La teasc se pun strugurii care sau dat prin zdrobitor sa se stoarca toata zeama din ei ori se pune direct in teasc, cum vrei tu, unia foloseste doara zdrobotorul, altii vor sa mai scoata ceva litri si dupa folosesc teascul.
Acel must normal il amesteci cu al de la zdrobitor, deci nu-i de tura a 2a sau mai stiu eu ce tura,ala este must stors din struguri este dupa zdrobitor pentru ca acel zdrobitor nu zdrobeste bine,cauza pentru care se foloseste acel teasc.
Dar teascu il poti folosi la strugurii albi,la cei begrii poti folosi doara zdrobitorul,asta pentru ca acea bostina,asa se numeste resturiloe ramase dupa zdrobire,acele boabe,pielite,si cu rahisul,de regula ala se elimina,deci la strugurii negrii totu se lasa asa la fermentat,nu se trage mustul dupa zdrobire imediat,se lasa asa ceva zile sa iasa din pielita culoarea,apoi cand mustu incepe sa intepe se trage din acel vas si se pune la fermentat doara mustul singur
La strugurii albi,deci unde vinul va iesi alb,nu este nevoie sa lasi bostina zile sa macereze, ca nu ai de ce, nu are ce culoare sa iasa, ca urmare strugurii albi dupa cei zdrobesti sau dai prin teasc, ce ramane se arunca, sau unia pun acea bostina sa faca tuica .
Deci cam asa se face vinul.ca il faci acasa sau la mai stiu eu ce firma e la fel.
Vad cineva spunea de drojdie,dar tu nu ai intrebat nimci de drojdii.Dar ca idee nu se pune drojdii la fermentare,decat daca conditiile de mediu,adica daca vremea a fost dificila,stiu si eu ploioasa,adica nu prea buna pentru vita de vie.
In general nu se folosesc drojdii,cel putin de catre om acasa, drojdiile care ajuta la fermentare sunt alea naturale ce se gasesc pe struguri.
Firmele astea mari sau feremele care cultiva vita de vie, daca anul a fost naspa, a trebuie sa se dea puternic cu pesticide, doara in cazul asta se folosesc drojdii, in rest se cauta sa se lase cat mai natural acel vin.
Ce faci acu te apucasi de facut vin?
Sigur ca se pune si poate fi amestecat cu primul obținut prin zdrobire, daca vasul permite. Daca nu in alt vas. Eu nu stiu sa trebuiască drojdie, mustul se transforma in vin prin fermentare naturala si nu cu adaos de drojdie.O sa facă el drojdie o sa vezi când se limpezește după ce termina de fermentat.Sa nu astupi vasele si sa nu le umpli cu must petntru ca prin fermentare își mărește volumul si curge in afara vasului si il pierzi.
După un timp trebuie separat se drojdie si pus in vase curate dar asta nu stiu când si cum.
GoguLoV3lipitoOarea întreabă: