Aerul este unul dintre cele mai eficiente materiale termoizolante, in plus fiind foarte transparent, foarte usor si foarte ieftin. Aerul dintre cele doua foi de geam ofera o izolatie mult mai buna decat o sticla de aceeasi grosime, fara a ingreuna geamul si nici costurile.
Bineinteles, sunt si alte avantaje: daca este bine etansat, acel spatiu poate fi umplut cu un gaz inert, care va oferi o izolatie si mai buna; pe una dintre sticle (de obicei cea exterioara) pot fi aplicate anumite tratamente la interior, fara riscul deteriorarii mecanice sau chimice, in cazul spargerii unei sticle datorita grindinei, de exemplu, cealalta ramane intreaga samd.
Vad ca unii sustin ca diferenta de termoizolare a geamului dublu fata de o sticla simpla este nesemnificativa. Din fericire fizica nu tine cont de parerile lor si iata cum stau lucrurile (thanks google):
- o sticla de 6 mm are coeficientul de transfer termic 5.3
- un geam dublu cu distanta de 15 mm intre sticle are coeficientul 1.4
- un geam dublu, cu low-e si argon coeficientul coboara la 1.2.
Deci o simpla impartire ne arata ca izolatia va fi de 4 ori mai buna la un termopan decat la un geam simplu, cu o singura sticla. Tradus in practica, printr-o fereastra de 1 mp cu o singura sticla se va pierde caldura cat printr-un termopan de peste 4 mp.
Pt a nu mai transpira in primul rind si apoi pentru izolare desi lumea zice ca pentru izolare, dar nu cred ca pentru asta sau dublat.Eu cred ca sau facut asa pentru a nu mai transpira ca arata naspa, apoi uda suprafetele cind apa aia se lasa cumva.Ce astea duble nu pierd caldura? Pierd ca si alea simple, poate ceva mai putin dar nu e ceva sa zici semnificativ.Dci dupa mine de aia sau facut asa.
Sticla,chiar daca acopera etans o suprafata, mentine temperatura scazuta in acea zona-pe vreme rece.Fiind dubla, intre sticle, aerul devine un fel de izolator, cel dinauntru nemaifiind rece.