BCA. Si ti-o spune cineva care a construit cu porotherm. Argumente:
- termoizolatie de 3 ori mai buna, fara condens si fara igrasie.
- greutate mult mai redusa
- pierderi minime, neglijabile
- consum redus de mortar
- un om mai putin la cladit (adezivul se prepara in galeata, ca la gresie, nu la betoniera)
- consum redus de adeziv pentru termosistem si de tencuiala la interior (unii trag la interior un strat subtire de adeziv cu plasa de armare)
- simplu si rapid de cladit
- usor de gaurit, taiat, scobit, fara sparturi; vei intelege diferenta atat la cladit cat mai ales la montarea instalatiilor
- usor de montat mobila suspendata, cuiere, tablouri si alte obiecte care trebuie prinse ulterior de perete.
Despre portanta, la o casa pe doua nivele nu este problema, iar in plus rezistenta casei o da structura de beton armat, nu zidaria.
Nu am vorbit de hidroizolatie, pentru ca nici BCA si nici caramida eficienta nu au rol hidroizolator si nici nu cred ca este o caracteristica esentiala pentru un zid obisnuit de locuinta. Poate fi pentru o fundatie, pentru un zid de pivnita, pentru o constructie speciala, dar sincer eu unul nu vad rolul hidroizolator al zidariei in cadrul unei locuinte obisnuite. Daca imi scapa ceva, poti sa detaliezi, chiar sunt curios la ce te referi.
In privinta izolatiei fonice, nu m-a interesat, prin urmare nu am studiat problema si nu ma pronunt. De altfel in cartierele de case nu prea se pune problema fonoizolatiei, iar daca totusi e o zona zgomotoasa, cred ca se impune mai degraba montarea unor sisteme speciale de fonoizolatie. In privinta izolatiei fonice intre incaperile aceleiasi case, atat BCA cat si caramida mi s-au parut absolut suficiente.
In privinta termoizolatiei mult mai bune la peretii din porotherm, esti evident in necunostinta de cauza. Coeficientul de transfer termic al BCA-ului este 0, 25-0, 35, in timp ce la caramida eficienta acesta variaza intre 0, 45 si 0, 75. Luand in calcul valorile medii, vei observa ca acest coeficient este dublu in cazul caramizii eficiente, ceea ce inseamna ca este necesara o grosime dubla a blocului ceramic pentru a obtine acelasi grad de izolare. Daca la acest calcul simplu mai adaugam dimensiunile rosturilor, care practic constituie punti termice, vom observa ca acestea sunt mai multe si semificativ mai groase in cazul blocurilor ceramice, iar mortarul dintre ele reduce si mai mult eficienta termica a zidului in ansamblu, ajungand la afirmatia mea initiala ca BCA-ul este un izolator de trei ori mai bun decat caramida tip porotherm.
De altfel, inainte de polistiren, cladirile de caramida erau termoizolate prin placarea lor cu BCA, iar daca mergi in magazinele cu materiale de constructii vei vedea ca inca se mai gaseste BCA dimensionat special pentru termoizolatii. Cand voi vedea si pereti de BCA termoizolati cu caramida, te voi crede pe tine.
Mama cata pomelnicu, ma saturai de scris, mai bine imi dadeai in link
cand zic hidroizolatie ma refer la izolatie dintre temelie si zid (problema cu igrasia), la porotherm poti sa nu faci nici o stfel de izolatie, poti pune caramida direct pe temelie si nu vei mai avea nici o problema in schimb la bca trebuie sa faci o izolatie destul de considerabila (si nu ma refer la izolatiile acelea care au aparut acum cu apa stop si mai stiu eu cum se numeste, pe care le pui in temelie si care nu iti lasa temelia sa respire, ma refer la acele izolatii clasice cu carton grudonat sau chiar zmoala turnata, plus ca la o izbire mai puternica a ploii in zid, caramida lucreaza ca un burete, sau ca o sugativa, si absoarba toata apa din tencuiala pe cand caramida porotherma nu face lucru acesta, pentru ca este construita la fel ca si tigla, acelasi material.
atunci cand construiesti o casa trebuie sa te gandesti in primul rand la lucru acesta, eu am avut probleme grave din cauza igrasiei in casa pana acum 3 ani cand am facut subzidire pe casa (sau sa nu ii zicem chair subzidire, pentru ca a fost de la nivelul temeliei in sus) cu caramida porotherma si nu mai am absolut nici o problema, dupa trebuie sa te gandesti la izolatie termica. si eu asigur ca o casa facuta cu porotherm de 30 este la fel de bin izolata ca si o casa facuta din bca.
Tu te-ai saturat de citit, iti dai seama cat am scris eu... . Link nu pot sa dau, pentru ca textul imi apartine, am cautat doar valorie exacte pentru lambda, deoarece retinusem doar proportiile, nu si valorile exacte.
Trebuie insa sa te contrazic in continuare. Hidroizolatia intre temelie si zid este indicata si la porotherm si la BCA, pentru ca la ambele apare fenomenul de capilaritate, deci nu as puncta la dezavantaje. Eu am zidit cu caramida tip porotherm si tot am pus o membrana bituminoasa sub zid, considerand ca aceasta este solutia corecta.
Caramida porotherm spui tu ca nu absoarbe apa, dar iar te contrazic: chiar si tigla absoarbe multa apa, mai ales daca nu este glazurata. Insa ploaia nu va izbi niciodata zidul, pentru ca indiferent de solutia folosita acesta vine acoperit cu tencuiala sau cu un termosistem. Daca apa de ploaie ajunge patrunde pana la caramida, evident vorbim despre lucrari incomplet sau incorect executate.
In privinta igrasiei, tu ai rezolvat-o cu porotherm, profitand de faptul ca prin golurile acestuia circula aer si uscarea este mai rapida decat la beton. Insa problemele tale inteleg ca nu se datorau tipului de material folosit, ci fundatiei incorect executate, ceea ce e o alta discutie. Si revin la exemplul meu, panza freatica in zona mea este la foarte mica adancime, la momentul saparii fundatiei era la 60 de cm, insa cu doar un an in urma, in aceeasi perioda, urcase pana aproape la suprafata; cu toate acestea, locuiesc de mai bine de 6 ani in aceasta casa si nu am nici cea mai mica problema de acest gen. LA casele mai vechi, unde s-a folosit beton mai slab si nu s-au aplicat solutii de rupere a capilaritatii care astazi sunt banale (sort, folie, membrane), aceste probleme sunt frecvente, insa la o fundatie corect executata acest fenomen nu mai apare.
Despre izolatia termica nu are sens sa mai detaliez, am argumentat in "pomelnicul" anterior. Cei 30 de cm de porotherm sunt echivalentul a 10-15 cm de BCA.
De lucrat nu am lucrat mai mult, am studiat insa mult pentru ca am construit pentru mine, iar cand fac o investitie de acest gen, imi place sa stiu de dinainte ce vreau, pentru ca fiecare greseala costa. Uneori informatia vine insa prea tarziu sau este eronata, cum a fost si in cazul meu la zidarie. Am optat pentru porotherm tocmai pentru eficienta termica, ignorand restul dezavantajelor. Asa cum stii si tu, asa mi se spusese si mie, ca portothermul ar fi cel mai bun izolator, iar sursele pareau de incredere (un constructor cu experienta si un furnizor de materiale). Ulterior am dat peste un tabel cu coeficienti, am vazut ca m-am inselat, am mai citit si am inteles si de ce, dar pentru mine era deja prea tarziu. Dar asa cum se spune, din greseli se invata, dar ideal este sa inveti din greselie altora.
Corect dar pentru mine iti spusei tot porothermul ramane, pentru ca inca imi e frica de igrasie. eu sunt patitul si am muncit 2 ani de zile singur ca sa imi scot igrasia din casa asa ca nu ma mai incurc cu caramizi gen "sugative" care absorb apa mai usor decat cele ceramice.
Nop, absorbtia apei este un argument pro-BCA. Daca apa este absorbita, nu va produce igrasie, apa care sta la suprafata peretelui produce igrasia. Vezi blocurile vechi din beton sau caramida, care erau pline de igrasie, in timp ce blocurile mai noi, din BCA, nu aveau nimic.
Caramida porotherm avand goluri de aer are avantajul de a se usca mai repede, acesta este motivul pentru care igrasia apare mai greu, nu ceramica din care caramizile sunt fabricate.
Cu toate ca BCA-ul nu are gauri, nu vei intalni igrasie nici in cazul acestuia, dar din alt motiv: este un bun izolator, iar igrasia apare pe peretii reci, neizolati, pe care vaporii din aer condenseaza.
Daca umiditatea provine nu din aer, ci din pamant, solutia corecta nu este nici caramida, nici BCA-ul, ci hidroizolarea fundatiei fata de zid, pentru a impiedica fenomenul de capilaritate, eliminand astfel cauza, nu doar efectul.
Dar una peste alta, porotermul nu este intr-adevar o solutie proasta, este mai bun, mai ieftin si mai practic decat caramida clasica sau boltarii din beton vibropresat, bate la multe capitole si lemnul sau alte materiale mai mult sau mai putin conventionale si este superioara BCA-ului la capitolul portanta.
Recomand BCA YTONG...
termoizolatie mult mai bunadecat la caramida, executie rapida la zidarie, blocurile sunt prevăzute cu lacase de manipulare, atat finisarea interioarelor cat si a exteriorului o sa te coste mai putin...iti pot da cateva sfaturi pe privat, lasa-mi un mesaj pe privat cu o adresa de e-mail!
BCA Macon sau alte prostii de genul sunt mai ieftine. eu incep constructia casei cu BCA Ytong Forte care e pentru structura portanta, acestia fiind singurul producator pe care l-am gasit pentru BCA GBN 50, iar ca pret, e cu 40% mai scump decat Porotherm, dar are atat de multe avantaje incat diferenta de 2500 euro/casa de 214mp chiar nu conteaza.
Clar Porotherm pentru că BCA nu are capacitate importantă pentru realizarea pereților exteriori portanți ai clădirilor, mai absoarbe și umiditate, nici un proiectant nu vă va recomanda BCA-ul.
Salut. Ma poti ajuta si pe mine cu niste sfaturi referitoare la Ytong? Adresa mea de mail este cbolocan@yahoo.com. Multumesc.
Daca ai incercat vreodata BCA-ul vei vedea ca o galeata de apa daca o arunci pe o bucata de BCA aceasta o va absoarbe imediat apa ceea ce caramida nu o face daca vei zidi s-au tencui vei avea neplacerea ca pe timp de vara calduta ( peste 10* C in exeterior) sa faca de asa natura ca apa care face amestecul necesat mortarului de zidarie si tencuiala, sa fie absorbita imediat si nu incetul cu incetul ceea ce inseamna ca in loc ca placile sa se lipeasca aceastea vor ramane fara liantul de baza apa si nu se vor pipi. Cine nu crede sa ma contacteze 0747403218 Dorin Decu
Claudiu_2354 întreabă: