Cauta la pepeiniere mari care fac pomii acolo in RO, nu la magazine care aduc pomii de pe mai stiu eu unde, apoi te trezesti cand fac fructe ca nu-s ce scria pe eticheta.
Am patit asa, acu is lamurit cuc e gasesti prin piete, prin magazine, eu dau comanda de pomi, abrusti, vie de la pepiniere.
Cauta pepiniere si vezi daca au ce cauti tu. Nu toate produc orice tip de pom.
Eu de exemplu iau pomi de la www.4garden.ro, este pepiniera mare, foarte serioasa, dar nu stiu tot ce vind sau produc, dar asa intri la ei, vezi daca au, daca nu cauti alta pepiniera.
Mama a luat din piata si de la magazine gen Dedeman, sau altele asa si s-a trezit ca erau altceva :)) desi erau cu etichete ambalate tot.
Sa stai sa cresti pomu ala 2-3 ani, apoi sa te trezesti ca nu-i ce ai cumparat, nu-ti cade asa de bine, nici nu poti sa te duci la magazin sa reclami ca nu ai pe cine.
Pepiniera iti garanteaza ce cumperi, este acolo an de an, vind an de an, iar cei care am spus mai sus, iti trimit pomii acasa, ambalati f bine, poat sa stea si 2 saptamani in drum ca nu se usca, deci foarte atent ambalati, iar calitatea este excelenta.
O sa ma uit si eu, sa vada daca fac vita de vie, eu am luat anul trecut de la ei, cires, visin, sinca ceva nu mai stiu, mar, stiu sigur ca fac si arbusti, gen zmeura, afine etc.
Vreau sa vad de fac vita de vie, pentru ca mama a luat cum am spus si s-a trezit cu alte povesti :)) a luat Muscat de Hamburg, poza, eticheta tot frumos ambalat, de al magazine si a facut struguri albi :))
Cauti pe google pepeniere in Roamania si gasesti destule, toti fac si vinzari online, iti trimite prin curier, platesti dar stii ce cumperi.
Inainte sa cumperi citesti comentariile oamenilor care au luat, vezi ce spun.
Acum ma uitai la ei sa vad daca au si vita de vie, au, nu multe soiuri dar are de exemplu Muascat de hamburc 14 lei bucata.O sa cumpar in primavara vreo 4 vite, sa vad ce o mai avea, poate mai vrea si vecinu lui mama, sa plateasca impreuna transportul.
Mmama a spus asa pomi n-a mai vazut :)) frumosi, vigurosi, ambalati ca la carte, arata spui cas din poza.
Nu le fac reclama, dar e bun sa spui ce cumperi si la altii, care vor sa cumpere si sa fie ceva bun.
Hai ca ma uit dupa ce cauti tu pomi columnari.
Ok ma uitai, dar nu au asa prezentare foarte bine pusa la punct, la pmi fructiferi da pe specii, apoi soiuri, nu are categorie pomi clasici, pomi columnari etc.
Ce poti sa afci, intri online, iei nr de telefon, suni si intrebi, cel mai simplu si usor.
Daca nu au, cauti alta pepeniera, eventual poate intrebi tot pe ei ce alta pepeniera ar avea asa pomi, stiu mai bine si iti pot da o adresa ceva.
Nu lua de la Bricodepot, Dedeman, sau alte magazine genul asta.
Este o pepinieră Monte Garden de la Neamț, de acolo aș lua
Daca are, stii sigur ca au, ia de acolo. Daca e si pepiniera nu vad ce mai intrebi pe aici.Citeste descrierea, vezi ce mai spun oamenii, cumperi, pana la urma nu-i o avere citi bani costa un pom.
ma uitai la ei, is buni, au foarte multe specii, se ocupa si cu cu specii ornamentale, au si vita de vie, o sa ma uit si eu ce au ca vita de vie, in rest nu ma intereseaza ce au, adica astea spewcii ornamentale, mie imi plac arborii aia mari, gen tei, stejar, arbori sanatosi, care fac umbra care arata a copac nu bete si caricaturi, ce sa fac cu alea.
Stai la casa, pune frate un arbore, tei, stejar, arbori mari, is utili, fac si umbra, arata si bine, ajuta la multe, comparativ cu decorativii astia 20 la snop care mai iti fac si probleme.
Uite eu as lua 2 tei, dar sa fie deja sai ridic cu macaraua, sa fie mai inalt decat casa, sa faca umbra, omu are nevoie de umbra.
Poti pune in fata casei un nuc, nu neaparat pentru fructe, pentru umbra, iti dai seama cit te ajuta un copac asa mare.
Oamenii au taiat tot ce era coapc mare, acum se plinge ca e cald, ca nu ploua ca se intampla vijelii,. normal, te uiti in jur, nu mai vezi zare de copac.
Aici in America, astia numa asa fac, adica planteaza arbori f mari, daca te uiti de undeva de deasupra la oras, spui ca esti intero padure nu in oras, fiecare casa are cel putin 2 arbori mari, stejari sau Ulm, ori alti arbori, dar mari.
De astia ornamentali micuti, mai rar, baza sunt arbori masivi.Asta trebuie sa preocupe si pe romani, sa invete noile generatii sa aprecieze arborii, sai planteze, sa le placa, pentru ca astia ne ajuta.
Du-te intr-o padure si nici nu ai nevoie de aer conditionat, vara cand in cimp deschis te topesti de cald.
Eyu de asa ceva sunt curios, as vrea sa fi stiut asa ceva de cand eram copil, sa ma fi invatat cineva, pentru ca oricum mie imi plac plantele, mi-au placut dintodeauna, doar ca nu am avut cine sa ma invete ce sa fac.
Am spus la citiva cunoscuti, dar se pare ca munca e prea grea desi la arbori nu-i munca ca in alta parte.
Cei care aveti pamint, mai ales daca pe acel teren nu p[rea merge sa faci agricultura, ca nu ai conditii, ca este terenul in panta etc, puneti fratilor arbori, mai ales daca aveti copii, sau daca sunmteti tineri dealde 20 de ani.
Nuci pentru lemn, pini, stejari, tei pentru lemn, daca ai 20 de ani, cand faci 50 te poti umple de bani, si nu faci nimic, doar plantezi, ai grija nitel pana pleaca 2-3 ani, apoi ei singuri cresc, nu mai facit tu mare lucru.
Am fost aici la un american de asta alb, are la tara undeva la vreo 60 de acri, adica vreo 40 ha, nu lea cumparat ca nu este el genu, a mostenit.
Apoi sa nu plateasca impozite, plus ca sa gindit bine, ori la sfatuit careva, a ales sa puna pe teren Pini pentru lemn, pentu cherestea.
I-a pus acum mai bine de 15 ani, cand i-am vazut numi venea sa cred stilpi de telgraf, unu si unu, vai de capu meu, daca iaiti vedea sigur var impresiona.
Am intrebat ce faci nene aici, ces cu astia? Zice cand ies la pensie ii vind si ma doare la basca, sxcot cateva sute de mii pe ei
Am mai vazut asa in Itlia nuci.Initial nu stiam ce fac oamenii aia cu nucii, erau plantai f des, zic mai astia ori nu se pricep ori ceva nu este in regula.
Dupa mi-am dat seama ca erau pentru lemn Am citit, cerere de lemn de nuc este uriasa, nu se proiduce decat undeva la vreo 30% din cit cere piata, iar viitorul arata ca asa va fi si mai tirziu, adica nu se poate satisface nevoia pentru ca nu sunt pantatii de nuc asa multe si pentru lemn.
Deci si daca ai juma de hactar si puiu nuc, in 30 de ani, ai bani f multi fara sa faci mare lucru.
Inteleg, oamenii vor acum acum, dar nu uita, ai copii, romanii nu se gindesc decat la ei, nu se gindesc in viitor.
Sper ca nu te superi pe ce spun, fac un fel de educatie, asa ar trebui sa faca mai multi, mai ales media sa invete oamenii cu asa ceva.Nu doara sa distrugem si atit, lasa ca dupa noi potopu.
Multi vorbesc de americani ca fura ca nu fac nimic etc.Alea is povesti.Intradevar englezii cand au venit aici si au vazut ce copaci, erau pe aici, ce paduri, au ramas cu gurile cascate, au taiat in o suta de ani aproape tot, apooi au venit americanii si lucrurile s-au schimbat.
Am fost in Florida cu masina, de cand intri in Florida dinspre Luisiana, vai de capu nostru, cit vezi cu ochii numai pin cultivat, cit vezi cu ochii.
Crede-ma am mers juma de zi pe autostrada, deci in viteza peste juma de zi si peste tot numai pini, cultivati, nu padure naturala.
Americanii cultiva arbori la greu, desi au taiat cindva apdurile, a cum sunt la fel, taie si pune iar si tot asa.
Sa revenim la pomii nostri columnari, da este in regula, poti cumpara de la pepiniera asta ce arati tu, am vazut au si pe FB, deci ei produc, asa ca poti cumpara cu incredere.
Iam salvat si eu, zic adresa pe net si o sa ma uit si pot sa iau si de la ei daca au ceva ce imi place.
OK.mulțumesc de sfat