Am scris mai sus:
"Sigurantele se monteaza imediat dupa panouri, cate 16A fiecare.
La intrarea controlerulul se monteaza o siguranta de 36/40A."
Recomand sigurante fuzibile sau automate ETALONATE (nu de serie, facute pe vapor, care numai siguranta nu au (de nivel de declansare).
Tu ai panouri de 18V, vezi ca nu se pupa calculele de amperaj, daca pui sigurante pe 230V.
Pai nu pun de 230 v.
Daca e circuit rezistiv, atunci inmultesc curentul maxim proiectat cu cca. 20-25% si aleg siguranta normala cu valoarea standardizata imediat supeioara.
La alimentarea sarcinilor inductive sau capacitive se folosesc sigurante temporizate.
La alimentarea circuitelor electronice cu semiconductoare se folosesc sigurante rapide.
Buun... Ca sa nu mai lungim, luam in calcul PUTEREA acestor consumatori. Adica fix produsul dintre tensiune si amperaj, cum le-ai definit tu.
Rezumand, la dimensionarea sigurantelor tinem cont de puterea necesara, care depinde atat de intensitate cat si de tensiune. Daca dimensionam la 18V ca si cand am avea 230, siguranta va fi supradimensionata si nu va proteja suficient de bine circuitul, ceea ce se traduce in risc de incendiu.
Gresesti!
Faci confuzie mare!
Nu trebuie sa supradimensionezi siguranta de 12 ori!
Daca ai un panou de maxim 690W (20-21 volti si un amperaj de maxim 33 amperi), dupa convertire puterea scade cu cca. 10-15% si va fi cca. 600W.
Pentru aceasta putere, pe primar vei pune siguranta de 40 (36)A, iar la iesire (la 230V) de 3A, temporizat.
Discutiile sunt utile. Dar va rog hotarati-va ce amperaj va avea prima siguranta (cea fuzibila) si ce amperaj va avea cea de-a doua ( cea automata).
Eu am inteles foarte bine, ba chiar vad ca ai inteles si tu. Daca urmaresti discutia, vei vedea ca nu te-am contrazis la nici o etapa a raționamentului, pentru ca in fond ai avut dreptate.
Asa ca as folosi creionul doar pentru a sublinia cuvinte cheie, gen "tensiune" sau "volți", respectiv rezultatul final, 3A. QED.
Sper sa nu fi gresit. Am comandat doua separatoare cu fuzibile de 15A care rezista pana 1000 volti, iar cea automata este de 50A pana la 440 volti. Valoarea primei sigurante e csm mica?
Multumesc pentru raspunsuri!
Te-as ajuta cu drag, dar nu ma pricep la instalatiile de panouri solare si nu stiu ce alimenteaza si ce componente trebuie protejate cu aceste sigurante.
Fara a cunoaste deloc aceste instalatii, flerul imi spune insa ca ceva nu e bine. De exemplu, nu prea vad cum protejeaza o siguranta de 50A un circuit care in varful varfurilor nu trece de 33A. Apoi, din 3 panouri solare abia alimentezi un bec mai serios, ce sa cauti chiar si cu 15A pe acolo? Panourile produc curent continuu pe 18V (sau 20V parca spuneai tu), care probabil undeva pe traseu este transformat in alternativ de 230V. Cred ca e un amanunt important si asta, la sigurantele automate obisnuite ai faza si nul, pe panouri cred ca aici ai plus si minus.
Ti-am zis, nu cunosc instalatiile si nu iti pot spune cum e bine, dar eu unul nu m-as baza deloc pe raspunsurile pe care le-ai primit pana acum. Ai vazut ce usor s-a ajuns de la 63 la 3A, dar si la 40A, fara a cunoaste date despre nici o alta componenta a instalatiei si nici despre ce consumatori alimenteaza ea.
Cred ca trebuie sa pui o siguranta cu 20% mai muti amperi.Deci din aia 33 A faci cit e 20% si adaugi la 33, aia va trebuie sa fie siguranta.
Dar trebuie sa vezi ce spune regula din RO, eu zic de 20% asa este in America, dar tu trebuie sa afli cit se adauga in RO, ce reguli sunt acolo.
Daca ar fi astia 20% si acolo, atunci ai nevoie de o siguranta de 41.25 A minim.In cazul in care nu se gaseste siguranta de valoarea asta, pui imediat urmatoarea valoare gasita, sau care exista la magazine.
De exemplu daca tie iti trebuie cum am zis 41.25 A si este siguranta de 45 A, atunci pui pe aia de 45, deci este marimea ce se gaseste dupa aia 41 ce ai calculat.
Asa se procedeaza.
Referitor la voltaj nu ai treaba cu voltii, orice lita, cablu din comert resista f bine pana la vreo 2 mii de volti.
Eu asa stiu ca se calculeaza, asta cand deja stii amperajul care trece pe acolo.
Poti gasi si pe net calculatoare, la care tu bagi datele, aia iti da marimea sigurantei, sunt si explicatii.
Sa afli mai usor aia 20% faci ceva de genul : 33 x 1.25 = 41.25.Deci sa daugat automat aia 20% la amperii aia care trec prin circuit aia 33, deci rezultatul este marimea sigurantei ce ai nevoie.
Zic ca sa nu mai scoti din 33 cit e 20% apoi sai adaugi, asa se face cu calculu ala.
Am scris mai sus:
"Sigurantele se monteaza imediat dupa panouri, cate 16A fiecare.
La intrarea controlerulul se monteaza o siguranta de 36/40A."
Recomand sigurante fuzibile sau automate ETALONATE (nu de serie, facute pe vapor, care numai siguranta nu au (de nivel de declansare).
Siguranta pentru un curent maxim de 33A trebuie sa fie de 36/40/50/63A, in functie de natura consumatorului.
Multumesc! Era vorba despre 3 panouri fotovoltaice de cate 200wati si cate 11 amperi fiecare, iar siguranta aceasta ar veni inaine de a intra in controlerul Mppt.
Asta este putin altceva.
Sigurantele se monteaza imediat dupa panouri, cate 16A fiecare.
La intrarea controlerulul se monteaza o siguranta de 36/40A.
Multumesc pentru raspuns!
Ai sarcină un rezistor - atunci la curentul la care vrei să se ardă, pune in plus 15-20%
Trece o tensiune de 20-21 de volti si trece un curent de maxim 33 Amperi, deci consumatorul trage 33 Amperi ca si curent.
Insa nu stim care e amperajul maxim pe care-l suporta siguranta pana se arde.
Daca maxim 33 amperi se refera ca la peste 33 se arde, atunci 33 de amperi este amperajul (curentul) maxim suportat de siguranta adica ce ai intrebat tu.
Tensiunea se masoara in volti, curentul in amperi. Nu conteaza ca siguranta de curent continuu sau alternativ.
Omu stie deja citi amperi vor trece pe acolo, are nevoie sa stie de cit va trebuie sa puna siguranta.
Deci daca tu ai curent care trece de 33 A nu ai cum sa pui siguranta de 33 A pentru ca va sari dupa cateva secunde, minute.
Deci siguranta se calculeaza astfel ca acel circuit sa poata functiona in bune conditii.
Deci siguranta trebuie sa fie mai mare de 33A, astfel sa nu sara cand nu-i cazu, dar sa nu fie nici prea mare incit sa se topeasca mai stiu eu ce cabluri.
Asa este, dar oricum trebuie sa treaca un curent sub limita periculoasa, si siguranta sa fie si ea putin sub limita periculoasa, ca sa fim siguri.
Deci daca limita re 35 A, adica limita instalatiei, consumatoru sa traga 30, si siguranta sa fie de 33 maxim, dar sa sara la 33.
Daca consumatorul trage 30 A tu trebuie sa pui o siguranta mai mare cu 20% din ce trage acel consumator, uneori chiar mai mult, depinde ce consumator este.
In exemplu aratat de tine, daca consumatorul ala trage 30A, atunci pui o siguranta de minum 37.5 A, deci siguranta ta de valoarea aia va trebuie sa fie.
33 A reprezinta 80% din capacitatea sigurantei, deci siguranmta trebuie sai mai pui inca 20%, asa ajungi la 37.5 A
Asta este calculul.Te uiti apoi la magazin, la cei care fabrica sigurante si vezi ce sigurante se fac.
Bineinteles ca nu sunt sigurante de 37.5 A asa ca vei pune siguranta urmatoare valorii ce ai calculat, in cazul asta ar fi undeva la 40 A.
Asa se calculeaza.Siguranta calculata in felul asta va proteja circuitul si consumatorul, daca cumva se intampla ceva si consumatorul trage 40 A sau mai mult, atunci siguranta sare.
Vezi ca Bula a si spus, pui siguranta fctie de ce consumator ai si spune de la 30 la cit zice el acolo 50 bla bla.
A zis si el ceva bine, citeodata le mai nimereste Dar in cazul de fata el trebuie sa-i zica omului clar ce siguranta sa puna, adica ce am zis eu, nu cea zis el.
Daca omu vrea siguranta la 33 A atunci aia trebuie pus 41.25 A iar siguranta banui ca o sa fie de 45A stiu sigur ca sunt sigurante de valoarea asta 45 A.
Bula i-a zis sa puna siguranta de 36/40 A.Nu stiu daca sunt sigurante de 36, in sf i-a zis gresit, asta e parerea mea.
Bine ar putea sa gresesc si eu, asta daca cumva in RO s-ar pune mai putin de 20%, desi nu cred.O sa caut cand o sa am timp si chef sa vad ce zice regula in RO.
allyn333 întreabă: