lucri cu vita de vie de 15 ani si inca nu ai aflat cum se inradacineaza? Pff lasa-te de meseria asta ca nu-i pentru tine
Se inradacineaza in uscat,primavara cand se taie via,alegi coarde de cativa ochi si pe alea le pui undeva in pamant si prind radacini.
Le poti pune la locul definitiv,sau le poti pune undeva aproape de casa,asa multe, una langa alta, mai aproape ai grija mai bine, le dai apa cand trebuie, le ingrijesti mai bine
Le poti si infinge direct in pamant daca este arat terenul si maruntit, apoi lasi deasupra 1-2 ochi,deasupra solului,la nivelul solului,apoi deasupra pui ceva pamant f bine maruntit,faci asa ca un musuroi,altfel vantul,soarele va usca ochii aia si n-ai facut nimic.
Linga casa poti face un amestec de pamant mai cu nisip,sau poti pune in galeti,baga ceva imaginatie si tu depinde si de cate vite vrei sa obtii.
Atentie, inmultirea asta o faci doara la vitele alea hibride, alea ce le avea tot romanu prin curte, sau injca le mai are si acum.
Nu se inmultesc asa vitele nobile ok? Adica le poti inmulti si asa, dar dupa cativa ani, stiu si eu 3-4 ani mor.
Daca ai un teren nisipos,deci mai mult nisip ca tarana din aia neagra,atunci poti pune acolo si vite nobile inmultite asa prin butasi.
In verde vitele se prin mai greu,dar pot prinde si asa radacini,dar nu lasi frunze deloc pe acel lastar.
Deci iei un lastar gros cat un creion sau putin mai grosut, elimini toate frunzele si-l pui in apa.
Dar metoda cea mai folosita pentru vita de vie este in uscat, butasi uscati, adica cand via nu este plecata in vegetatie, primavara cand tai vita de vie, atunci alegi butasi din coardele alea de 1 an si pe alea le plantezi cum am zis.