| bschroeder a întrebat:

Buna seara,
Renovez casa bunicilor făcută din pământ și grinzi de salcâm. Am pus încălzire in pardoseala și geamuri termopane in stil tradițional. Urmează sa se monteze sisteme de ventilație împotriva mucegaiului și a umidității. Momentan se lucrează la pereți. Meșterul sugerează rigips pe suporturi de metal. Mi-e groaza de rozătoare (casa de vacanța) și am o problema cu mirosul acela de vechi. Pot evita chestia asta daca nu voi pune rigips ci mai degrabă o plasa și după tencuiala? Care varianta e mai eficientă peste ani și ani? Va multumesc

9 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

De rozatoare nu vei scapa, indiferent de solutia aleasa. Nu ramane decat sa le alimentezi constant cu binecunoscutele caramele.
Daca pui rigips, ai avantajul ca poti schimba usor instalatiile electrice si adaugi implicit si termoizolatie (umpli cu vata, nu lasi spatii goale) si reduci inertia termica, lucru important pentru o casa de vacanta.
Apropo de inertia termica, incalzirea in pardoseala nu este cea mai buna alegere, pentru ca ii trebuie mult timp pentru a se incalzi. O casa de vacanta trebuie sa se incalzeasca imediat ce ai ajuns acolo, deci inertia termica trebuie sa fie minima, lucru greu de obtinut pe aceasta varianta.

| darrio2007 a răspuns:

Este mai bine sa tencuiesti peretii. Ce vrea mesterul este doar o solutie mai rapida.

| dullcat a răspuns:

Nu izolva cu nicio vata, mai ales pereti de lut.Nu stiu de unde atata intelepciune pe unii.

| dullcat a răspuns:

@relian, faci umbra pamantului degeaba. Pune mana si citeste putin, ca esti habarnist exact ca toti romanii care se apuca ei sa isi faca casa sau sa renoveze si apoi se trezesc cu mucegai, desi au respectat reteta magica a polistirenului de 15 cm.Ai meritat block, stai linistit.Nu merita sa ma obosesc explicandu-ti, ca doar gasesti explicatii ca la prosti pe net.Si afla ca am studiat despre asta in facultate.Carry on.

| relian a răspuns:

laughing ai pus incalzire in podea si termopane in stil traditional. ba esti nebun laughing pai asta e stil traditonal?

Cred ca incurci avioanele cu submarinele, vorba cuiva laughing stil traditional este soba de lut, ferestre de lemn si etc, nu ce ai pus tu, auzi la el o pus in stil traditional laughing

Sisteme de ventilatie, banui ca si astea tot asa traditionale sunt laughing

Teai apucat sa bagi bani intr-o coliba de lut laughing ba ne lesi, nu esti sanatos la cap.
Cum dracu sa pui incalzire in podea la o casa de lut? Si sisteme si rahaturile ce spui ca ai pus.

Eu cred ca tu ai bani si nu ai ce face cu ei, alta explicatie nu-i.
Casa aia se va surpa peste tine la cate ai pus acolo laughing

Mirosul de vechi apare la orice casa, indiferent din ce este facuta, de aia se zugraveste asa la ceva ani.
Miros, tot timpul de vechi, ai la casele care au lemn, acolo ce sa-i faci sa dai cu lac, sa stiu si eu vopsit, dar mirosul ala tot va fi.

Si de beton daca faci, va prinde un miros, de aia se da tencuiala aia jos se pune alta, nu de florile marului, acei pereti se imbiba in timp cu diferite mirosuri.

Daca pui rigips normal ca nu o sa miroase, ala e nou, gled nou, vopsea noua, ce anume sa mai miroase?

Ce metoda ar fi mai buna sa tina asa peste ani acea casa? Deja e prea tirziu, trebuia sa intrebi inainte dea te apuca sa faci ceva sau sa bagi bani colo.

Eu la casa aia ce spui tu, as fi darimat asa pe rind portiuni de perete, as fi sapat adinc, as fi pus acolo stilp de beton, sa sustina acoperisul in pctul ala, apoi alt pct si tot asa, faceam la colturi, din loc in loc la citiva metri, apoi darimam toata sandramaua, adica peretii aia de lut, salcim ce spui, faceam intre stilpii aia de beton cu profile de lemn, sau metal, pereti, afara puneai OSB, peste plasa si incarcatura de ciment, in interior instalatie de apa, curent, apoi pusa izolatie, peste rigips si cam aia ar fi fost tot.

Bine ai fi putut sa pui si podea tot de ciment, legata de acei stilpi, ar fi iesit beton armat laughing dar banui ca ai lasat podea de lut, in stil traditional, ca asa se facea pe vremuri nu?

Fara sa ceri aprobari, fara sa stie nimeni nimic, faceai casa noua in felul asta, si cu bani putini, betonul e ieftin, comparativ cu caramizi, cu meserias etc.

Cam ce am spus eu te tine in timp balamuc, asa ce ai tu oricind se surpa aia pe tine laughing auzi si tu lut, salcim, ce dracu mai, o sa se bage sobolanii in peretii aia de lut, o sa faca galerii, pff. ai bagat banii aiurea, ai irosit si timp si bani.

Dar na fiecare cu cel doare, asa face omu, intreaba deja dupa ce a facut laughing. Apropoo salcimi puteai sa platezi asa pentru albine, sau pentru miros laughing

| TheGentleman a răspuns (pentru relian):

Urmărește la George Buhnici „Casa Veche", ai să vezi că și el face ceva asemănător. Cu casa părinților sau a bunicilor.

Ideea nu e rea, în lume sunt castele medievale aduse la standarde moderne și folosite pe post de hoteluri sau pensiuni laughing

| relian a răspuns (pentru TheGentleman):

Daca face asa un prost, trebuie sa ma iau dupa el sau ce? La TV apar numa de astia "profesionisti" invata pe altii, ei de fapt sytau la bloc in betoane.

Castelele de care vorbesti is din caramida sau stinca, nu-i din lut, stii tu ceva, dar esti cam pe departe laughing

| relian a răspuns:

Pentru dullcat5678 care m-a blocat laughing

Asa si daca izoleaza cu vata care este problema? Acu te pricepi si la case sau la izolari laughing hai explica de ce nu-i bun sa izoleze cu vata la casa de lut?

Poate sa fie si casa de hirtie, izolatia nu are absolut nici o legatura cu prefectura, in cazul de fata cu materialul din care este confectionata acea casa.
Numai prostii spui laughing

| Sistemulxxl a răspuns:

Poti izola cu vata Isover. Nu intra umezeala, rozatoare, insecte.