| Cupă_Daniel_1992 a întrebat:

Bună ziua!
Aș dori să fac o mică investiție într-o încălzire și sunt într-o mare dilemă. Mai exact, am hotărât să-mi achiziționez o centrală termică, pentru a-mi îmbunătăți nivelul de trai și de comoditate, având în prezent sobe de teracotă... bla-bla.
Întrebarea mea pentru dumneavoastră ar fi următoarea: instalația o voi alege pe cea de cupru sau polipropilenă (dacă PPR, de care, simplu, cu aluminiu, cu inserție, etc.). Menționez că optez varianta de centrală termică cu combustibil solid (lemn și cărbune).
Am citit tot felul de avantaje și dezavantaje, de la estetică și până la coeficient de dilatare, preț, etc.
M-ar ajuta enorm niște păreri pertinente, deoarece investiția o fi ea mică, dar dacă tot bag niște bani, aș vrea să-i bag cu cap. Gândul mă duce la un PPR, firește, deoarece e mai ieftin și are unele avantaje, dar îmi e clar că cuprul e varianta "cea mai bună" în opinia majoritară a meseriașilor.
Aștept răspuns, mulțumesc anticipat!

12 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Eu am avut o instalatie pe cupru, pe care a trebuit sa o extind, nu intru in detalii.
Am facut un necesar de materiale, doar teava m-ar fi costat 1800 lei, apoi fitinguri, robineti, cositor, pasta de lipire, butelii de gaz, perii pentru curățare, pasla abraziva, dispozitivul de taiat tevi, debavurator... Nu le-am pus pe toate pe hârtie, ca trebuia intai sa imi adun banii.
Dar intr-o zi m-a lovit si pe mine ideea de a incerca PPR, mai ales ca intr-un loc trebuia sa curbez mult tevile. Initial am zis ca imprumut o plita. Dupa ce am platit toate materialele, am cumparat si plita. Poate nu ma crezi, fara plita a costat putin peste 200 ron si intr-o jumatate de zi am facut toata instalatia singur, in conditiile in care nu stiam nimic despre cum se lucreaza cu acesta. Intre timp pretul PPR s-a dublat, dar banuiesc ca acelasi lucru s-a intamplat si la cupru.
Ca si teava, intreband in stanga si-n dreapta mi s-a recomandat alba, armata cu compozit.
Ca si durata de viata nu ma pot pronunta, a mea e functionala doar de un an, dar am înțeles ca tine vreo doua vieți.
Pe langa pret, as mai pune in balanta ușurința de punere in opera. Desi nu am vazut niciodata cum se lipeste, dupa doua-trei filmulete pe Youtube si tot atatea lipituri de test am reușit setarea perfecta a temperaturii, astfel incat sa nu obturez imbinarile. Si dintr-o plasa de fitinguri, nu am avut nici unul cu probleme de etanseitate.

Bula
| Bula a răspuns:

Daca ai sobe de teracota, cel mai bine e sa le faci o revizie cu un meserias priceput.
Daca-ti montezi 1-2 ventilatoare silentioase (de exemplu ca din sursele calculatoarelor) intre peretii incaperilor de incalzit, atunci poti avea caldura uniforma si placuta in toata casa.
La mine asa este solutionata incalzirea si am consum de gaz pentru incalzire abia jumatate cat vecinul meu cu acelasi marime de apartament (cu toate ca am de doua ori mai mare suprafata de pereti exteriori, fata de el, iar el foloseste termocentrala moderna si geamuri /usi "termopan"). happy

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cuprul e varianta "cea mai bună" în opinia majoritară a meseriașilor. Asta este cea mai bună.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Cupru all the way. Pe termen lung e mult mai ok, dureri de cap ca si inexistente. Chiar daca nici PPR-ul nu plesneste pe capete, nu m-as lega cu asa ceva la cap...

| Cupă_Daniel_1992 explică (pentru GabiDumitrescu):

Spune-mi niște dezavantaje, ajută-mă argumentând.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Cupă_Daniel_1992):

Dezavantaje la cupru? E rigid, daca nu il lacuiesti/vopsesti, o sa se faca mai uritel in timp. In unele zone ale casei, in functie de izolatie, e posibil sa faca condens (de exemplu iarna cand intra apa de afara foarte rece si tu ai in casa +20 de grade. A, da, si sa nu uitam si dezavantajul pretului.

| dinaprilie a răspuns:

Vezi si pompe de caldura aer aer..sunt mai scumpe dar am inteles ca e ce trebuie

| Adrian5575 a răspuns:

Https://www.google.com/......-ppr-amp68

Eu as alege PPR pentru ca e mai ieftin si arata mai bine.

| NunuNini a răspuns:

Ai sobe, vrei centrala... Nu stii ce vrei.
Centrala termica pe lemne este mai scumpa. Dar se presupune ca e mai ieftin combustibilul. Daca ai de unde sa-l iei.
Am PPR de peste 15 ani si nu am avut nici cea mai mica problema. Meseriasii "vand" cupru, pentru ca le iese si lor mai mult. Coeficient din vanzari.

| Cupă_Daniel_1992 explică (pentru NunuNini):

Nu, domnul meu, știu ce vreau. Nu știu de unde ai tras tu concluzia asta. Am spus că în prezent am sobe pe lemne și că vreau să trec la o centrală termică lemn/cărbune.
Nu știu ce vreau între cupru și PPR. Era greu?

| rudragos a răspuns:

La centralele pe lemn se recomanda teava metalica datorita variatiilor mari de temperatura care pot fi nerecomandat de mari. Daca folosesti un Puffer, nu mai ai grija asta, poti sa folosesti si pexal.

| regis a răspuns (pentru rudragos):

Variatii mari de temperatura la centralele pe lemne?!? De unde?!? Tocmai pe dos, la centralele pe lemne in general faci foc de doua ori pe zi, iar apa se incalzeste lent si nu prea apuca sa se răcească complet.
O centrala pe gaz controlata de termostat porneste si se oprește de cateva ori pe ora, nu numai ca variatia temperaturii este mare, dar este si foarte brusca.