| Tzitzi12 a întrebat:

tatal meu are o intrebare, cum se pune rigips pe cadru de lemn la plafon? E incepator in acest domeniu si nu are cont pe TPU.
Va multumeste mult!

3 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Este pacat de materiale si de munca sa folosesti un cadru de lemn, este dificil de montat drept, iar in scurt timp vor aparea crapaturile, lemnul se va deforma etc.
Cadrul se face pe profile metalice, se incepe cu trasarea nivelulului pe perete (folosind de preferat un furtun de nivel, dar merge si cu o nivela cu bula de aer, dar sa fie buna), se monteaza prima data profilele perimetrale pe pereti, apoi cele transversale, care se prind cu bride de tavanul existent. Profilele pe care se monteaza rigipsul se monteaza din 60 in 60 de cm, iar peste ele se vine cu inca un rand de profile, la distanta de cel mult 1 m. Am vazut si montaje fara al doilea rand de profile, cred ca daca se pun bride foarte dese, merge si asa.
Repet insa, nu pe cadru de lemn, ca este pacat de munca si de bani.
Daca dai un search "montare tavan rigips" pe google vei gasi ghiduri complete, unul foarte sumar este mai jos:
http://www.corsar.ro/rigips4.html

| cristi202 a răspuns:

Cei ce ti-au raspuns pina acum, au foarte mare dreptate. Rigipsul se pune pe profile din metal, pentru a nu aparea crapaturile mai tirziu din pricina ca lemnul "lucreaza". Insa eu am vazut lucrari de rigips pe lemn, si ce pot sa spun e ca totusi, desi nu e indicat, se mai face sa se puna rigips pe lemn. Asta daca nu sunt prea mari pretentii la realizarea peretilor.
Cum se face:
1)Daca cadrul de lemn nu e realizat, structura grinzilor si a sipcilor trebuie facuta incit sa tina seama de dimensiunile placii de rigips (120x260 cm). Deci, grinzile ar fi bine sa fie dispuse la 60 de cm distanta una de alta (asa se face si cu profilul de metal), iar sipcile, distantele dintre ele sa fie sa zicem de 90, ideal ar fi 50, pentru ca lemnul ar fi mai bine intarit, si ar lucra mai greu, si, daca ai fost atent, dimensiunea placii fiind de 260, la distanta dintre doua sipci trebuie sa "jonglezi" incit sa se potriveasca - la 90 distanta va ramine 80, iar la 50 va trebui sa fie de 60. Sau poti face munca de chinez batrin si sa imparti distanta la trei sau la cinci, in cazurile aduse de mine in discutie.
Acum, marginile placilor de rigips neaparat trebuie sa cada pe mijlocul grinzilor si a sipcilor. Iar latimea sipcilor si a grinzilor in planul unde vine rigipsul trebuie sa fie de minim 6 cm, pentru a avea trei pe o placa de rigips si trie pe cealalta, ca sa poti monta autofiletantele (de minim 35 mm lungime) fara probleme ca s-ar rupe placa de rigips.
2) Daca cadrul de lemn e realizat, e mai cu probleme, pentru ca fiecare placa de rigips trebuie croita dupa cadrul de lemn. Asta presupune unele pierderi la rigips, si toata treaba trebuie cit mai bine gindita pentru a face pierderile cit mai mici. Si, la fel, trebuie tinut cont de faptul ca marginile fiecarei placi trebuie sa ajunga pe mijlocul grinzii sau a sipcii.
3) Daca plafonul e din placaj de PFL, cum e la multe case mai vechi, tatal tau poate fi fericit, singura chestie de care trebuie sa tina seama e imbinarea dintre placile de rigips, si cum taie la ultima placa ca sa se potrivesca intre pereti (e clar ca daca ai o dimensiune a camerei de 3m va trebui sa tai o bucata de 40 cm dupa ce ai pus un rind pe lungimea rigipsului (260 cm), sau o bucata de 60 de cm daca a pus doua rinduri pe latimea rigipsului (120cm x 2 = 240 cm). Desigur ca si aici trebuie vazut cu va fi dispus rigipsul, pentru a avea pierderi minime.
Daca vrei, si daca tatal tau e de acord, pentru ca ma pricep, si pentru ca imi place sa fac, vorbeste cu el si spune-i ca daca imi asigura o sticla de Sprite de 2 L si o papica bunahappy (asta pentru ca va dura ceva timp montarea rigipsului pe un tavan), pot veni sa il ajut. De gasit, ma gasesti pe aici.

| darrio2007 a răspuns:

Spune-i tatalui tau ca rigipsul nu se monteaza pe lemn.Iti spun si de ce.Pentru ca lemnul lucreaza.La o cat de mica umezeala se umfla iar la uscaciune se strange.Vor fi fisuri intotdeauna pe plafon. Exista structura metalica speciala pentru asa ceva.Profile de 6 mm latime si de 3 mm latime.Cu 3 m lungime.Pot fi si mai late.Dar acestea sunt cele recomandate pentru plafon.Crede-ma ca asta imi este meseria.