Nu ma. Eu te-am intrebat daca iese din boabele alea soc?
Daca le arunci iti iese ochii acele bobite negre sunt de fapt fructe, iar semintele sunt la interior.
Ca sa obtii plante de soc din seminte e ceva mai dificil sa o faci tu.Treb sa scoti acele seminte din fructe,asta cred ca toamna,recoltezi acele fructe,bobite cum zici tu cand is coapte.
Ai grija sa nu faci dulceata,ori sa maninci acele bobite daca nu-s coapte is toxice,te da intr-o diaree ce nu mai stii de tine,asta asa ca o paranteza ca tot ziceai tu de dulceata.
Dupa ce recoltezi fructele coapte,le scoti semintele,le usuci,le pastrezi la racoare si loc uscat,undeva in casa,camara ceva.
Primavara faci un pat din nisip pamant de frunze asa afanat si bine maruntit si acolo vei semana acele seminte,care sunt f mici.
Cea mai buna metoda sa inmultesti este prin butasi,asa cum faci la vita de vie,sa stai sa obtii o planta din samanta dureaza mai mult si este mai migalos.
Daca arunci seminte iarna sau acele bobite,peste iarna mor, nu rezista, daca ar fi asa de usor, in prajma unui coap sau arbust de soc ai vedea puzderie de puiet, ceea ce nu vezi, pentru ca nu se intampla asa.Si daca arunci samburi de caise, sau seminte de mere, iese ceva? Iese ochii rar rezista cate un sambure de caisa sau piersic si vezi ca a iesit o noua planta.Deci majoritatea trebuiesc semanate primavara, semintele pastrate peste iarna si semanate primavara.
Acum poate o sa spui ca arunci bobite primavara.Nici asa nu merge. Daca pastrezi bobite,alea is fructe,daca lasi semintele in fruct, or sa moara, sau majoritatea pot muri, deci slabe sanse a obtii, dar nu imposibi, poate dintr-o mie sau cateva mii de bobite sa supravietuiasca in bob o samnta si sa incolteasca. Poti incerca dar daca ai la indemana o solutie mai usoara de ce sa nu o folosesti? Faci butasi cum am spus ca la viata de vie.Bafta
Probabil ca o sa iasa ceva, care o sa creasca foarte incet. Iti recomand sa pui butasi, nicidecum ce ai zis tu.
anamariapetronela întreabă: