Poți pune și două rezistențe de 10 KiloOhmi. Dar să fie pe cât posibil de egale (adică le alegi dintre mai multe; preferabil din clasa de precizie 5% ca să nu fie prea mare abaterea).
La filtrare tensiunea pe condenzatoarele de filtraj va urca pana la 60-65V, deci tensiunea rezultanta a condensatoarelor trebuie sa fie de minim 80-100V.
Asta se obtine prin legarea in serie a condensatoarelor DE ACELASI CAPACITATE.
Condensatoarele pe care le ai nu sunt indicate pentru aceasta inseriere, deoarece - avand capacitati diferite - tensiunile rezultante vor fi diferite pe ele (in raport cu capacitatea lor).
Iti recomand sa-ti mai faci rost de inca un condensator identic cu cel de 6800uF 50v sau doua de valoare asemanatoare, IDENTICE, leaga-le in serie (+ la - in ponctul de legare) sau foloseste un singur condensator de cel putin 100V.
Da, intr-adevar creste tensiunea si cu adevarat era 43.3 Volti alternativ pentru ca apartul meu de masurat avea eroare unpic mare. Dupa redresare am masurat 39-40v Current continuu. Dupa ce am pus condensatorul de 150uF/400v a crescut la 60v.O sa fac rost de inca un condensator identic asa cum ati spus dumneavoastra si apoi in continuare o sa leg in paralel condensatoare de 400v/150 sau 100uF. Dupa ce am facut aceasta incercare am facut inca o incercare am incerccat sa fac foarte putin timp contact cu condensatorul de 50v si a urcat la fel, nu am asteptat sa urce pana se opreste.Am incercat apoi sa vad cum se descarca fiecare condensator.Cel de 400v a pognit.Iar cel de 50v a pognit mult mai tare fata de celalt.Intrebarea mea este daca la condensatorul de 400v a fost 60v dupa legare daca o sa leg si celalte condensatoare in serie adica asa cum ati spus dumneavoastra o sa creasca mai mult tensiunea?
Mai mult de 60V nu o să crească tensiunea, că n-are cum. Sau ar avea, dar numai dacă faci un redresor cu dublare de tensiune, dar aia e deja altceva.
Așa cum ți s-a spus deja, nu e bine să folosești condensatoare cu Unom. mai mică sau egală cu 63 V (deși alea de 63 vor rezista o vreme, tot or să cedeze). Dar cu cât e capacitatea de filtrare mai mare, cu atât va fi riplul tensiunii redresate mai redus, mai ales la sarcini mari conectate la sursă.
Pentru voltmetru e simplu: folosești un divizor rezistiv (două rezistențe de valoare egală înseriate) între bornele de ieșire ale susei, iar aparatul de măsură îl legi în paralel peste una (oricare) dintre ele. Valoarea măsurată o vei înmulți cu 2 ca să afli valoarea reală a tensiunii.
Deci prin riplu de te referi ca daca capacitatea condensatoriilor e mia mare at nu scade asa mult tensiunea cand pun un consumator.Prin divizor rezistiv cred ca stiu ce zici. Uite o schita dupa cum am inteles http://imgur.com/a/OtNCd Problema este Ce fel de rezistete sa folosesc si o sa obtin In jur de < 50v?
Spune mi daca am facut bine schita, daca nu fa tu una.
Uite aici desenul: http://ge.tt/2rxjK1g2
Mihai,nu imi place modalitatea asta deci m-am gandit la alta modalitate.Sa micsorez tensiunea pana la 50v pentru ca eu am posibilitatea sa desfac volmetrul analogic si in loc de 50v sa scriu tensiunea reala adica 60v.Pentru asta am nevoie de ajutoru tau.Ce rezistor sa leg in serie ca sa scada tensiunea pana la 50v?
Se poate și asta, dar atunci indicațiile voltmetrului nu vor mai fi chiar ușor de citit. În plus, va arăta cam neprofesionist, așa, scris de mână.
În fine - dacă asta vrei, atunci e relativ simplu:
dacă pentru 60 V instrumentul trebuie să arate cap de scală (adică 50 V), atunci rezistențele trebuie să aibă valori proporționale cu acestea - adică aia de sus de 10 kOhmi, iar cea de jos e de 50 kOhmi (aia pusă în paralel cu voltmetrul).
Răspunsul e aici:
http://tinypic.com/r/in662u/9
Doar că nu vrea TPU să-l publice așa cum l-am scris.
mda...
Numai un electronist stie, mergi cu ele la orice atelier reparatii radio -tv, si acolo te ajută un om experimentat.
Ai 45V tensiune alternativa.
Continua o sa ai 45 x 1.41=63.4 V
Deci, 2 dunt bune, cel de 470uF/63V, si cel de 150 uF/400V, dar pentru cel de 470uF exista riscul sa se arda, chiar daca e la 63V. Totusi capacitatile sunt foarte mici (150+470=620uF) pentru curenti mari, le poti folosi pentru curenti mici (zeci de miliamperi). Pentru filtraj condensatoarele electrolitice se pun in paralel, nu serie, asa ca nu ai cu face cu restul.
Theo94 întreabă: