Am scris mai sus:
"Sigurantele se monteaza imediat dupa panouri, cate 16A fiecare.
La intrarea controlerulul se monteaza o siguranta de 36/40A."
Recomand sigurante fuzibile sau automate ETALONATE (nu de serie, facute pe vapor, care numai siguranta nu au (de nivel de declansare).
Cred ca trebuie sa pui o siguranta cu 20% mai muti amperi.Deci din aia 33 A faci cit e 20% si adaugi la 33, aia va trebuie sa fie siguranta.
Dar trebuie sa vezi ce spune regula din RO, eu zic de 20% asa este in America, dar tu trebuie sa afli cit se adauga in RO, ce reguli sunt acolo.
Daca ar fi astia 20% si acolo, atunci ai nevoie de o siguranta de 41.25 A minim.In cazul in care nu se gaseste siguranta de valoarea asta, pui imediat urmatoarea valoare gasita, sau care exista la magazine.
De exemplu daca tie iti trebuie cum am zis 41.25 A si este siguranta de 45 A, atunci pui pe aia de 45, deci este marimea ce se gaseste dupa aia 41 ce ai calculat.
Asa se procedeaza.
Referitor la voltaj nu ai treaba cu voltii, orice lita, cablu din comert resista f bine pana la vreo 2 mii de volti.
Eu asa stiu ca se calculeaza, asta cand deja stii amperajul care trece pe acolo.
Poti gasi si pe net calculatoare, la care tu bagi datele, aia iti da marimea sigurantei, sunt si explicatii.
Sa afli mai usor aia 20% faci ceva de genul : 33 x 1.25 = 41.25.Deci sa daugat automat aia 20% la amperii aia care trec prin circuit aia 33, deci rezultatul este marimea sigurantei ce ai nevoie.
Zic ca sa nu mai scoti din 33 cit e 20% apoi sai adaugi, asa se face cu calculu ala.
Omu stie deja citi amperi vor trece pe acolo, are nevoie sa stie de cit va trebuie sa puna siguranta.
Deci daca tu ai curent care trece de 33 A nu ai cum sa pui siguranta de 33 A pentru ca va sari dupa cateva secunde, minute.
Deci siguranta se calculeaza astfel ca acel circuit sa poata functiona in bune conditii.
Deci siguranta trebuie sa fie mai mare de 33A, astfel sa nu sara cand nu-i cazu, dar sa nu fie nici prea mare incit sa se topeasca mai stiu eu ce cabluri.
Daca consumatorul trage 30 A tu trebuie sa pui o siguranta mai mare cu 20% din ce trage acel consumator, uneori chiar mai mult, depinde ce consumator este.
In exemplu aratat de tine, daca consumatorul ala trage 30A, atunci pui o siguranta de minum 37.5 A, deci siguranta ta de valoarea aia va trebuie sa fie.
33 A reprezinta 80% din capacitatea sigurantei, deci siguranmta trebuie sai mai pui inca 20%, asa ajungi la 37.5 A
Asta este calculul.Te uiti apoi la magazin, la cei care fabrica sigurante si vezi ce sigurante se fac.
Bineinteles ca nu sunt sigurante de 37.5 A asa ca vei pune siguranta urmatoare valorii ce ai calculat, in cazul asta ar fi undeva la 40 A.
Asa se calculeaza.Siguranta calculata in felul asta va proteja circuitul si consumatorul, daca cumva se intampla ceva si consumatorul trage 40 A sau mai mult, atunci siguranta sare.
Vezi ca Bula a si spus, pui siguranta fctie de ce consumator ai si spune de la 30 la cit zice el acolo 50 bla bla.
A zis si el ceva bine, citeodata le mai nimereste Dar in cazul de fata el trebuie sa-i zica omului clar ce siguranta sa puna, adica ce am zis eu, nu cea zis el.
Daca omu vrea siguranta la 33 A atunci aia trebuie pus 41.25 A iar siguranta banui ca o sa fie de 45A stiu sigur ca sunt sigurante de valoarea asta 45 A.
Bula i-a zis sa puna siguranta de 36/40 A.Nu stiu daca sunt sigurante de 36, in sf i-a zis gresit, asta e parerea mea.
Bine ar putea sa gresesc si eu, asta daca cumva in RO s-ar pune mai putin de 20%, desi nu cred.O sa caut cand o sa am timp si chef sa vad ce zice regula in RO.
allyn333 întreabă: