Secretul pe care ni-l ceri noua e insasi arta pastrarii vinului. E necesara o anumita temperatura, anumite medii de stocare, si mai sunt si alte chestii de care trebuie sa tii seama. Cred ca doar cineva care lucreaza in domeniul viticol te poate ajuta cu adevarat in acest sens.
Secretu este sa faci un vin din soiuri de vita de vie care se preteaza la invechire, asta in primul rand.Sa nu crezi ca orice vin este mai bun daca este mai vechi.Lumea poate asa crede, dar adevarul este altu.Cu cit vinul este mai cura cu atit va tine mai bine. Drojdiile alea din butoi tu crezi ca alea iti tine tie vinul in viata? Vinu daca e clar fara reziduri tine mai mult asta e logic.Deci sa tina cum spui orice vin trebuie sa aiba o tarie alcoolica, adica gradele alea ce le vezi scrise pe sticle.Ca urmare vinul tau trebuie sa aiba cel putin peste 9 grade altfel este otet.Adica poate ca nu-i acum ca este frig, dar cum va da de tem ridicate se va face otet.Deci trebuie sa aiba undeva sa stai linistit cel putin 11 grade.Deci verifici taria alcoolica cu o scula care se numeste alcool bla bla si vezi cate grade are vinu tau.Vinu ala din butoi va tine ca si ala din sticla, asta in conditiile in care le lasi exact cum is.Sau ar putea fi ceva dif in faptul unde le tii la cald sau la rece.Dar tinute la aceiasi temp iti vor tine cam la fel.Aia e tot ce conteaza in primul rand taria, apoi evetuale boli, bacterii bla bla ce sunt pe acolo.Ai vazut vinul la magazin? Ei acolo este adaugat bixid de sulf un produs natural care opreste o evetuala bacterie sa faca ceva.Treb sa pui in sticle un vi cit mai limpede, apoi cu cit este mai tare cu atit mai bine.Il pastrezi si 50 de ani daca e.Bioxidul ala de sulf se foloseste la vinuri din antichitate, asta asa ca idee.ca unia or sa vie sa zica aia e magarie.E ca si cum ai pune zahar in dulceata, vine unu si spune e magarie.In sf vinurile se pastreaza mult timp daca is curate si daca au tarie alcoolica buna. Daca ai stii cate tratamente se fac la vinuri ai spune ca nu-i adevarat. Daca ti-as spune ca in vinuri se pune cianura ai crede? Ma refer la vinurile din comert.Deci se foloseste cianura in industria asta, plus bioxid plus alte tratamente.Bine acolo nu ia mult e un fleac pentru ei. Daca esti curios iti pot da, sper ca mai am obtinerea de vinuri si tratamente aplicate.Ce se face, cum se face la ce se face, ce aparatura ai nevoie si asa ami departe.Nu stiu daca mai am materialu asta, dar uite e o idee sa il caut, sper sa il mai am pe undeva.Tu ce poti sa faci este sa verifici taria vinului aluia. Daca e sub 10 grade ce poti sa-i faci este sa-i adaugi bioxid de sulf, dar aia vezi aia care vind poate stiu cit se adauga cit la litru.Deci vunul curat v tine mai mult ca unul cu impuritati, in aceleasi conditii.Cine ce ti-a spus probabil auzi pe la radio sant, apoi tot romanu face vin.