Ca si putere calorica vs pret si poluare, centralele pe lemne sunt eficiente. Insa necesita mai multa atentie partea de aprovizionare, taiere, stocare, transport zi de zi de la magazie la centrala. Pentru mine este o rutina placuta, tine sedentarismul departe, dar totodata pentru cineva neobisnuit, este multa munca in plus. Depinde si de sursele de lemn din zona, pret si calitate.
Centralele pe peleti sunt mult mai comode, fiind cu automatizare (se alimenteaza relativ singure), insa pot fi foarte "fumigene", deranjante pentru voi sau pentru vecini.
Atat la centralele pe peleti, cat si la cele pe lemne, se poate scadea cantitatea de fum generata, daca este lasata sa lucreze la temperatura optima, adica de 80-90 de grade. Un puffer poate ajuta la asta, si rareste cu mult perioadele in care se face foc.
De asemenea, daca aveti posibilitate de racordare la gaz, asta ar fi cea mai comoda varianta; la pret este ceva mai sus decat varianta lemnului, insa este 100% automatizata, cu eficienta foarte mare, si 0 emisii (fara fum).
Despre pompele de caldura, din pacate nu stiu nimic, mi se par cam SF, banuiesc niste costuri mari si putere calorica mica. Dar cum spuneam, nu stiu nimic despre ele.