Trebuie ținut la cuptor minim jumătate de ora, după ce in prealabil a fost bine uns, cu untura, ulei sau unt.
Pentru detalii poți căuta pe google "asezonarea fontei".
Multumesc pentru indrumari si raspunsuri!
A fost un studiu de 3 zile, dupa care am inteles procedura completa, dar merita! Un ceaun, oala sau tigaie de fonta (in continuare doar OALA) este o comoara, iar daca este bine intretinut atunci le putem lasa mostenire de nepretuit si nepotilor nostri!
Mai jos fac sumarul celor invatate:
Oalele de fonta (nevopsite, fara zmalt) trebuie intretinute cu grija, fiindca se pot rugini sau sparge foarte repede!
Inainte de prima folosire:
1. - se spala bine oala cu apa calda si detergent
2. - se goleste apa si se sterge la uscat cu o carpa
3. - se unge subtire oala cu unsoare de porc sau cu ulei vegetal (floarea soarelui) mai gros, atat in interior, cat si in exterior, inclusiv manerul, stativul etc.
4. - se pune intreg ansamblul intr-un cuptor incalzit la 160-180 grade Celsius, timp de 30-40 minute, pentru a se arde grasimea IN fonta (metoda "brunare")! Acest strat de grasime ars va feri oala de rugina si va inchide porii din ea. Oala se pune cu gura IN JOS, ia-l dedesubtul lui punem o tava sau folie de aluminiu (sa nu se murdareasca cuptorul de la grasimea topita, picurata)
5. - Oala se lasa sa se raceasca impreuna cu cuptorul, se scoate si se sterge cu carpa uscata sau servetel de hartie (sul, pentru bucatarie).
La fiecare folosire:
A. - oala se curata de rugina cu o perie de sarma, dupa care se spala cu apa calda cu detergent si se clateste bine
B. - dupa stergere la uscat cu o carpa, se unge interiorul subtire cu slanina, untura, ulei sau unt si se pune oala pe foc, pana ce unsoarea incepe sa fiarba, aproape sa se aprinda si se freaca interiorul oalei cu o furculita lunga invelita in carpa (sau cu slanina afumata)
C. - din acest moment, oala se poate folosi
* NU se va turna apa rece in oala fierbinte, fiindca se poate sparge ca sticla! Se va pune doar apa pre-incalzita, in cantitati mici
D. - la sfarsit, oala se spala cu apa calda cu detergent, se clateste cu apa rece si se sterge la uscat
E. - cand s-a uscat, oala se unge iarasi subtire cu putina grasime (slanina, untura sau ulei), pentru a feri de ruginire!
F. - oala va fi pastrata la loc uscat pana la urmatoarea folosire
Nota:
Dupa 10-20 folosiri oala va capata o depunere de "unsoare arsa" specifica, dupa care nu va mai fi nevoie de ungere cu grasime, fiind suficienta spalarea si uscarea. Acel strat de grasime arsa NU se va indeparta niciodata complet, fiind "zmalt"-ul protector a fontei.
Pofta buna!
Trebuie sa il cureti cum face tipa asta (chiar daca ea are o tigaie din fonta)
https://www.youtube.com/watch?v=KLGSLCaksdY
ElenaMari întreabă:
anamariapetronela întreabă: