anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna ziua. Am pe hol doua întrerupătoare cap scara. Nu știu să le leg. Am montat și se aprind separat. Nu unul sa îl stingi celălalt să îl aprinzi și invers. Cum fac?

6 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

In principiu in fiecare din cele doua doze ar trebui sa ai cate 3 fire. Doua dintre ele merg de la un intrerupator la celălalt, primul pas este sa le identifici pe acestea. In prima doza va fi simplu, cel de al treilea va fi faza. Unind cele trei fire in aceasta doza, vei avea faza pe cele doua fire in a doua doza, si iata ca le-ai identificat si pe acestea.
Odata identificate cele doua fire care comunica intre doze, mai trebuie sa identifici locul lor in întrerupător. Aici depinde putin de modelul intrerupatorului, producătorii utilizând notatii diferite. In principiu ar trebui sa ai trei borne, doua notate intr-un fel, a treia diferit.
De exemplu poti avea L1, L2, C. In acest caz, cele doua fire dintre doze le legi la bornele L1 si L2, iar al treilea la C.
Daca ai 1, 2 si L, legi cele doua fire in 1 si 2, al treilea in L.
Eventual scrie notatiile de pe intrerupatoarele tale si le identificam imediat.

| cristi202 a răspuns:

Daca nu stii, nu te bagi. E un principiu al meu in tot ce fac. E adevarat ca poti cere ajutor, si aici il primesti, dar cand e vorba de curent, eu as sta deoparte daca nu ma pricep. Tatal meu, electrician toata viata, avea o vorba: cu curentul gresesti o singura data, a doua oara nu mai apuci. De aceea, eu zic sa cauti ajutor la o persoana calificata. Nu ca nu ai primi sfaturi bune aici, dar una e teoria, alta e practica.

| relian a răspuns (pentru cristi202):

Te cautam sa intreb ceva laughing am vazut ca zici taicatu este sa a fost electrician.
Cati Amperi ajung in tabloul electric al unei case, sau pot ajunge de la contor, asta daca stii sau stie careva.
Bine daca as sti ce grosime au cablurile ce vin de la stalp atunci as stii si cati amperi, dar nu stiu.
In general cablurile ce vin de la stalp la casa is la fel la toate casele, ma refer la tensiunea de 240 V.

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Eu nu stiu. Tatal meu stia. In situatii din astea il intrebam. Dar nu mai este. A murit asta-vara.

Bula
| Bula a răspuns:

Cauta schema de conectare pentru iluminat scara si identifica care fir unde trebuie legat.

| relian a răspuns:

In primul rand ai nevoie de Intrerupatoare cu 3 cai,sau cap de scara cum zici tu,nu poti folosi intrerupator normal pentru asa ceva.

Intrerupatoarele pentru ce vrei tu sa faci is altfel facute,gasesti la magazin, doara spune c e vrei sa faci, din cate pct vrei sa folosesti aceiasi lumina, iar aia stiu ce sa iti dea.

Deci dupa ce ai intrerupatoarele, doua daca vrei din doua locuri sa accesezi, te apuci si tragi cabluri.

Fiecare intrerupator de genul asta o sa vezi ca are 3 locuri unde sa prinzi cabluri, fara ala de impamantare.

Legi cabluri intre intrerupatoare.La intrerupator o sa ai 2 suruburi sus-jos pe o parte si 1 surub pe alta parte singur
Deci tu legi din partea unde sunt 2 suruburi, tragi de la ala de sus cablu pana la celalalt intrerupator sil legi tot sus ok?

Ala de jos la fel, tragi cablu de la unu la altul dar jos si asa ai legat cele 2 intrerupatoare intre ele.

Apoi duci la unul din intrerupatoare o faza, nu conteaza la care, si o legi in partea unde ai 1 singur surub.

De la celalalt intrerupator tot de unde ai 1 singur surub, tragi fir pana la bec.

De la bec pleci cu al 2lea fir sil legi la nul, ai acolo udneva un nul, indiferent unde est un nul acolo il legi, nu conteaza de unde vine, doar sa fie nul.

Aia e tot ai terminat lucrarea laughing daca spui cum sa pun poza pe aici sau sa iti trimit in mesaj, iti pot arata o schema simpla o poza de fapt.