„Am calculat ca la mine ar merge bine un calorifer de 2000W; l-as tine pornit cam 6 ore pe zi, deci as consuma undeva la 360kw pe luna"
===
Socoteala ta e greșită; caloriferul electric nu merge non-stop, ci are cicluri de pornit / oprit în funcție de temperatura ambientă și cea reglată pe termostatul său. Estimez la tine un consum real de cca 150...200 kWh / lună.
Pe de altă parte, dacă ai sobă și e bine lipită (nu simți niciun miros de fum în cameră după ce aprinzi focul) și coșul curățat perfect, plus o sursă de aer proaspăt (gemuleț / luminator / gură de aerisire la bucătărie sau baie lăsate deschise) nu ai niciun fel de probleme.
Detector de CO2 nu ai nevoie, e oricum inutil (acest gaz e inert, nu te intoxică așa cum o face monoxidul de carbon care se fixează de hemoglobină blocând-o); dacă poți face rost de un detector de monoxid de carbon, ar fi mai bine. Pentru liniștea ta, nu că o să piuie el vreodată dacă respecți regulile de mai sus.
Asa e, la treaba ca o sa faca pauza caloriferul nu m-am gandit; oricum deocamdata am lasat la o parte ideea asta. Tocmai azi mi-am luat un detector de monoxid de carbon (158 lei...sunt si unpic mai ieftine pe net), l-am montat dupa cum scrie si acum stau linistit.
Dupa toata "experienta" asta ma mira totusi ca multa lume nu are habar de cat de periculos este monoxidul de carbon. Nimeni nu mi-a spus asta vreodata, am aflat asta acum ca stau singur si am doar soba in garsoniera. Pacat ca nu se multa lume nu este informata de pericolele monoxidului de carbon.
Daca soba incalzeste bine, inseamna ca are tiraj. OP soba cu probleme nu ar incalzi bine. Cum poti verifica tirajul unei sobe, sa stii ca nu ai de ce ti-e frica? Aprinzi o hirtie sau o luminare si o bagi pe gura sobei. Daca hirtia arde ca in vint, adica vezi in flacara curentul de aer ce o trage in sus, sau se stinge luminarea, atunci tirajul e bun. Sau pur si simplu cand arde focul mai tare, simti ca soba "duduie", are zgomotul ei datorita tirajului bun. Daca arde mocnit, sau daca luminarea ramane aprinsa, sau daca hirtia arde ca afara, atunci poti sa iti faci probleme, cosul de fum trebuie curatat.
Eu zic sa renunti la ideea cu caloriferul electric. Nu merita. Dai bani degeaba pe curent, si nici nu incalzeste ca soba. Plus ca, daca reteaua din casa nu e OK, e veche sau e slaba, mai te poti trezi cu surprize, sa ia foc pentru ca nu duce puterea caloriferului electric. Deci, oricum e periculos. Dar cu putina grija, poti sa stai la caldurica fara probleme.
Si inca ceva: daca soba nu arde cum trebuie, nu e vina ta, trebuie sa vorbesti cu propietarul ca sa curete cosul de fum, e treaba si costul lui.
O soba montata corect si cosul verificat anual nu ar trebui sa aiba probleme
Cati ai auzit tu ca au avut probleme de la sobe? Soba aia are usa,are cos,burlan,fumu,gazele se duc afara,pfff ce oameni frate va este frica si de umbra voastra . Daca iti este frica cumpara radiator electric, dar ai grija ca si de la ala poti muri, ala te poate electrocuta gazele si alea emit noxe, asa ca cel mai indicat ar fi sa te muti la ecuator, acolo nu ai nevoie de nimic pentru caldura, scapi de o frica cel putin
Fara suparare, dar ai caracterul tipic unuia care a stat izolat de lume mai toata viata. Lucrez la un magazin de motoferastraie; cand le zic la oamenii de la tara de manusi, casti, echipamente de protectie, incep sa rada si sa zica ca ei is barbati adevarati. Ii vezi dupa pe prosti pe la urgente cu tot felul de cazuri urate care putea fi evitate cu niste echipamente, dar ei is ''barbati adevarati'', asa ca tine mai de altfel
Ti ai luat lemne? Chestia e in felul urmator, faci focul, ultimul lemn il bagi in foc seara la 22, nu are ce sa se intample.La curent, te pisca la factura si in caz ca ia curentul, la ce te mai incalzesti? Orice radiator, convector electric este cald cat il ti in priza, apoi gata, e rece.Acum nu știu ce soba ai, dar oricum scoate caldura multa.