Nu am niciun fel de experiență în domeniu, dar bunul simț spune că ar fi o idee foarte proastă; sunt 2 familii diferite și în cel mai bun caz nu vor coopera, în cel mai rău - "intrușii" vor fi decimați de luptătorii din stupul "gazdă".
Cred ca in cel slab o murit regina, de aia se slabeste, nu mai are cine depune oua, cred.O sa isi revina, daca acum albinele zboara, au ce aduna de pe afara, or sa haraneasca ceva puiet daca o mai fi si o sa isi faca alta regina, dar banui ca dureaza ceva timp.
Poti muta si o rama din alt stup, doara rama daca are puiet acolo in ea, dara fara albine mature.Dar cel mai indicat este sa intrebi pe cei care au si se ocupa cu asa ceva. Poti gasi informatii si pe gogle daca cauti, ai internet, nu vad de ce ingtrebi pe aici, cauta pe google si gasesti informatii de care doresti.
Vad pe aici multi o baga pe aia cu intrusii, banui ca ei cred ca tu vrei sa bagi albine mature din stupul vecin :)) normal ca se bat ingtre ele daca faci asta.
Tu ai spus sa bagi o rama, rama este cu puiet nu cu albine mature, deci ar fi o solutie, dar cum am spus daca albinele ramase in stupul ala slab, au ceva activitate si daca, deci trebuie sa aiba puiet acolo, asta tu trebuie sa verifici, deci daca este puiet si albine, atunci ele o sa isi faca o alta regina, pentru ca acolo sigur regina nu mai este.
Daca verifici si nici puiet nu mai e deloc, atunci poti baga o rama cu puiet din stupul vecin, albinele existente vor hranii puii aia si va aparea o regina noua.
Eu care nu ma pricep tot stiu cum arata puii de albine acolo in acele rame, tu care zici ca esti incepatoir, totusi ar trebuie sa ai ceva informatii, sa fi vazut cit de cit chestii majore, cum arata o rama, cu arata puietul in rama, etc.
Daca nu, atu nci cauta pe Youtube, gasesti video destule in care se arata toate astea.
Uite o idee cauta pe Youtube dar in limba engleza daca e bine sa adaugi rama cu puiet dintr-un stup in altul si vezi ce zic aia acolo. Scrii cam asa " how to adding brood to a week hive " iti arata video, gasesti video destule.
Dar este cum am spus eu ca se face, cauti in stupul care este puternic o rama cu puiet, o scuturi bine de albine mature, scoti alta rama din stupul slab si pui pe asta cu puiet.
Nu popti face asta toamna, sau cand nu mai au albionele activitate pentru ca nu se mai poate reface, vine iarna, puii aia se fac albine adulte, pana in primavara mor, nu au timp sa isi faca regina.
Dar acum este f simplu si usor. Hai ca ma uit eu pe Youtube daca nu stii ce sa cauti si iti dau un link. Bafta
https://www.youtube.com/watch?v=ccc1MJs71Ug
1) trebuie sa cauti foarte bine in primul, cel din care doresti sa iei rama, sa nu cumva sa muti matca.
Vei distruge ambii stupi.
2) preferabil ar fi ca cei doi stupi sa se afle la o distanta apreciabila unul de celalalt, cativa km.
Dar daca nu se poate, asta e.
3) te asiguri ca au mancare in stupul gazda (insa nu in exces)
4) trebuie sa pui rama noua intr-una din margini, si sa o desparti printr-o rama falsa, ce are doar hartie (hartie normala, ca cea de impachetat, in doua staturi) in loc de foita de ceara. Hartia trebuie data cu sirop.
5) Inca inainte sa introduci in stup noua rama, trebuie egalizat mirosul stupului si al ramei, folosind o solutie netoxica parfumata.
(de preferat nu spray, desi multi apicultori amatori asta folosesc. Ce-i drept, e eficient, insa risti sa omori albinele)
Poti incerca cu ceva plante aromatice: cimbru, ceapa, faci un sirop din zahar si niste petale de bujori si il lasi cateva zile la macerat, cu care dai intens ramele...etc (sau gasesti cu siguranta solutii de cumparat la plafar si magazinele apicole)
6) perioada optima e primavara, sau in perioada cand au de cules din abundenta. Atunci riscul de a se omori reciproc scade.
Nu sunt apicultor dar nu cred ca e o idee buna, insectele traiesc in colonii, in familii, nu le poti amestecta intre ele pentru ca cel mai probabil vor fi ucise. Daca te referi la o rama fara albine, doar cu miere/oua atuci cred ca se poate.
Care familii diferite? Ramele despre care vorbeste omu, nu-s cu albine adulte, alea is adulte deja zboara, nu stau in rame.Acolo in rame se depun oua de regina si sunt pui, larve de albine.
Alea trebuie sa le vada, sa gaseasca in stupu puternic o rama cu puiet, larve, dar apicultorii asa le zic puiet, scutura rama aia, pentru ca sta pe ea albine adulte, alea ce hranesc acei pui, o ia si o baga in stupul slab, asa o sa isi revina, banui ca acolo o murit regina, dar albinele existente o sa poata sa isi faca o noua regina din puiii astia cei baga.
Ce crezi tu asa si este, dar e vorba despre albine adulte, alea da se bat pana se omoara daca cumva intra de la un stup in alt stup.
Nu stiu daca sunt apicultori sau persoane cu experienta aici, prin urmare iti recomand grupurile de apicultura pe care o poti gasi pe Facebook sau iata, la Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania :) :
https://www.aca.org.ro/