Da.Seimintele de struguri incoltesc insa acest gen de inmultire este folosit doar in cazul in care se urmareste obtinerea unui noi soi.Inmultirea prin seminte la vita de vie nu se practica pentru cultura din doua motive.1-Odata pentru ca cele mai multe soiuri sint alogame(adica au nevoie de polen de la alte vite pentru a forma seminte)deci acele seminte obtinute dintr-un soi nu va avea doar caracteristicile acelui soi ci a doua soiuri(a celui ce tul stii si apoi a celui cea adus polenul)Sint si soiuri autofertile (autogame)dar sin acest caz al doilea plantele obtinute nu au pastarat insusirile soiului mama, se pierd anumite insusiri nu se transmit toate semintelor.Ca urmare plantele obtinute din seminte nu vor avea aceleasi caracterisitici sau insusiri zile cum doresti ca planta mama.Ele vor intra pe rod tirziu, vor fi sensibile la conditii de mediu, la atac de boli si daunatori.Dar pina la urma nu vei reusi sa ajungi cu aceste plante obtinute din seminte la fructificare pentru ca or sa fie distruse de filoxera ele nefiind rezistente genetic la atacul acestui daunator.Nus rezistente nici vitele mari adica soiurile obtinute prin butasi care pastreaza exact insusirile plantei.Nu pot, nu sint capabile sa contracareze acest atac al Filoxerei motiv pentru care soiurile se altoiesc.Singura sansa este sa cultivi soiuri nobile dar altoite pe vita americana care nu baga in seama fioxera, deci prezinta rezistenta.Si sa revenim ca sa incolteasca semintele au nevoie de anumite conditii.Semintele trebuiesc stratificate bla bla povesti dar asta este alta poveste alt subiect.Cred ca esti lamurita, lamurit cum sta treaba.Stiu ca am scris cam mult dar am banuit ca de fapt vrei sa stii daca poti cultiva vita de vie obtinuta din seminte.Asta sa nu te coste mult materialul saditor, este mai usor sa aduni seminte sa le semeni etc decit sa dai bani pe vite altoite care sint ceva mai scumpe.Dar daca ne aducem aminte de la biologie cum are loc inflorirea fecundarea etc o sa descoperim singuri ca din acele seminte nu vor rezulta plantele dorite de noi.Insectele aia fac duc polenul de colo colo si diversifica plantele, adica contribuie la aparitia de noi insusiri decit cele observate la plantele mama.Cu alte cuvinte din acele seminte vor rezulta un fel de hibrizi, caz in care insusirile nu pot fi pastrate, decit selectionate bla bla povesti decercetatori.Gata inchei aici.
Popovici_Constantin_1967 întreabă: