Buna
1) curatatul/taiatul/stropitul si varuitul pomilor, eventual plantarea puietilor
2) arat/apoi/ semanat/prasit/diferite munci pana la recoltare
3) sapat/plantat/stropit cu diferite chimicale pentru combatarea daunatorilor
4) taiat/legat/arat/sapat/apoi stropit/ si tot asa pana la culesul roadelor
5)cu multa dragoste/apa la temperatura c amerei/drenarea pamantului periodic/prim, arara schimbarea chivecelor.
O zi frumoasa sa ai
O sa raspund si eu ca si @noob:
1. lucrari de pomicultura;
2. lucrari de agricultura;
3. lucrari de legumicultura;
4. lucrari de viticultura;
5. lucrari de horticultura.
Si acum putine detalii, ca altfel ar trebui sa scriu romane:
1. Selectionarea puietilor, pregatirea lor de plantare (indepartarea radacinilor lovite, bolnave, scurtarea ramurilor in raport cu operatia anterioara, mulcitul - innoroirea radacinilor), plantatul puietilor - sapatul gropii pana la adancimea potrivita, udatul, acoperirea in straturi, adaugarea de mranita, udatul straturilor de pamant pana la suprafata, in jurul puietului se lasa pamantul un pic mai adancit, ca apa sa se infiltreze acolo si sa ajunga mai usor la radacini.
Ingrijirile periodice, ingrasarea cu gunoi de grajd, cu urina fermentata de la vite, taierile de primavara, inainte de pornirea in vegetatie, si de vara, in timpul vegetatiei, stropirile contra daunatorilor, zugravitul trunchiurilor.
Apropo de taieri, mai sunt si taierile de formare, in primii ani, ca sa formeze coroana pomilor.
2.Lucrari de pregatire a solului: arat, discuit, ingrasat cu gunoi de grajd si ingrasaminte chimice, apoi semanatul, stropitul contra daunatorilor, erbicidarea, plivitul - asta tot cu rol de erbicidare, dar facuta manual sau mecanizat, udatul culturilor - irigatii, recoltatul manual sau mecanizat, depozitarea recoltelor si furajelor rezultate in siloaze. Si sunt si o gramada de lucrari accesorii, cum ar fi lucrarile de intretinere pentru uneltele si utilajele agricole, de deratizare si deparazitare a depozitelor/siloazelor.
3. In afara de lucrarile comune, mai sunt si unele lucrari mai specifice legumiculturii si horticulturii, cum ar fi copilitul si carnitul unor plante, prin asta se controleaza cresterea lor si maximizeaza productia, la unele plante se pun araci (suporti pe care sa creasca), unele plante cum sunt tomatele trebuie legate de araci, altele se leaga singure, cum ar fi castravetii si vita de vie.
4. La vita de vie, iarasi taierile de primavara si din timpul verii, astea se realizeaza avandu-se in vedere ca inflorescentele se dezvolta numai in muguri pe lastari crescuti pe lemn de 2 ani.
Multe lucrari din viticultura sunt legate de recoltarea strugurilor si de industria vinului, si intretinerea echipamentului folosit in aceste operatii.
5. Florile si plantele de apartament sau de gradina au si ele nevoie de ingrasari periodice, tratamente specifice contra daunatorilor, apoi mai sunt operatii legate de inmultirea si raspandirea lor, butasirea, marcotajul, altoirea, operatii care apar si in pomicultura si viticultura. Daca in celelalte ramuri ale agriculturii, este urmarita cu prioritate obtinerea unei recolte bogate, in horticultura se urmareste mai mult aspectul, daca vrei, horticultura este cea mai artistica ramura a agriculturii.
1-arat,se mentine terenul din livada curat deburuieni-Taieri la pomii care necesita astfel delucrari, sau curatire de ramuri uscate etc-Fertilizari, udari, tratamete impotriva bolilor si daunatorilor atit in timpul vegetatiei cit si iarna.-recolatare.
2-lucrari agricolespecifice fiecarei culturi, deci depinde ce pui ce semeni sau ce plantezi.In general apa paie si bataie, scuze am glumit.
3-legume? glumesti poate.Munca multa bani putini.De preferat chiar demuncesti mult sa ai sere sau solarii incazite, doar asa faci ceva bani.In rest pe teren in aer liber cant obtii tu recolte foarte bogate obtin si altii sau majoritatea si atunci piata este saturata si pretul este mic si deci ai muncit munca in zadar.Cind nu obtii recolta buna datorita climeipt ca depinzi de ea in spatiu descoperit atunci nu obtine mai nimeni recolta buna, decit cei cu solarii, sere care au culturile protejate, udate parfumate.Deci la legume muncesti dete cocosezi,dar acum na trebuie si cineva sacultive legume nu? ce lucrari se fac? lucrari generale care se aplica oricarei plante ca udat,prasit,fertilizat, tratamete fitosanitare, cit si lucrari specifice fiecarei specii cum ar fi stiu si eu legat(palisat)pe araci sau spalier daca pui tomate de acest gen, copilit, si alte lucrari.
4-vita de vie wow adica vin, bautura, sau struguri de masa.In primul rind via se taie primavara devreme, dupa care imediat se repara sistemul de sustinere adica spalierii.Se refac se intind sirmele dupa care se leaga viata taiata.In vegetatie la fel se tine terenul curat deburuieni prin prasit mecanizat sau manualcu sapa dupa cum ai posibilitati sau daca esuprafata mare sau mica, stropiri pentru boli daca ai vita nobila, lastarit daca e nevoie adica rupere delastari in cazul cind au crestere foarte abundenta desi cam rar se face asaceva.Recolatarea si facutl vinului daca ai vita pentru vin. Daca e pentru masa recoltezi si vinzi sau maninci tu tot.
5-flori de aptm se ingrijesc diferit in fctie de specie.Fiecare planta are cerinte diferite fata de lumina,apa, hrana, sol, etc, deci trebuie tratate fiecare in parte diferit.Pt asta ai nevoie de o carte ceva de floricultura in caz ca ai multe specii.Pe aici nu poate careva sa vina sa scrie romane.
Lucrari de pomi, in livada se pun pomi.
Sapa, prasit, cules.
Ingrijiri vegetale.
Plantatul udatul culesul taiatul udatul taiatul culesul.
Cu apa