Ideal e sa prinzi rigipsul pe structura metalica. Insa cei ce lucreaza in constructii stiu ca nu e singura metoda, ca placile se pot aplica si prin lipire pe "mamaligi", Salontanul ti-a spus cum se aplica. Eu am aplicat asa, tot pe un perete de bca, dar ca element de siguranta a fost si prinderea in dibluri, 6 mai maricele (de 10 mm) per placa. Eu am folosit adeziv de gresie-faianta, si, pentru ca a fost facut unei cunostinte, am avut ocazia sa vad peretele la mai bine de trei ani dupa realizare, si nu avea nimic, era totul OK inca.
Greseala fatala: stropit cu ciment peste BCA.
Placile de rigips nu se prind cu adeziv, ci cu surubare pe structura de sustinere (metalica sau de lemn). Ce vei face daca se sparg si trebuie schimbate?
De ce greseala fatala? nu se da inainte de tencuire stropi de ciment ( nisip +ciment +var )? Ma gandesc ca daca intind adeziv pe toata suprafata rigipsului nu se va sparge!
Cu panourile RIGIPS peretii existenti pot fi finisati prin tehnica de executie uscata. Caracteristicile acestora privind izolarea fonica si termica pot fi imbunatatite in combinatie cu materialele izolatoare corespunzatoare.
In general placile de rigips se monteaza pe profile (lemn sau metalice) ca sa se poata face si izolarea peretelui.
Tehnica de lipire directa este mai putin utilizata.
Totusi, adezivul utilizat pentru placarea peretilor cu gipscarton este unul pe baza de ipsos.
Se amorseaza suprafata pana devine lucioasa si apoi se procedeaza la lipire cu adezivul in puncte la 30 cm unul de altul si cu diametrul de cca. 10 cm. Daca nu pui pe suporti poti sa prinzi placile cu holsuruburi. Holsuruburile se acopera cu chit de reparatii iar santurile dintre placi cu acelasi chit si cu banda de acoperire. Adezivul este RIFIX sau orice altceva recomandat de cei de la magazin, iar amorsa la fel. La amorsa, in principiu, orice amorsa pe baza de aracet este buna. Nu este ceva special.
Multumesc pentru raspuns! Deci prima data trebuie sa curat si sa dau cu amorsa peste stropii de ciment iar apoi trebuie sa trec la partea cu placatul! Nu vreau sa izolez interior deoarece la exterior este izolata cu polistiren de 10cm! Imi puteti spune de ce nu este bine sa intind cu pieptenele adezivul Rifix pe rigips? mentionez ca peretii sunt drepti!
Oricit de drepti ar fi peretii, placa de rigips e prea mare ca sa pui adezivul la "pieptene". Risti sa ai cotact intre adeziv si perete doar in unele parti. In puncte, sau "mamaligi", cum se mai spune, contactul e sigur, pentru ca atunci cand apesi placa de rigips simti mai bine ca se lipeste de perete.
Intrebarea asta nu mi-am pus-o. Probabil pentru a ramane aer intre perete si rigips avand rol de vetilatie. Habar n-am. Oricum. Atentie! Numai dupa 48 ore sa faci prinderea cu holsuruburi si finisarea rosturilor. Nu este filozofie mare. Poti da si cu pieptenele daca vrei. Nu cred ca-i problema. In fod, prin presare, acele turte se intind. La fel se intampla si cu pieptenele. Si doar placile de faianta (gresie) se fac la fel. Succes! Incearca. Numai asa inveti.
Ok cumperi profile metalice sau din lemn prinzi profile jos de podea cu cuie,suruburi,apoi prinzi alt profil sus pe tavan si apoi verticale la X cm distanta unu de altul,cred ca la distanta cit latimea unei saltele de vata minerala,apoi pui intre acele profile vata si pe profile prinzi rigipsu si ai terminat lucrarea, nu ai nevoie de nici un meserias nimic. Daca stii sa dai gled aia e tot zugravesti, ca de dat cu vad stie si un copil si ai facut pereti drepti si bine izolati, o sa salvezi f mult cu caldura. Poti face asa si cu tavanul daca e din beton. Daca nu-i din beton izolezi prin pod cu vata si ai terminat lucrare, nu trebuie sa dureze mai mult de cateva zile asta fara sa ai experienta.Bafta oricum.Ce spui tu nu cred ca poti prinde cu adeziv daca nu e drept peretele.Stiu ca te costa mai mult cum spun dar asa se face si asa este bine.Ba eu daca as fi as pune si OSB pe profile apoi peste OSB as pune rigips, asta sa il faci mai rezisten, sa mai si izoleze sa poti bate si un cui sa atirni un tablou ceva, si in primul rand sa izoleze fonic.
La ce sa pui placi de rigips? Cauta meseriasi buni sa iti faca peretii drepti. Nu face prostia sa pui rigips in casa. Rigipsul il pun muncitorii de duzina care habar nu au meserie.
De ce crezi ca ii zice perete fals? Pentru ca se foloseste la mascare, la forme pe tavan, decoratiuni etc.
Este o idiotenie moderna sa pui asa ceva in casa.
Totusi daca vrei neaparat sa ii pui, sa stii ca rigipsul se prinde cu holtz surub de 6. Bafta la facut tampenii.
Rigipsul a aparut la noi dupa revolutie, insa el a fost folosit multa vreme inainte in occident. Crezi ca pe degeaba? Costul e mai redus decat la peretii din bca sau caramida, si timpul de lucru pentru realizare e covirsitor mai mic ca la peretii normali. Plus ca, daca vrei forme mai deosebite in casa la pereti, o faci cu rigips mult mai usor, deci, nu, nu e o idiotenie sa pui rigips in casa, ma mir ca se gaseste cineva care sa zica ca ar fi o idiotenie cand toti meseriasii recunosc beneficiile rigipsului. Eu am sa iti dau inca una: am stat cu chirie la o casa veche, la care partea de jos a peretelui era umed caci peretele tragea umezeala, iar tencuiala incepuse sa cada. Am placat cu rigips si nu a mai fost nici o problema cu umezeala, caci nu urca in rigips decat in partea cea mai de jos, citiva mm.
Iti multumesc pentru sfaturi! Ma gandeam ca daca peretii sunt drepti si intind adezivul cu pieptenele va face priza mai bine si nu o sa mai fie goluri mari intre placa si perete!
Cu placere! Nu, eu chiar si la placi de faianta, care sunt mici am patit sa trag la "pieptene" si parte din placa sa nici nu atinga adezivul. La rigips, care e si oarecum maleabil, si mult mai mare, situatia e si mai dificila. Oricum, ma bucur ca am putut sa iti fiu de folos!