| IulianBbbb a întrebat:

Bună TPU,
Vin la voi cu următoarea întrebare:
Ce temperatură se setează la încălzirea în pardoseală? Momentam am 40 de grade setat la apă, iar pe termostat am setat 23 de grade să fie temperatura din cameră, însă dilema mea este următoare: de ce gresia este călduță, iar podelele sunt neutre(ambele sunt speciale pentru încălzirea în pardoseală).
Ar trebui să aerisesc sistemul de încălzire? Dacă da, cum se face? Sau ar trebui să ridic gradele la apă? Menționez că nu știu să precizez dacă 40 de grade la apă este mult sau puțin.

Vă mulțumesc anticipat de răspunsuri!

3 răspunsuri:
| Mtoni a răspuns:

La atingere, diferite materiale pot părea că au temperaturi diferite deși au aceeași temperatură măsurând cu termometru, pentru ca au conductivitate diferită. https://youtu.be/vqDbMEdLiCs

| darrio2007 a răspuns:

Ce intelegi prin faptul ca podelele sunt neutre?

regis
| regis a răspuns:

Temperatura apei se seteaza la minimul permis de centrala si se creste cu cateva grade in cazul in care nu reuseste sa facă temperatura dorita in casa.
Temperatura minima asigura maximul de recuperare prin condensare (pierderi minime) si scaderea exponențiala a depunerilor de calcar in centrala.

Gresia si parchetul sunt materiale diferite, la aceeași temperatura perceptia este diferita, datorita unei marimi fizice numita caldura specifica si a fenomenului de conductibilitate termica.
Din acelasi motiv, atunci cand iarna luam in mana o bucata de metal, ea este foarte rece, in timp ce o bucata de ampora este calda, desi ambele au aceeasi temperatura. Si din acelasi motiv, cei care argumentează ca izolatia interioara este mai buna decat cea exterioara intrucat peretele izolat pe interior este mai cald, doar bat campii.
Pe langa aceasta, gresia este mult mai potrivita pentru incalzirea in pardoseala, datorita conductivitatii superioare (transfera mai usor caldura), parchetul jucand rol de izolator.
Faptul ca parchetul este unul care se preteaza a fi montat peste un sistem de incalzire in pardoseala se traduce prin faptul ca el rezista la temperatura mai ridicata si la cicluri repetate de dilatare/comprimare. Niciodata însă nu va avea acelasi randament ca si o pardoseala ceramica.
Aerisirea oricarei instalatii de încălzire este esentiala pentru buna funcționare, indiferent ca se face manual sau prin aerisitoare automate. Nu stiu sa iti spun cum se face la tine, cel care a facut instalatia ar trebui sa iti arate unde sunt montate aerisitoarele.
La temperatura apei am raspuns deja: cu cat mai mica, cu atat mai bine. Si aici sunt unii care contesta, inclusiv specialisti ISCIR; verifica manualul centralei si vei vedea ca am dreptate.