Depinde de materialul folosit. La un perete de 60 de cm de BCA sau de Porotherm, nu prea vad sensul unei izolatii suplimentare de polistiren.
Daca zidaria este de caramida, atunci este discutabil, iar pentru alte materiale trebuie luata in calcul nu doar termoizolatia, ci si estetica. Placand cu polistiren poti indrepta foarte usor peretii si poti lasa soclul casei in interior, astfel incat sa nu fie afectat de infiltrarea apei de ploaie.
Asa si dupa tine un zid din BCA este mai bun isolator decit unul de caramida? Dar pe unde ai lucrat si cite stii de material de constructive omule? Tu stii caramida este de fapt pamint? Pai mai bun decit caramida nu vad ce ar putea sa fie ca material de constructive si sa fie si izolant.Si mai spui ca nu are rost izolarea? Cred ca tu traiesti prin Spania pe undeva ca altfel nu se explica.In zidurile alea iarna congelezi iar vara deja esti in cuptor.
Nu am lucrat, am studiat, pentru ca m-a interesat. PAmantul nu este un material izolant, insa aerul da, iar in BCA se gaseste din plin. Nu mai intru in detalii, daca vei verifica specificatiile producatorilor, vei vedea ca BCA are un coeficient termic de cca.3 ori mai buna decat caramida tip Porotherm, ceea ce practic se traduce prin faptul ca din punct de vedere termic, 10 cm de BCA echivaleaza cu 30 cm de caramida.
Eu spun ca izolarea nu are rost la un perete de 60 de cm, pentru ca efectul obtinut va fi minim, un zid de asemenea grosime, construit din BCA sau Porotherm, asigura o izolatie foarte buna si fara stratul de polistiren. Traiesc in Romania, intr-o casa termoizolata, dar asta pentru ca zidurile mele sunt pe jumatate de groase.
Ampora este o alta denumire a polistirenului. Izolatia pe interior este un compromis, nu elimina puntile termice si scade semnificativ inertia termica a cladirii, iar faptul ca izolatia exterioara ofera avantaje doar vara si ca peretii izolati exterior se racesc mai repede este o aberatie, in contradictie totala cu legile fizicii. Iar daca tot optezi pentru izolatie interioara, sub rigips se pune vata minerala, nu polistiren, tot pentru eliminarea puntilor termice. IAr faza cu luarea temperaturii cu mana ma face sa rad, nu ai notiuni elementare de fizica, senzatia de mai cald sau mai rece nu are legatura cu temperatura efectiva a suprafetei respective ci cu viteza cu care absoarbe caldura mainii. Dar ma rog, nu mai intru in detalii, ca probabil oricum nu o sa le intelegi.
Zic doar atat: hai sa nu mai vorbim dupa ureche si cu argumente de genul "asa am facut eu si cum fac eu e cel mai bine", ci sa studiem coeficienti de transfer termic, fise tehnice de produs si instructiuni ale producatorilor.
Mai inginerule ce cauti tu pe TPU? Ma faci sa rid la ce timpenii debitezi.Si afla ca eu sint intr-o tara unde se foloseste izolatie din plin nu Romania care vad pe la altii si fac dupa ureche exact ce tu spui.Care sint aia specialistii romani? Nu stiam ca romanii sint atit de inovatori.Hai du-te si plimba ursul in alta parte.Eu cu asta ma ocup pe unde sint asa ca nu veni cu povesti cititeb de tine pe mai stiu eu unde, auzi la tine legile fizicii bla bla.Eu cred ca citesti prea multe povesti. Daca te pun sa bati un cui sint sigur ca habar nici nu ai cum arata un cui sau care este cuiul si care ciocanul.E plina lumea de astia dealde tine.Si asa ca tu sa mergi linistit afla ca am pus acum 10 ani exact ce am spus in Romania in Bucuresti, dar exact cum am spus si acum omul ala imi multumeste cit de bine o duce iarna si vara.Asa ca nu-s curios de legile tale, de povestile tale.E plina lumea de astia care dau doar din gura, dar care habar nau de practica, care n-au lucrat nici o zi in viata lor.Deci daca ai studiat tine studiile pentru tine ca nu se potrivesc cu realitatea. Spui ca pamintul nu este material izolant. Iara alta aberatie.Omule ia studiaza tu si afla cum si unde tineau oamenii gheata pe timpul verii de aveau vara gheata.Mai studiaza si o sa te minunezi cite o sa afli.Dar studiaza de undeva din ceva carti nu de pe net.Bafta si sport la sudii.
Maistore, faci confuzii uimitoare, dar nu ma mai obosesc sa ti le explic, ca asa cum spuneam si mai sus, oricum nu ai capacitatea de a le intelege. Cu atat mai mult cu cat te si contrazici singur, ba ca pamantul este un material izolant, ba ca peste cei 60 de cm trebuie neaparat izolatie... La ce naiba sa mai izolezi 60 de cm de material izolant?
Dar stii ce, izoleaza tu in continuare cu pamant, fa in continuare cum crezi tu ca e bine si nu te lua dupa ce spun producatorii, de unde sa stie ei cum se folosesc produsele create de ei, oricum sun niste habarnisti, da-i incolo... Inca iti mai dau si dreptate, sunt foarte putini specialisti in tara asta, totul se face dupa ureche, deciziile le iau cei care se pricep doar la cuie si ciocan, de aia am si ajuns unde suntem.
Vivat romanian meshter!
Merita, dar la polistiren se adauga ca si costuri vopseaua. As opta pentru vopsea structurata, pentru ca lavabila oricare ar fi ea dupa cativa ani se crapa cojeste etc. Am lucrat la cativa clienti care aveau pus polistirenul si dat la sfarsit cu lavabila ca apoi sa ajunga tot la decorativa. Bafta si spor la treaba cat e vara.
Multumesc tuturor care mi-ati raspuns. mi-ati fost de mare ajutor.
Ce este aia "ampora? Si apoi unde vrei tu sa izolezi inauntru sau pe afara? Eu sincer recomand izolarea interioara. Daca ai de gind sa izolezi exterior atunci poate ai ceva avantaje doar vara, ca iarna o sa staui ca la congelator.Cel mai indicat si nu de meseriosi sau cine isi mai pune profesionisti este sa izolezi la interior.Ca urmare bati pe pereti profile de metal din alea pentru rigips, lipesti bine peste tot polistirenul de pereti si de tavan ca daca nu izolezi si tavanul nu ai facut mare chestie si dupa prinzi rigipsul si finisezi, zugravesti si dupa o sa vezi rezultatul.Lipesti polistiren de 5 cm sau daca ai ceva bani din ala de se pune sub parchet expandat sau nu stiu cum ii se spune.La o camera izolata interior dar absolut tot si tavan si pereti, dupa care pus rigips o sa ai economie hai sa nu zic jumate dar 35% peste ce ai acum sigur.La exterior oamenii degeaba izoleaza casele, arunca cu banii in vint.In Romania oamenii nu au instalatii de caldyura care sa mearga non stop sa aiba termostate care sa tina temp la o anumita valoare.Ca urmare noaptea deja focul stins peretii se racesc in cazul izolarii ope afara sau mai bine spus nici no sa apuce niciodata sa fie calzi.Asta poti sa vezi tu singur iarna cind desi tu ai in casa cald atunci cind pui mina pe perete o sa constati ca este rece.Cum ai stins focul cum deja dimineata te trezesti cu bruma la gura. Pune cum am spus eu macar asa 10cm patrati intro camera doar o bucata de polistiren prins cumva si peste o bucata de rigips si dupa citeva ore pune mina pe peretele asta pe bucata asta si o sa vezi ca e calda cum este si aerul din acea camera si pune mina si pe restul si faci diferenta. Pina nu faci experiente de genul asta nu o sa fii convins ca e cum spun.Dar fiecare face cum este sfatuit de cei de pe la magazine de "marii meseriosi din Spania, Italia si alte tari calde unde aia oricum nu fac focuL.
Merita, desigur... daca termoizolarea este facuta ca la carte, sau cel putin cat de cat ok
anonim_4396 întreabă:
DANIEL17101998 întreabă: