Nu are cum sa consume mai mult, ar incalca legile fizicii.
Ai mai putina caldura este clar ca va consuma mai putin,
Termostatul manual inchide apa daca vine prea calda iar centrala are flacara modulabila se va micsora focul.
Comenzile de la centrala nu se pot "anula" de utilizator.
Intai cauta pe internet manualul centralei (dupa fabricant si model) si citeste cum se regleaza.
Poti vorbi cu proprietarul sa te invete reglajele, fiindca nu-ti convin.
Daca tii pornita centrala doar pe timpul noptii, atunci in cursul zilei locuinta (si inclusiv peretii) se racesc, iar noaptea trebuie sa functioneze mult mai mult sa re-incalzeasca tot aerul din casa. Pentru a incalzi peretii nici nu e suficienta incalzirea de noapte, este nevoie de cateva zile.
Concluzia este ca, trebuie facute cateva ajustari:
- reparate geamurile si usile sa se inchida bine
- geamurile sa fie duble sau de termopan
- la intrare sa nu fie usa direct spre exterior (mai ales daca e usa simpla si spatiu mic )!
- centrala trebuie lasata sa incalzeasca si peretii! Temperatura peretilor nu trebuie sa fie mai mica de 14 grade (preferabil peste 16), altfel factura de incalzire va fi mare!
- cu cat reglezi temperatura mai mare, cu atat si consumul de gaz este mai mare. Optim este o temperatura de 18-22 grade, masurat la inaltime de 1.50m, in incaperea unde se sta mai mult ziua.
- caloriferele trebuie aerisite, sa se incalzeasca relativ uniform fiecare! Daca la un capat este rece, atunci are aer si nu incalzeste.
- apa calda trebuie reglata la 42-45 grade. Nu are sens sa incalzesti la 60, dupa care sa amesteci pentru racire cu apa rece.
Daca toate cele de mai sus sunt respectate, atunci consumul de gaz va fi substantial mai mica.
Testarea sistemului se poate face atfel ca masuram scaderea de temperatura din locuinta in 24 ore FARA incalzire, cand temperatura exterioara coboara pana la -10grade. Daca scaderea nu este mai mare de 2-3 grade, atunci sistemul este bine facut. Cu cat scaderea va fi mai mare, cu atat creste si factura pentru incalzire.
Termostatul face exact acelasi lucru,indiferent ca este electronica sau manual.
Faptul ca tu acum nu mai simti asa cald,este probabil din cauza ca e mai rece afara decat era pana acum.
La un termostat manual din contra poti seta cat vrei tu,pe cand la unu electronica cineva poate face setari la termostat astfel incat sa mearga intre anumiti parametrii,desi nu cred ca setat proprietarul nimci nici la cel dinainte.
Tu setezi cemp ce o doresti manual,aia e tot. Fpatul ca iti papa bani,tu ce vrei sa pape aer? Tine caldura deschisa tot timpul, dar c and pleci de acasa seteaza o temp ceva mai mica, dar care sa iti tina totusi casa warm, asa cadn vei veni si vei mari temp, se va ajunge mai usor la tem ce o setezi cand esti acasa.
Deci fara termostat centrala nu ar merge deloc nu ar avea cine sa o controleze, sa-i zica sa plece sa stea etc.
Ia-ti un termometru sa vezi daca centrala încălzește la temperatura pe care o setezi daca termostatul nu afiseaza temperatura camerei. Dar trebuie sa tii cont ca termostatul nu porneste centrala decat atunci cand temperatura scade cu nu stiu cat sub cea setata. Vezi setarile termostatului in acest sens. Ar fi bine sa ai instructiunile lui de utilizare.
In ceea ce priveste costurile n-ai ce face. Caldurica costa.