era o sarma de cupru de 1, 5 mm(nu stiu cine a pus-o). Vreau sa imi iau un patron nou, de cati amperi sa fie? Doamne feri de un scurt undeva, la tabloul din casa is tot asa sig fuzibile (patroane)mrs de raspuns

7 răspunsuri:
| Iulians a răspuns:

Angajeaza un electrician. Inainte de a te orienta spre cumparaturi trebuie sa stii ce cumperi bazat pe ce ai nevoie. Electricianul va fi capabil sa faca o estimare si sa-ti propuna o lista de shopping

| carpediem a răspuns:

20-25 A. Calibrata originala, nu facuta cu lita. Oricum desi sunt "nemoderne", patroanele sunt cele mai sigure.

| anonim1 explică (pentru carpediem):

Daca pun o sig fuzbila(patron) de 20-25 A, la un scurt circuit undeva pe retea se va 'RUPE' siguranta?

| carpediem a răspuns (pentru anonim1):

De regula la lustre se pun 8-10 A. La prize, undeva 16 A, insa fara masina de spalat si aer conditionat, adica cum era inainte de '89. Un tv, un frigider, o veoza etc. acum se poate merge la 20 A. Deci daca ai un frigider, un aer un tv pe un circuit pui 16A, daca ai consumatori mai mari( ex. aeroterma) pui 20 A, astfel la general ajungi la 20-25 A. Oricum la valori mai mari sunt patronii de alte diametre si nu-ti intra in buson. Da, se rupe. Daca nu ai conumatori mari pune20 A. Dar nu facuta cu lita!

| carpediem a răspuns (pentru anonim1):

P=U\I, unde P(W)-puterea, U(V)-tensiunea, I(A) intensitatea si rezulta, sa zicem ca ai un calorifer electric de 2000W ---2000W / 220 V = 9 virgula A. Si faci la fiecare consumator asa plus becurile si vezi de cati amperi ai nevoie la general, in varianta cand functioneaza toate simultan, lucru putin probabil.

| superdorex a răspuns:

E bine totusi sa vb cu un electrician sa iti schimbe si tabloul din casa sa iti iei unul nou cu sigurante bifazice si sa ai un intrerupator general care se mai numeste salvavita inainte de sigurante, asa vei fi protejat de scurt circuite sau socuri de curent pentru ca sigurantele fuzibile care erau odata nu mai prezinte incredere! Si ai vazut poate atatea cazuri cand un soc de curent le-a parlit tot ce au avut in priza! Asa cu acea salva vita esti protejat! Eu sunt electrician de aceea iti recomand asta! Multa bafta!

| savino23 a răspuns:

Daca e siguranta de priza, macar 15 amperi, iar daca e de la becuri merge si 5 amperi