Intai trebuie sa ai stalpi de sustinere pentru tavan si acoperis + centura deasupra peretilor.
Grinzile (capriorii) pentru 7.5m latime trebuie sa aiba cel putin 10m lungime, iar grosimea lor de minim 15x10, cu sprijin cruce intermediar.
Te sfatuiesc sa apelezi la un dulgher cu experienta!
Nu mai fa nici un acoperis nimic.Nici nu turna placa de beton, faci din leaturi direct tavanu, deasupra pui tabala aia ce spui, inauntru izolezi si pui rigips si aia e tot, ai terminat lucrarea.
Daca faci cu acoperis drept sau putin in panta, ai nevoie de ceva leaturi mai late, dar grosimea nu trebuie mai mare de 5 cm, deci folosesti scindura sau leaturi, ori cum se mai numesc de 5 cm groase si late de 20 cm sau mai mult, depinde citi bani ai si cita izolatie vrei sa pui acolo.
Dar asa min poti pune de 10 cm latime, eu am spus sa pui de 20 cm ca e mai bun.
Aceste leaturi le pui la distanta de maxim 50 cm, una de alta, max 50 cm, sau faci calcul ori 50 ori mai putin, astfel incat cand prinzi OSB sau rigips sa nu mai tai din ele, daca intelegi ce spun.
Tu ai zidurile, pe aceste ziduri faci chestia asta, asezi leaturile astea, ori drept, sau cel mai bun, ar fi sa pui pe mijloc un leat dar ceva mai sus, sau mai lat decat restul, apoi stinga dreapta prins de acest leat mai lat celelalte lelaturi, prinse cu cuie si suruburi iar la capatul alantul sa stea pe zid.Pe zid le poti prinde cu ceva cleme de zid, ori la fel poti si acolo sa pui pe zid un lemn prins bine si apoi leaturile prinse de acest lemn cu cuie, suruburi.
Asa vei avea un fel de tavan-acoperis in 2 pante, dar nu panta mare, asa usoara, f mica. Asta te va scuti de multi bani irosioti sa faci acel acoperis, pod, unde majoritatea niciodata nu se urca macar, nul folosesc la nimic.
Vei avea la interior tavan drept si deasupra acoperis in 2 pante, dar pe aceleasi lemne.
Vei economisi f multi bani, gindeste citi bani dau oamenii pe acel acoperis care nu-i ajuta cu nimic. Deasupra pe acele leaturi pui OSB, sau scindura, ce este mai ieftin acolo, apoi tabla.
Cel mai bun, este sa pui OSB, desi am inteles ca in RO OSB asta e mai scump ca scindura exact ca la neoameni. Aici la mine, OSB asta este cel mai ieftin, scindura este f scumpa, dar este si logic, OSB e facut din resturi, scindura ai nevoie de copac inalt si gros.
Inauntru intre acele leaturi, pui izolatie, vata, spuma, ce vrei tu, ce bani ai, cel mai ieftin banui car fi vata de sticla sau minerala, dupa pui direct pe acele leaturi rigips si aia e tot, ai terminat lucrarea.
Nu te lua dupa unia care or sa zica, vai daca faci asa, nu-i bun.E f bun, asculta ce zic, aici doar asa se face, nu am vazut nici la case de 50 de ani vreo fisura la rigips.
Dar rigipsu sau marginile lui, totdeauna sa le prinzi pe acele leaturi, sa nu le unesti margina cu margina in aer si dupa sa le pui gled, acolo sigur va crapa.
Inainte sa pui izolatia, tragi pe linga lelaturile alea cablu si pui bec, sau poti da si gaura, cum doresti tu, dai gauri prin leaturi sau daca poti duci pe leat cablu de curtent electric.
Inauntru asa merita sa pui direct pe leaturi rigips.Toate casele din SUA si Canada asa is facute cum am explicat eu aici. Ma refer la rigips cum este prins, de acoperisuri majoritatea au si pod, acu au inceput sa le faca drepte, adica fara pod, sau cum ti-am spus eu tie sa faci asa cu usoara panta.
Trebuie sa cauti sa faci ceva f bun si f ieftin. Mai bun si mai ieftin ca ce tiam desenat eu aici, iti garantez nu poti face.Subliniez, bun, mai bun decat parii, stilpii aia de telefgraf ce puneti voi, acolo si decat toate betoanele.
Toate alea is bani irositi, romanii au ramas in vechime, fac case dupa sistemul ala vechi, de fapt asa face toata Europa, nau mai avasat si el absolut deloc, tot cu mortar umbla cu ziduri de zici ca acu vine razboiul si le trebuie cazemate
Deci is bani irositi, si nu este nici eficient, comparativ cu ce am spus eu mai sus.