| Flory68 a întrebat:

Bună ziua am bucătăria separat de casă si este din chirpici. De care polistiren trebuie să o izolez pe exterior? O să pun un aer condiționat in bucătărie credeți că este bine sa pun pe interior si rigips pe pereți? Poate asa este mai bine izolată. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

24 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Userul precent are dreptate.Eu nu inteleg de unde vine aceasta moda proasta de a izola absolut tot cu polistiren cand nici macar nu este cazul.Cel mai probabil voi aveti pierderi de cladura prin ferestre.Atat timp cat pretele are macar 60 pana la 100 de cm, nu ar trebui sa fie probleme cu frigul.Peste astfel de case trebuie puse tot materiale de origine naturala, nu polistiren sau altceva specific prezentului, altfel mai rau faci.

| dullcat a răspuns:

De citit cu atentie : https://mathaus.ro/......ata-Art471

| relian a răspuns:

La interior si rigips peste.Nu te lua dupa papagali? astia doar vor sa stie lumea cas si ei pe aici.
Is praf la orice capitol, pe la scoala nu au trecut decat cu prezenta.
Izolarea exterioara is bani irositi.
E vorba de fizica simpla, de cultura generala, care se pare lipseste la mai toti pe aici.Nu stau sa explic la toti "priceputii" sau "cunoscatorii"care spun la exterior.Probabil ei is total pe exterior cu toate?
Fa asa cum ai spus,izoleaza la interior, dupa pui rigips. Poti folosi si vata daca e.
Faci profil linga peretele de chirpic, intre pui vata, sau lipesti polistiren, peste rigips.
Apoi pui Aer Conditionat, o sa fii supermultumit, iti garantez.

| Flory68 explică (pentru relian):

Domnul Relian de care vată Cumva vă referiti la vată de sticlă?

| Flory68 explică (pentru relian):

Vata minerală ce grosime trebuie să aibă dacă nu vă supărați?

| Flory68 explică (pentru relian):

Care este mai bună vata minerală sau polistirenul? Să nu dau in igrasie mă refer. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns

| relian a răspuns (pentru Flory68):

Polistirenu e mai bun, pentru ca izoleaza mai bine.Vata este mai ieftina.
Dar depinde de grosimea folosita. Gradu de izolare se compara la aceiasi grosime a fiecarui material.
Nu stiu in RO, aici se calc la inch grosime.
Ca idee 1 inc grosime polistiren are un grad de izolare de 4-5.5 pe o scara a izolatiei.
Vata minerala tot pe 1 inch, izoleaza mai putin undeva la 2.8-3.5.

Problema este de pret si instalare, vata se instaleaza f usor si costa foarte putin, comparat cu polistirenu.
Dar daca folosesti polistiren de 5 esti f ok, cel de 10 e prea gros, dar izoleaza si mai bine.Totu tine de bani.

Indiferent de grosimea polistirenului,daca lipesti uniform peste tot,nu exista sa faci igrasie.

Vata vine groasa,ai vazut cum e,aia o poti aseza asa cuum este ea,nelipita,dar cumva prinsa sa stea. Daca e vata cu suprafata neteda,poti lipi.

Referitor la vata,cea de sticla e mai buna,ca izolator,nu cu mult dar e mai buna, decat aia minerala.
Cel mai bun material izolator termic pe piata este spuma polyurethane, aia close cell.
Mai is ceva placi, asa cum e si polistirenu, dar facute din polyisocyanorathe care ar fi mai bun ca spuma aia suflata close cell.

Cit de gros sa fie polistirenu? Cit mai gros cu atit mai bun, tine de tine ce bani ai.

| relian a răspuns (pentru Flory68):

Vata de sticla sau vata minerala tot aia e.Ba vaya de sticla izoleaza ceva mai bine decat aia minerala.Cea minerala este mai fara ace, de aia e mai folosita.
La aceiasi grosime, cea de sticla izoleaza nitel nitel mai bine.

| relian a răspuns (pentru Flory68):

Vata de sticla sau minerala are grosimile ce le gasesti la vinzare, asa cum este si polistirenul.
Cu cit mai groasa cu atit mai bine, izoleaza mai bine.Is mai multe grosimi, trebuie sa intrebi, multi aduc doar o singura grosime, aia mai folosita de oameni, sau mai ieftina.
La un depozt sau magazin f mare cum e Dedeman acolo gasesti orice grosime, iar daca nu gasesti, ti le pot comanda aia si tot le ai.

| relian a răspuns (pentru Flory68):

Igrasia nu are dea face cu materialul izolator, are dea face cu felul cum izolezi.
Daca folosesti vata si nu sta lipita si nitel presata de zid, normal se va forma ceva goluri intre zid si ce ai tu acolo rigips sau ce pui si peretele zidu de afara fiind rece, in interior cald, in acel gol se va forma condens care va forma igrasie ce spui.

La fel la polistiren, daca nu-i lipit, sau presat sa stea lipiti de zid, ramane spatii, aerul circula acolo si raceala din zid ia contact cu rigipsu, cu aerul din interior care e cald si apare condens.

Conteaza cum izolezi, daca corect sau mai putin corect.

| relian a răspuns (pentru Flory68):

Uite sa ai idee cum functioneaza aceasta izolare si cum trebuie facuta.

Ai pe tine pantaloni foarte largi si iesi afara iarna ok?
Pui pe tine pantaloni strinsi, ceva gen cum erau pe vremuri izmene daca ai auzit, deci is strinsi, lipiti de piele, isi afara iarna.

Cu care panatalon te vei simti mai cald? Fa proba si dupa vei stii cum se izoleaza.
La pantalonu larg, aerul de avfara intra intre pantalon si pielea ta corect? Deci aerul circula si te raceste, ia fura din temperatura corpului.
Pantaloni strinsi lipiti de piele, nu lasa ca aerul sa patrunda intre pantalon si piele, de aia nu-ti va prelua asa de mult din caldura corpului.

Exact la fel se intampla si cu aceasta izolare a locuintei. Daca nu inchizi bine suprafata izolata, daca lasi spatii neizolate, atunci caldura din interior va merge spre partea mai rece, se va pierde acolo.

Gindeste la un frigider.Toti peretii is captusiti cu polistiren lipit bine de carcasa de tabla.Usile au garnitura groasa de cauciuc, deci nu intra aer deloc in interior, grosimea garniturei tine si aia temperatura mai departe, asa se pastreaza in frigide rece.

Acu gindeste ca faci cald in frigider si ca la exteriorul lui este iarna afara.
Cu cit totul este etans, izolat bine, cu atit se pierde temp mai putina.Asa faci economie la caldura.
Ferestrele cu mai multe geamuri ce face, de ce se pun mai multe geamuri?
Sa distanteze mediu de afara cu cel din interior, sa faca distanta dintre aerul de afara fata de aerul din interior mai mare, in felul asta aerul cald din interior cedeaza caldura geamului de linga el, adica primul geam. Daca mai ai aer, apoi alt geam, iar aer, alt geam, primul geam de la interior o sa fie cum? Mai cald, ca urmare aerul din casa, va ceda putina caldura geamului ce vine in contact cu el.
Daca ai un singur geam, atunci ai aerul din interior cald, dincolo afara de geam este aer rece, bum transpira ca toate alea, pentru ca caldura din interior iese afara, este cedata geamului care este f rece ca vine cu suprafata din exterior in contact cu aerul de afara.
Cindensul este apa din aerul din casa, care daca mai e si dupa perete, sau in spatii intunecate face posibila dezvoltarea unor ciuperci, igrasie sau mucegai, care se dezvolta pe astfel de suprafete, pe aceste conditii, mai racoare si putina lumina.

| relian a răspuns (pentru Flory68):

Or sa vie unai si or sa zica vai ma contrazic singur laughing cum aerul dintre geamuri izoleaza mai bine si cel dintre pantaloni largi nu ar izola, tiar fi mai frig.

Este simplu, am spus pantalon larg, c e inseamna ca pe jos aerul de afara poate intra intre pantalon, si piele,. nu ca poate, sigur intra, deci ai un fel de continuitate a aerului de afara cu cel din pantalon.

La ferestre aerul dintre geamuri nu comunica deloc cu aerul de afara, acolo aerul ala este prins etans, normal ca izoleaza aerul fiind mai rar, molelucuele au spatii intre ele, acolo nu se poate face transfer de caldura., ori se face mai putin.

Deci totu este sa nu comunice aerul din interior cu cel din exterior, sa nu se amestece, ca atunci pierzi caldura la greu.
Asta pentru cei care ar fi intetionat sa zica ca vorbesc prostii.

La casa e la fel.Cind lasi o bucata, mica mare neizolata, chiar daca aerul dintre rigips si zid nu comunica cu ala din camera, aerul dintre comunica cu zidu de afara si cu rigiposu si tot transfera caldura.
De aia in acel loc vei vedea condens.De aia se lipeste sau se cauta sa nu se lase deloc suprafete neizolate.
Daca ai aer intre polistiren si rigips si ala nu circula, nu comunica cu aerul de afara, atunci e si mai bun.Este un plus la izolare.

In sf dao la jalea de bucatarie ca doara nu dormi acolo laughing Viu eu si iti izolez moca, asta daca locuiesti prin zona unde locuieste mama in RO.
Asa nu merg nici in vizita mai stiu eu la ce distanta.

| relian a răspuns:

Am cautat ar conditionat care sa faca caldura si la temperaturi f scazute, am gasit ceva aparate care fac si caldura dar pana pe la minus 25 de grade.
Chestia este ca is cam scumpe, sa nu zic destul de scumpe, Un aparat pentru o camera, bucataria aia ce ai tu acolo, un aparat care sa faca fata si pentru caldura, sa ai acolo caldura constata mereu, chiar cand afara is minu 15 minus 25 de grade costa undeva la 7 mii de lei cu tot cu instalare.
Doar aparatu in sine costa 6 mii de lei, mai trebuiesc ceva materiale si cu manopera, cam pe acolo te duce.
Ca si consum, la o iarna te duce la aproximatriv 1000 kw. Fa si tu calcul cit costa o mie de KW si cit ar costa sa te incalzesti cu altceva, lemne, resou, gaze.

Calculul asta este facut de o comise, nu de forma care a fabricat aparatul, deci putem spune ca is reale acele date.

Daca nu ai instalatie de incalzire deloc, atunci merita sa pui aparate de aer conditionat in toata casa si merita individuale, adica fiecare camera cu aparatul ei.
De ce este bine asa? Pt ca in caz ca se defecteaza un aparat, mergi in alta camera.
Daca ai incalzire mai centralizata, de se defecteaza ceva, toata casa este in acea problema.
Daca ai livind mare, acolo merge 2 aaparate in interior si doar unul singur afara.
In rest fiecare cu aparatul lui afara si in interior. Aparatele individuale is si mai eficiente, deci consuma mai putin.

Hai sa zic, nu am cautat special pentru tine, aveam deja aceste informatii, am cautat pentru mama, trebuie sa puna centrala pe gaz, am vrut sa vad daca ar fi mai bun aer conditionat, nu merita in situatia ei, pentru ca ea deja are toata instalatia facuta, lipseste doara centerala pe gaz.
Daca nu ar fi avut calorifere si ce mai este nevoie, atunci da ar fi meritata aer conditionat.
Aerul conditionat beste mai bun, pentru ca nu prea este nimic de intretinut la ele.In afara du un filtru la interior, ce il soti si tu, este ca o sita, dar e din plastic, se scoate de catre om acasa, daca are praf il speli pui la loc si cam aia e tot ce faci la un aparat de aer conditionat genul asta.

Poate la citiva ani coneva sa spele si aparatul de afara, dar cam atit.Nu umbli cu apa, stai ca ingheata apa, stai curg robinetii, si alte povesti.
Aparatele asta cand se defecteaza, de regula il arunci si pui altul, dar se defecteaza greu, il ai fara probeleme ani de zile, zeci de ani.

Romanii nu-s prea obisnuiti cu asa ceva pentru ca nu au avut inainte, plus ca cineva, banui cei cu alte sisteme de incalzire, fac reclama negativa, sa nu cumva sa isi piarda clientii.

Ai auzit ca vai aerul conditionat te imbolnaveste si alte povesti genul asta? Ei is povesti, doar povesti, Aerul conditionat este aerul din casa ta, daca e sa te imbolnaveasca te va inbolnavii chiar de ai aer conditionat sau nu.

Aerul conditiponat este bun si pentru cei bolnavi, mai ales pentru cei care sufera cu inima, trebuie sa stea mai la racoare, vara, cum sa iti faca rau un aer rece cid, atunci de ai probleme pui gheata, zii si tu?

Te loveasti, te operezi, ai o rana ce zice doctorul? Pune gheata, aia zice, Daca era sa-ti faca rau nu-ti spunea asa.

| StoicAnalysis a răspuns:

Toate izolatiile pe care le-am vazut in viata mea, au fost facute la exterior cu polistiren de diferite marimi. In interior daca ai peretii curati si fara crapaturi, nu ai de ce sa mai izolezi.

| relian a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Ai vazut la viata ta vreodata,frigider izolat la exterior? Eu nu am vazut,oare de ce?
Ca idee stii macar ce este un material izolator?
Deci daca un zid nu are crapaturi,este parfum,izoleaza perfect,asta dupa rationamentu tau? e bun si asa rau.Ce oameni fraieri,aia care izoleaza nu? Daca acoperi crapaturi, sau nu ai, nu vezi rostu la izolare?
Esti veriga cea mai tare, de la urma voiam sa zic.
Ceva fizica la scoala ai citit macar? Stii chestii elementare macar? Eu nu cred ca stii, de stiai nu mai bagat balaria ce ai ziso pe aici.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru relian):

Eu doar am zis din ce am vazut. Nu am zis ca asta e varianta finala. Daca stii atat de multe despre izolatii, de ce nu imi explici si mie, asa prost cum sunt, care e rostul unei izolatii de interior?

| relian a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Izolatia se face astfel incit sa cauti sa opresti schimbul de substanta sau temeratura intre 2 medii diferite.

Cum faci asta? Izolind cit mai bine cele doua medii intre ele si folosind materiale cit mai slabe ca si transfer.

Sa luam casele la romani.Is facute din ce anume? Beton,caramida,boltari,BCA ok?
Toate aceste materiale is bune conducatoare de caldura,mai putin caramida.
Romanii ce fac? Izoleaza afara,crezind ca caldura iese asa prin zid ca printr-o sita,iar daca acopera zidu cu izolator,gata au rezolvat tot.

In primul rind,tot zidu,ca suprafata si grosime este expus in iteriot corect? Zidurile is reci,se consuma f multa energie sa poata fi incalzite,asta odata,plus trebuie apoi mentinuta o anume temp constanta,ceea ce in Ro nu prea se practica.

Mai departe. Zidurile stau pe ce anume? Stau pe o fundatie de beton corect? Fundatia sta pe ce? Sta pe pamint,care iarna este tun corect?

Toate astea is bune conducatoare de temperatura,asa ca zidu fiind expus in camera,este incalzit de aerul ce il incalzesti tu. Caldura ce face? Merge in toata masa zidului,apoi mai departe in fundatie si afaraz.

Consumi f multa energie sa mentii o tem mai ridicata, pentru ca caldura avand tot timpul in mediu mai putin cald, adica ziduri, fundatie, pamint, va cauta sa mearga acolo.Totdeauna asa se deplaseaza temp,de la cald la mai putin cald.

Cind izolezi la interior ce faci? Te izolezi de ziduri,de fundatie de tot care ar putea atrage caldura din interior. izolezi la interior,peste tot esti inconjurat de material izolant,caldura din interior,nu mai poate comunica,transfera usor spre exterior.
Peste materialu izolator pui rigips,care este un material de care? Gipsul este totdeauna cald,deci este tot un fel de mat ixolator,il folodim pe post de zid.

Pui pe podea lemn cit mai gros,lemnu la fel este un ixolator termic destul de bun.
In felul asta,se mentine tem in interior cit mai mult podibil. Exact cum este un termos,cum este un frigider.

Totu tine sa elimini din incapere,. materialele cu transfer de caldura mare,sa cauti sa le izolezi, astfel temp din int sa nu se deplaseze, sa nu se didipeze in acele ziduri.

Uite, fa cald in casa, apoi pune mina pe zid si o sa simti zidurile f reci, niciodata no sa le simti calde.Doar daca faci caldura intruna la tem de peste 25 de grade, caz in care dai faliment in cateva zile?
Pune mina pe frigider, o sa constati ca este cald nu rece, ma refer la exterior.De ce? Pt ca aerul rece nu iese afara,intriorul este etsnsat, izolat de rxterior si transferul de caldura se face f lent.
Imagineazati ca interiorul frigiderului este afara si la exterior este camera ta.
Asta e tot,este vorba de simple legi fizice.
Orice material slab conducator izoleaza,ca termic,electric,fonic,acele materiale asta sunt, slabe conducatoare, transferul pe ele, prin ele are loc f lent.

Trebuie sa te izolezi cit poti de mult de mediu si materiale bune conducatoare, care transfers f usor tem de la un mediu la altul.

Deca ai nelamuriri spune, iti explic cit pot de simplu.

O izolare la interior, bine facuta, comparativ cu una la exterior iti aduce economie cel putin 30% garantat.

Fetestrele cu rama de sluminiu transfera caldura cel mai usor si rapid. Urmeaza PVC, apoi lemnu, care transfera caldura mult mai lent.

De aia usile, ferestrele din lemn is mai calduroase. Exemple gasesti singur in jurul tau cate vrei, trebuie doar sa analizezi, sa si ceva notiuni de fizica elementare.Cum se transfera csldura,de la ce temp la care, ce materiale is bune sau mai putin bune conducatoare.

Asta e tot. Spune, sau arata ce am zis gresit, mai sus, dar explica, nu sa spui doar ca asa si vazut tu.Multi oameni merg cu turma, nu gindesc.

| relian a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Vedem ca majoritatea oamenilor maninca 3 mese pe zi da? Te intreb, crezi ca este bine asa? Daca asa fac majoritatea oamenilor, daca asa vedem noi, asta nu inseamna ca este si bine.
Un om salahor care muneste fizic toata ziua, maninca 3 mese si tot slim ramane.
Un om sedentar daca maninca 3 mese pe zi,oare o fi bine? Sigur nu-i bine? nu mai lua de bun orice vezi, cel putin cauta sa analizezi o situatie, doar cand afli sigur ca asa e bine, atunci retii acel lucru.
Daca asa fac toti, nu inseamna ca e si bun.
Uite un experiment, sau lucrare la care nu s-a putut izola o camera la exterior la bloc.Ma chemat amicu sa il ajut, am izolat camera la interior cu polistiren lipit, peste am pus rigips.

M-a sunat ca sorasa doarme imbracata la ea in camera si el in chilot? iar inainte ingheta de frig, camera lui fiind si pe colt.
La fel era si el sceptic, nu credea cei ziceam.Asta in RO in Bucuresti,ca idee.
Dar atentie, tavanu nu l-am izolat, daca izolam si tavanu, ar fi stat cu fereastra deschisa? Mereu cand ne mai auzim, imi multumeste, zice te pomenesc mereu.Plus nu mai stii cei aia igrasie,mucegai,pentru ca nu mai exista condens,la izolarea asta interioara.

Cauti sa eviti orice contact cu mediu mai rece,folosind materiale care izoleaza.
Nu te lua dupa cei care zic,vai nu respira zidurile? zidu nu-i organism viu sa respire,iar aerisirea se face pe la ferestre, de aia ai fereastra, pentru lumina si aerisire.
De ce nu invata inginerii oamenii sa faca lucruri bune? Nu vor, nu au interesul asta, ar scadea vinzarile, consumu de energie etc.Deci.nu se doreste ca populatia sa o duca mai bine.Nu obsv ce se intampla acum? Preturile cresc zi de zi in toata lumea.De ce? Pt ca pana acum sa ajuns la un nivel de trai mai bun pentru toata lumea.Chestia asta nu-i buna pentru cei care conduc,o viata mai buna,face oamenii sa isi puna intrebari,sa vrea mai multe,chestia asta e periculoasa pentru cei care conduc.
Totu se face doar pentru bani,in rest is basme.
Asa ca daca poti, daca vrei, poti sa vezi viata cum este, poti sa tio faci mai usoara, facind ce trebuie si cum trebuie, nu ascultind pe altii cum ar fi bine.
Scuze pentru comentu lung, dar nu am cum explica in 2-3 vorbe.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru relian):

Inseamna ca majoritatea nu izoleaza la interior, pentru a nu pierde mp.

| relian a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Poti sa nu pierzi spatiu, asta daca faci o casa noua, faci mai mare cit ar veni izolatia.
Dar cit ia din spatiu? 5-7 cm la perete, la tavan oricum nu conteaza.
Nu ia din spatiu mult.Dar daca faci casa noua calculezi inainte.Plus nu mai bagi boltari si alte minuni, poti folosi lemn, care in Ro ce am vazut este ieftin.

Am vazut personal.In Ro OSB placile alea de aschii din lemn is mult mai scumpe decat scindurile din lemn masiv?
In SUA OSB is cele mai ieftine, scindura lemn curat mai scumpa, logic.

Rominii muau spus cum adica logic? asa bine.Scindura este facuta din copac mare, inalt, drept.OSB se face din orice copac, orice grosime, dar numa copaci strimbi, ori resturi de lemn.

De aia e logic.Copac pentru scindura gasesti cotiva intr-o padure naturala, iar daca cresti tu, dureaza peste 30 de ani.

Bete strimbe,resturi gasesti peste tot,le face aschii,toarna peste ele un adeziv si le preseaza apoi,ai obtinut placa de OSB buna la orice? ieftina ca braga,cel putin asa ar trebuie.

Cind vezi la romini,fac acoperis cu scinduri? milionari,ziceam eu, dar ei fac asa ca scindura e nai ieftina.OSB pentru asta e facut, pentru acoperis, pereti, chestii grnu asta, lucrezi f rapid si usor.

| KovacsB a răspuns:

Nu cred ca este nevoie sa fie izolata.
Chirpiciul este cea mai bio metoda de a construi ceva.
Polistirenul in afara ca nu mai permite ca zidul sa respire ia foc foarte usor.
Exista si polistiren ignifugat dar tot polistiren ramane.

| Standt a răspuns:

Cea mai buna izolatie este cea exterioara. Chiar daca vor sari unii "specialisti" pe aici. Poti pune si de 2 cm, dar mai bun este de 10. Si nu mai ai nevoie de altceva.

| relian a răspuns (pentru Standt):

Explica izolarea asta ce spui,de ce ar fi mai buna,lumineazane tu? asta daca ai trecut pe la scoala,ori ai priceput ceva mai mult la ora de fizica elementara.
Stii macar ce este un material izolator? Asa sa dai din gura,vad ai bagat o fraza, dar de explicat esti capabil? Cind faci o afirmatie, trebuie sa o explici, demonstrezi nu? Altfel e pistol cu apa.
Hai baga explicatie la izolarea aia exterioara nemaipomenita, is curios sa citesc cit te duce mintea.
Ca idee, ai vazut frigidere izolate la exterior? eu nu am vazut.

| ValentinaB a răspuns:

Trebuie izolata pe exterior cu izolatie de 10cm.