În Romania sau scumpit toate materialele de constructie plus mina de lucru a celui care îi face baia si ăla are pretul lui si costa destul de mult, peste 2000 de lei.
Daca introduci doar acum apa si canalizarea in casa, atunci e preferabil sa faci impreuna baia si bucataria (inclusiv scurgere pentru masina de spalat.
Daca se realizeaza destept, atunci se poate face impreuna, din 2000 euro.
Casa are deja apa trasă. Doar ca nu am țevi acoolo unde e facuta incăperea. (Fostă camară)
Canalizare (de 100mm) pana unde ai?
Acolo trebuie racordata baia (WC, vana, chiuveta, podea).
M-am uitat la faiamță
Am gasit 50 lei m2
Am nevoie de aprox 15 m2 de faianță
Au tras recent tevi noi de apa la principala. As putea sa ma racordez acolo, am 5 m pâna in ele
Principalul este racordarea canalizarii (de 110mm), pana la wc-ul.
Apa se poate trage cu tevi de cupru (mai indicat ca drabilitate, iar cost integral asemanator cu tevi de plastic).
Vorbeste cu un instalator bun, cu experienta, care va rezolva totul. Asa am rezolvat si la mine.
Glumești?
Să sapi șanț 10 metri, să cumperi țevi, mufe, robineți, wc+rezervor, chiuveta, baterie… nu poți lua nici cele mai ieftine ca după un an curg și le arunci.
Apoi sunt și reparațiile, placare cu faianță măcar în zona dușului, gresie pe jos toată camera, etc
Nu cred ca te incadrezi in 1000 euro cu tot cu manopera.
Primul pas este racordarea la apa si canal, iar acestea pot depasi bugetul; trebuie sa te interesezi la compania care administreaza apa si canalizarea, sa vezi ce firme sunt "recomandate"/acceptate pentru racordare in localitatea respectiva, asa afli persoanele de contact si o idee de pret. Poate sunt necesare camine in curte, poate nu.
Dupa ce ai racordurile in incapere, mai ramane doar sa o decorezi si sa o utilezi. Daca vrei ceva modest, scapi cu o eventuala sapa, placare cu gresie pe toata podeaua si placare cu faianta pe peretii care se vor uda (zona de dus/cada, zona chiuvetei). Daca sunt peretii foarte strambi sau vrei un finisaj modern, va fi nevoie de rigips cel putin pe 2-3 pereti. Majoritatea meseriasilor vor rigips din start; eu am placat fara probleme si pereti strambi, pentru mine. Iese placut, foarte putin sesizabil la ochi, insa necesita mai multa atentie la pus faianta.
Pretul placarilor difera de la un oras la altul, si de la un meserias la altul. Particularii de multe ori iti promit pret mic pe metrul patrat, dar se incurca mai mult si inventeaza costuri extra, deci iesi un pic mai rau cu ei (ca deranj). Mai bine alegi o firma mica, care este in stare sa-ti faca o estimare corecta din start, si iti trimite macar 1-2 oameni in fiecare zi, ca sa avanseze lucrarea.
Realizezi ca trebuie sa spargi din ea ca sa faci canalizarea si sa tragi apa. Eu aproximez cel mai ieftin minim 4000 euro
Depinde cum arata incaperea, si cat costa racordarea.
Poti sa faci racordul si sa instalezi foarte simplu un WC, o chiuveta cu masca si eventual o cada sau cabina de dus, fara sa mai renovezi incaperea.
Iei in calcul renovarea peste 2-3 ani, ca batranii oricum nu fac dus zi de zi, sa zici ca vor fi probleme cu umezeala prea repede.
Am gasit la Dedeman o cabina de duș 700 lei, potrivita
Am gasit faianță frumușica la 45 lei m2, am nevoie de maxim 15 m2 dupa calculele mele +materiale 200 euro
Ușa termopan, am gasit deja
Chiuveta de baie am deja
Imi trebuie doar apa trasă, scurgerea de apă si un boiler (nu are centrală)
Cu manopera, ajungi destul de scump. Manopera la placat cred ca e peste pretul faiantei. La boiler e nevoie de meserias sa-i bage diblurile si sa-l fixeze pe perete (ai grija cu pozitionarea lui, ca multe cad), pe deasupra nu ar strica si un electrician sa-i puna o priza de putere aproape (ele vin fara stecher, trebuie pus si ala).
Usa are nevoie de meserias, nu e mare chestie, dar eu ca amator am pierdut o zi la doua usi. Am folosit din astea ieftine de care zici (de la Leroy am luat), sunt ok dar foarte strambe, te chinui sa le pui relativ drepte.
Daca se poate ocupa cineva din familie, da, iesi foarte ieftin. Dar daca trebuie sa chemi meseriasi, manopera e foarte scumpa.
Iar primul si cel mai greu pas este racordul, trebuie sa afli cat te costa la aia 10 metri, ca in principiu sunt foarte scumpe lucrarile astea.
anonim_4396 întreabă: